Què és l’acció humanitària

Allà on es produeixen conflictes o catàstrofes, les ONGD actuem juntament amb les comunitats afectades per a salvar vides, atendre necessitats bàsiques, protegir drets fonamentals, denunciar abusos i previndre nous desastres o conflictes. Tot això és l’acció humanitària.

Más allá de la resposta inmediata

Recuperación de tierras arrasadas por el tsunami en La India.
Recuperació de terres arrasades pel tsunami a Poompuhar (India).

La cara més visible de l’acció humanitària és el socors en casos de desastres com a terratrémols, inundacions, sequeres o conflictes. Però el nostre treball va molt més allà.

Veiem que els conflictes s’enquisten i cada vegada són més complexos, que s’enceben en aquells països rics en recursos però empobrits perquè els exploten uns altres.

També veiem que els fenòmens naturals afecten més les poblacions més vulnerables, que no compten amb cases ni infraestructures de qualitat que puguen resistir aqueixos fenòmens.

Per això l’acció humanitària treballa també en qüestions com la prevenció i la resolució pacífica de conflictes, en la pressió política per a detindre el comerç d’armes, i en la preparació i la mitigació de desastres.

 

Reptes i dificultats

Traslado de personas refugiadas por el conflicto en Darfur (Sudán)
Persones refugiadas a Txad pel conflicte de Darfur (Sudan).

L’acció humanitària s’enfronta a reptes creixents, perquè les emergències que es viuen en moltes parts del món són cada vegada més complexes. La major part d’elles es produeixen en països en els quals existeixen conflictes armats actius, i això dificulta el treball i ho fa més insegur.

Cada vegada es produeixen més atacs contra la població civil i cap a les organitzacions humanitàries, a pesar que aqueixos actes violen el Dret Internacional. També està en augment el nombre de persones que busquen refugi: ja són més de 70 milions a tot el món.

 

Desplaça cap amunt