Com donar amb responsabilitat

Us oferim quatre consells molt útils per a tindre en compte quan vols donar de manera segura i responsable.

Informa't sobre els projectes i les ONGD

Apoyo a mujeres afectadas por el tsunami en Sri Lanka, 2004.

Pensa quina mena de causes o col·lectius vols secundar, o quines activitats s’ajusten més a les teues inquietudes. Una vegada ho tingues clar, informa’t de quins ONGD treballen en aqueixes àrees. No totes treballen en tot!

Descobreix també com funciona la ONGD a la qual vols donar suport: com gestiona els fons que rep, si són transparents, si se sotmeten a controls externs, com prenen les seues decisions… Trobaràs molta d’aquesta informació en les seues pàgines web i en les webs de les coordinadores d’ONGD de les quals formen part.

 

Coneix qauin tipus de donació és la millor

Les donacions poden ser de diners o de materials tipus roba, aliments, joguets, medicaments, etc. Si vols donar algun tipus de material, consulta primer si realment és necessari i si el que tens és útil per a la ONGD. La gestió d’aquestes donacions són molt complexes i costoses, i moltes vegades generen més perjudicis que beneficis.

Si prefereixes donar diners, hi ha moltes formes. Les col·laboracions econòmiques estables ajuden a que les ONGD siguen més independents i econòmicament de les Administracions Públiques, i a donar continuitat als projectes que están en marxa.

També és possible fer donacions puntuals: en catàstrofes humanitàries, en forma de microdonacions, testaments solidaris…

Les donacions de diners a fundacions i associacions declarades d’utilitat pública, en les quals s’inclouen moltes ONGD, te les pots desgravar en la Declaració de la Renda (també si eres una empresa). Informa’t en la ONGD a la qual dónes o en l’Agència Tributària.

Dóna de manera segura

Sello Transparencia y Buen Gobierno CONGDE

Realitza sempre la teua donació a nom de la ONGD, no del seu representant, i comprova que la ONGD amb la qual vols col·laborar és transparent. L’Eina de Transparència i Bon Govern de la Coordinadora Estatal d’Organitzacions de Cooperació al Desenvolupament t’ajudarà a fer-lo. Les ONGD també tenim un Codi de Conducta que ens comprometem a complir. Pots consultar-ho ací.

Fes seguiment de la teua donació

Comprova l’impacte que tenen els projectes als quals has contribuït mitjançant la informació que fa pública la ONGD a través dels seus butlletins, memòries o pàgina web.

Desplaça cap amunt