La cooperació serveix per a molt
La cooperació millora cada dia la vida de moltes persones amb rostre i nom perquè contribueix a l’educació, la salut… i, sobretot, al fet que puguen conèixer i defensar els seus drets. Fins als anys 80, Espanya també va tirar endavant gràcies a l’ajuda externa, i continuem beneficiant-nos d’ella, amb els fons europeus que financen autopistes, aeroports, l’agricultura… Sabem que, encara que per si mateixa no pot acabar amb la pobresa global, la cooperació té un impacte positiu.
La cooperació és un poquet més que ajuda d'emergència
Per mitjà de la cooperació internacional contribuïm al fet que les persones que viuen als països empobrits puguen defensar-se de sistemes econòmics injustos. Donem suport a les comunitats en la defensa pacífica dels seus drets, en el desenvolupament de capacitats per a la participació, en la provisió de millors serveis públics com ara l’aigua i el sanejament, l’educació i la sanitat de qualitat. La cooperació és una mica més que “tapar forats”: és inversió en resultats a llarg termini.
La cooperació està controlada
La major part de les ONGD que es dediquen a la cooperació internacional se sotmeten a auditories independents i controls exhaustius per part de les Administracions Públiques perquè els diners estiguen ben emprats. Si vols col·laborar amb una ONGD, comprova sempre que estiga reconeguda oficialment i compte amb aqueixos controls.
Hi ha recursos suficients per a tota la humanitat
Després de dècades de reducció de la pobresa a tot el món, en els últims anys augmenta el nombre de persones amb manca dels recursos essencials per a viure amb dignitat. Creix la desigualtat, la fam, l’explotació, els conflictes… situacions que vam conèixer al nostre país no fa tant de temps, i que hui han de suportar milers de milions de persones a tot el món.
Sabem que la humanitat té capacitat suficient perquè totes les persones puguen viure sense pobresa. Només cal la voluntat política i el compromís real per a dur-lo a terme. Des de la cooperació internacional sensibilitzem per a que la ciutadania siga conscient que es poden canviar les coses, i treballem per a convéncer als nostres representants polítics que ho facen.
Cooperar té a veure també amb el que fem "a casa"
On comença i acaba la nostra “casa” en un món global? Comprem roba barata que es produeix als altres països en condicions de misèria, consumim sense tindre en compte l’impacte ambiental en tot el planeta, venem armes que alimenten conflictes als països empobrits. El nostre consum i la nostra manera de vida és interdependent i tenim la responsabilitat -i el poder- de canviar el sistema y canviar nosaltres per a reduir l’impacte humà i ambiental de la nostra forma de vida. Perquè tot està connectat.
La cooperació és col·laboració mútua
La cooperació entre pobles és un viatge d’anada i tornada, amb aprenentatges mutus en àmbits com la gestió d’aigües, recursos naturals, agricultura, ús de l’energia… A més, la desigualtat és un problema mundial: la pobresa al Sud afecta al Nord de moltes maneres. Per això “invertim” a construir drets i oportunitats. Tots i totes contribuïm així al benestar comú.