Termes de referència per a la realització del recurs vinculat a la CME- Guia Didàctica per a la formació i sensibilització del professorat 

 Termes de referència 

20/08/2024 

Projecte GVA: SOLEPD/2023/0002 – “CME- Campanya Mundial per l’Educació” 

Introducció:  

La CME té per objectiu vetlar pel compliment dels compromisos adquirits pels governs i la comunitat internacional per a garantir el dret humà a l’educació a través d’una educació inclusiva, equitativa, igualitària i de qualitat per a totes les persones al llarg de la seua vida, en el marc de l’Agenda 2030 i de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 4: Educació de qualitat.

Objectiu: 

Seleccionar l’entitat que, a partir de la proposta que presente d’acord amb estos termes de referència, desenvolupe una guia didàctica per a realitzar una formació – en format en línia- a equips docents de la Comunitat Valenciana, en relació amb el marc de la CME- Campanya Mundial per l’Educació i el Dret humà a l’educació, així com l’educació en emergències com un especial focus d’anàlisi i reflexió. La formació es planteja fer-la en línia, que tinga una duració de 4 hores, dividides en dos sessions de dos hores.

Context  

La Campanya Mundial per l’Educació (CME) dinamitza, des de l’any 2005 en la Comunitat Valenciana, les activitats de sensibilització, conscienciació, formació, mobilització social i incidència política promogudes per la Global Campaign for Education (GCE), en coordinació amb la Coalició Espanyola de la CME. La coalició valenciana de la CME està liderada actualment per les següents entitats: Ajuda en Acció, Eduque i Entreculturas. La Universitat de València també és un agent important en el territori, que participa en la coordinació i execució de les activitats desenvolupades durant la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació – (SAME).  La CME treballa per a la consecució de l’ODS 4: Dret a l’educació, però cada any aborda una temàtica concreta, que en 2025 serà l’Educació en Emergències.
El projecte denominat “Campaña Mundial por la Educación Comunitat Valenciana: llamada a la acción por el ODS 4”, que es desenvoluparà en les àrees geogràfiques de la Comunitat Valenciana (Alacant, València i Castelló), és finançat per la Generalitat Valenciana en la Convocatòria 2023 “Educació per Una Ciutadania Global”, arribant, com a mínim, a 935 persones pertanyents a les comunitats educatives.

Metodologia 

Partir de l’anàlisi del context intern i global sobre l’estat actual del compliment del dret a l’educació, per a dissenyar com respondre a les problemàtiques assenyalades que impedixen la seua consecució.

Ens proposem realitzar un projecte que:

  • Genere aprenentatge pràctic positiu enfront de la vulneració del dret a l’educació en centres escolars (CEIP, IES i universitats) i amb tota la comunitat educativa d’estos centres (alumnat, AMPA i professorat)
  • Oferisca dades i informació sobre la situació actual del dret a l’educació en el món, explicant també les especificitats de l’educació en emergències.
  • Treballe l’Agenda 2030 i els ODS, concretament l’ODS 4 i l’ODS 5.
  • Treballe des d’un enfocament de gènere i basat en drets humans.
  • Tinga en compte i treballe la complexitat dels diferents contextos que afecten el compliment del dret a l’educació.
  • Fomente la mobilització de la comunitat educativa per la defensa del dret a l’educació
  • Genere espais per a la creació de propostes d’incidència per al canvi de model i de polítiques públiques educatives

La CME té una temàtica específica cada any, dins del Dret a l’Educació; esta guia ha de tindre en compte la de l’any 2025: Educació en Emergències, i reflectir la realitat d’esta en diferents contextos.

Ajuda en Acció 

Ajuda en Acció és una organització espanyola de cooperació al desenvolupament que treballa des de 1981 per a millorar les condicions de vida d’algunes de les comunitats més empobrides del món. A través de 100 programes de desenrotllament sostenible i campanyes de sensibilització i incidència política, contribuïx a millorar la vida de quasi un milió i mig de persones en 18 països d’Amèrica Llatina, Àsia, Àfrica i, des de l’any 2013, també a Espanya.

L’educació, per la seua importància en els processos de canvi social i en la formació de persones justes i solidàries, constituïx una ferramenta fonamental de l’organització. A través de l’Educació per a la Ciutadania Global i Intercultural, promou el treball amb l’alumnat des d’un enfocament de drets i de gènere, adaptat a la nova realitat social i cultural. L’objectiu és formar persones capaces de pensar de manera crítica sobre la seua realitat, responsabilitzar-se enfront de les desigualtats i injustícia social, i exercir els seus drets com a ciutadanes i ciutadans del món.

 Formació per a professorat: 

 Descripció 

La CME és una coalició internacional formada per ONG, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials diversos que ens mobilitzem per a reclamar el compliment dels compromisos internacionals firmats pels Estats per a garantir l’accés a una educació de qualitat per a tots i totes.

Necessitem una ciutadania conscienciada, i per això, els centres educatius són l’espai idoni, perquè des d’ací arribem als xiquets, xiquetes, joves, pares, mares, associacions… totes elles són un altaveu de les persones que veuen vulnerat el seu Dret a l’Educació. Per a això, es treballa en els centres materials didàctics i propostes de mobilització durant tot el curs escolar.

 Criteris de selecció 

A l’hora d’identificar possibles proveïdors, buscarem que demostren la seua alineació amb els principis de la política d’Educació per a la ciutadania global d’Ajuda en Acció:

Criteris que seran tinguts en compte:

– Experiència demostrable en el disseny de materials educatius dirigits a perfil de docents: 50%

– Formació acadèmica de l’equip tècnic de l’encàrrec, en ciències socials, educació, cooperació internacional per al desenvolupament o altres temes rellevants: 15%

– Experiència de treball previ del proveïdor en Educació per al Desenrotllament i la Ciutadania Global (EpDCG) amb enfocament de drets humans i de gènere: 35%

 Resultats esperats 

El proveïdor seleccionat haurà de comprometre’s a complir els següents resultats:

  • Creació d’una guia per a la formació i sensibilització del professorat, entorn de l’ODS 4, el Dret Humà a l’Educació i la CME, incloent-hi ferramentes pedagògiques que puguen extrapolar a les aules en els nivells educatius de primària, secundària i universitat. La formació del professorat tindrà una duració de dos sessions de dos hores cadascuna, per tant 4 hores de formació íntegrament.

La guia ha d’incloure:

  1. Un apartat de formació i sensibilització del professorat sobre la temàtica del’ODS 4, el Dret Humà a l’Educació i la CME, i en concret l’educació en emergències.
  2. Materials per a l’adquisició de coneixements sobre la temàtica de l’ODS 4, el Dret Humà a l’Educació i la CME, i en concret l’educació en emergències.
  3. Ferramentes docents per a la formació de l’alumnat de primària, secundària i universitari, entorn a la temàtica de l’ODS 4, el Dret Humà a l’Educació i la CME, i en concret l’educació en emergències.

En tota la guia ha de reflectir-se la perspectiva de gènere basat en drets humans de manera transversal, per la qual cosa ha d’estar integrada en tots els seus continguts i materials. S’utilitzarà un llenguatge inclusiu i no sexista amb totes les persones implicades en el projecte. El material didàctic reflectirà la situació actual de les xiquetes, adolescents i dones en el món, tenint en compte les desigualtats d’accés i permanència en l’educació de manera local i global; o com les dones lideren en número els estudis relacionats amb la cura de manera majoritària, i els homes les STEM. Deixant constància que la professió docent sol estar majoritàriament feminitzada en les primeres etapes de l’educació i, en canvi, en les últimes etapes educatives, les més ben pagades, ascendix el percentatge de professorat masculí, entre alguns exemples possibles.

Per tant, la guia ha de tindre un enfocament feminista, promovent la reflexió sobre la reproducció dels rols, la necessitat de la ruptura d’estereotips de gènere i promoció d’una cultura basada en la igualtat de gènere, la solidaritat i la justícia social; així com contemplar el desigual impacte que suposa a nivell de gènere la no realització del dret a l’educació en situacions d’emergència

 Cronograma 

El termini per a l’enviament de candidatures finalitza el 6 de setembre de 2024. Per a la valoració de cada candidatura, l’empresa/professional interessada/o haurà d’enviar la següent documentació: – Proposta detallada, incloent, almenys, la proposta tècnica, pla i conformació de l’equip de treball i metodologia.

– Pressupost desagregat amb els costos de cada activitat i temps estimat per a cadascuna.

L’11 de setembre es contactarà amb l’empresa/professional seleccionada i l’encàrrec es realitzarà des del 19 setembre fins al 30 d’octubre de 2024, què es rebrà la guia didàctica en la seua versió final. En este període s’haurà d’entregar un esborrany, pactant les dates en la primera reunió de coordinació entre l’empresa/professional seleccionada i l’equip tècnic d’Ajuda en Acció.

Qualsevol variació sobre terminis, hauran de ser acordada entre l’empresa i la coordinació d’Ajuda en Acció.

 Presentació de candidatures 

Els proveïdors interessats a presentar la seua candidatura hauran d’enviar la seua proposta segons el descrit en l’apartat 4.d), juntament amb un pressupost detallat amb els costos unitaris de cada activitat, abans del 6 de setembre i remetre-la a Miriam Carmona coordinadora de CME en Comunitat Valenciana

Correu electrònic: mcarmona@ayudaenaccion.org

Telèfon: 722799869

Annexos 

Política de Tractament de Dades Personals  

Referències per a documentar-se

CME | Campaña Mundial por la Educación. (s. f.). https://cme-espana.org/ 

Unidades didácticas de la SAME 2023: “TramsformAcción en igualdad” 

Manifiesto de la CME por una educación con igualdad de género  

Cinco pasos para acabar con la desigualdad de género en educación 

Educar a las mujeres y cambiar el mundo: invertir en la educación de las mujeres 

Se reivindica el rol de la educación en emergencia en el III Foro Humanitario Europeo 

La educación en situaciones de emergencia: Garantizar el derecho básico a la educación especialmente en momentos de crisis y conflicto  

La educación en situaciones de crisis  

Com inscriure't en l'oferta

Els proveïdors interessats a presentar la seua candidatura hauran d'enviar la seua proposta (segons el descrit en l'apartat 4.d)), juntament amb un pressupost detallat amb els costos unitaris de cada activitat, abans del 6 de setembre i remetre-la a Miriam Carmona, coordinadora de CME en Comunitat Valenciana

Correu electrònic: mcarmona@ayudaenaccion.org

Telèfon: 722799869

Desplaça cap amunt