La Coordinadora Valenciana d’ONGD som la suma de 110 organitzacions de la Comunitat Valenciana que treballen per la defensa dels drets humans a través de la cooperació internacional i l’educació.

En els últims anys, i especialment arran de la posada en marxa del nostre Pla Estratègic de Comunicació l’any 2022, hem apostat pel desenrotllament de campanyes de comunicació que han possibilitat, d’una banda, la incorporació dels principis de la comunicació transformadora i, d’altra banda, la construcció participada d’accions conjuntes de sensibilització i incidència. Així, han sorgit campanyes com “Cooperar Mejor” -a través de la que hem utilitzat l’humor com a ferramenta per a trencar amb els mites de la cooperació-, “Yo consumo, yo sumo” -destinada a conscienciar sobre els necessaris canvis en els nostres hàbits de consum- o “Reset al sistema” -mitjançant la qual persones joves del territori valencià van llançar les seues propostes de solucions per a reduir la pobresa a nivell local i global-.

Seguint esta línia, en el marc del conveni de col·laboració subscrit amb la Generalitat Valenciana per a l’any 2024, es va considerar pertinent la generació d’una campanya de comunicació, amb un enfocament participatiu i mobilitzador, que mantinguera els components fins ara treballats i que buscara acostar el sector de la cooperació valenciana a un públic menys fidelitzat i connectat amb les ONGD i la cooperació: les persones joves. És per això que es presenten estos termes de referència. L’objectiu és la contractació d’una agència de comunicació que treballe per a:

  • Construir una campanya de comunicació col·laborativa entre una diversitat d’organitzacions i col·lectius -tant del Nord com del Sud-, que incloga els principis de la comunicació transformadora, compte amb una agenda d’incidència pròpia i contemple la realització d’una acció en carrer.
  • Aconseguir que el públic objectiu (les persones joves) s’involucren i participen en tasques relacionades amb la cooperació internacional.

Abast de la contractació

L’empresa o professional contractada/o serà responsable de:

  • Planificació estratègica de la campanya.
  • Creació de la identitat visual de la campanya: lema, imatge gràfica, etc.
  • Creació d’accions de comunicació, mobilització, sensibilització i/o incidència eficaces.
  • Disseny, edició i lliurament final de les ferramentes comunicatives que s’acorde necessàries, que hauran d’incloure, almenys: un o diversos audiovisuals, elements per a la web de la Coordinadora i entitats sòcies i aliades, i elements gràfics i copies per a xarxes socials.
  • Coordinació de l’execució de la campanya, incloent:
    • Supervisió de les activitats de difusió i sensibilització (incloses xarxes socials o treball amb mitjans de comunicació, i de l’acció en carrer), si cap.
    • Supervisió de les activitats de publicitat relacionades amb la campanya, si cap.
    • Sistematització dels contactes establits i bases de dades de comunicació.
    • Avaluació i memòria dels resultats definits, que incloga mètriques d’abast en xarxes socials i aparicions en mitjans de comunicació, nombre d’interaccions, o nivell de participació en l’acció de carrer, entre altres indicadors concrets que permeten mesurar l’impacte de la campanya.

Pressupost

Pressupost màxim disponible: 11.800€ (IVA inclòs).

El pressupost ha d’incloure els trasllats, dietes, si foren precisos, i impostos. El pagament es fraccionarà en dos trams: 50% a l’inici i 50% en finalitzar el treball.

La campanya compta amb pressupost addicional per a insercions publicitàries en radi i xarxes socials, i per a l’organització de l’acció de carrer. La Coordinadora assignarà una tècnica per a recolzar tant en el procés de construcció i disseny de la campanya, com en la seua posterior posada en marxa.

Terminis

El període de producció de la campanya comprendrà els següents terminis:

  • Presentació de propostes i selecció de l’agència de comunicació: març de 2025.
  • Preparació de la campanya: abril de 2025.
  • Desenvolupament del procés participatiu i generació de materials: maig-juliol de 2025.
  • Execució de la campanya: setembre-octubre de 2025.
  • Avaluació de la campanya: novembre de 2025.

Presentació de la proposta tècnica

La presentació de l’oferta haurà dé realitzar-se per correu electrònic. El contingut de l’oferta haurà dé referir-se, almenys, als següents apartats:

  • Portfoli i currículum professional, on es detalle l’experiència segons els requisits establits, i es presenten exemples de campanyes realitzades per l’empresa/professional.
  • Esbós general d’idea/proposada de campanya, no vinculant.
  • Necessitats tècniques/ logístiques que requerix l’elaboració de la campanya.
  • Pressupost total dels elements inclosos en l’apartat 6 d’estos termes de referència.
  • Cronograma.

Es valorarà favorablement el coneixement de la cooperació valenciana, els mitjans de comunicació i la realitat social de la Comunitat Valenciana, el seu coneixement del sector de cooperació al desenvolupament descentralitzada i els enfocaments de gènere i drets humans, i l’experiència en realització de campanyes de comunicació en l’àmbit de la cooperació, amb temàtiques socials i/o amb campanyes dirigides al públic juvenil.

El termini per a presentar la proposta acaba el 23 de març de 2025. La proposta s’enviarà per correu electrònic a l’adreça elena.belenguer@cvongd.org amb l’assumpte PROPOSTA CAMPANYA DE COMUNICACIÓ 2025.

Les entrevistes a les empreses professionals preseleccionades es duran a terme entre els dies 1 i 4 d’abril de 2025.

La informació completa pot consultar-se en els Termes de Referència.

Com inscriure't en l'oferta

La proposta s'enviarà per correu electrònic a l'adreça elena.belenguer@cvongd.org amb l'assumpte PROPOSTA CAMPANYA DE COMUNICACIÓ 2025.

Desplaça cap amunt