Claus sobre la cooperació valenciana

Més d’un centenar d’ONGD treballem en la Comunitat Valenciana i per tot el món per a impulsar els drets de les persones i la preservació del medi ambient. Ens donen suport milers de persones actives enfront de les injustícies, gent que construeix, conscient que la solidaritat no pot tindre fronteres perquè els drets humans i la justícia social tampoc les tenen. Som part d’un gran moviment que cuida i canvia el món.

 

El primer: com fem cooperació

La cooperació és una relació de diàleg, d’intercanvi d’experiències entre iguals. Les comunitats amb les quals treballem als països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia tenen un paper actiu i protagonista en la seua pròpia lluita contra la pobresa, les desigualtats i la defensa dels seus drets fonamentals. Són comunitats que tenen veu i capacitats. Les ONGD les donem suport.

Treballem en aqueixos països però també visibilitzant i denunciant les responsabilitats del Nord en la situació dels països empobrits: deute extern, explotació de recursos naturals, relacions comercials injustes, tràfic d’armes. Treballem per a sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta corresponsabilitat en la situació dels països empobrits i en els grans problemes globals. També treballem per a les lleis i les polítiques als nostres països i impulsar així unes relacions més agrades a nivell global i un canvi de sistema que garantisca la igualtat els drets de totes les persones.

El que fem en altres països

Les ONGD de la Comunitat Valenciana treballem amb comunitats excloses de més de mig centenar de països d’Amèrica Llatina, Àfrica, Orient Pròxim i Àsia per a impulsar al costat d’elles els drets a la salut, l’educació i l’alimentació, l’acció humanitària i els drets de les dones, entre altres coses.

El 68% de les persones que treballen en cooperació són dones. Es tracta d’un treball especialitzat i professional, a vegades voluntari i altres vegades no, que es desenvolupa en situacions a vegades molt complexes, com quan actuen en zones de conflicte o fent front a l’hostilitat i la persecució de governs i empreses que obstaculitzen la defensa dels drets humans i la naturalesa en molts territoris. És una situació que cada vegada és més preocupant en molts països d’Amèrica Llatina i Àfrica.

Si tu també vols treballar en cooperació, consulta les últimes ofertes d’ocupació i les ofertes de voluntariat.

El que fem en la Comunitat Valenciana

Les ONGD també treballem en la Comunitat Valenciana en projectes d’educació i sensibilització per a prendre consciència dels grans problemes globals com el canvi climàtic, la desigualtat en l’accés a la riquesa, a l’educació o a la sanitat, l’explotació laboral i la violència contra les dones.

Volem impulsar així una ciutadania crítica i solidària que siga conscient de les injustícies i de la nostra responsabilitat en elles. Una ciutadania conscient que és necessari actuar, unir-nos i construir per a avançar cap a un model econòmic que cuide a les persones i al planeta.

Gràcies per construir

Les ONG dedicades a la cooperació internacional presents en la Comunitat Valenciana tenim el suport de desenes de milers de persones solidàries, que actuen per a avançar cap a un món més just. Sense totes i cadascuna d’aquestes persones, no podríem fer el nostre treball.

Si vols saber com pots secundar tu també, consulta la nostra secció “Dona suport a la Cooperació

La cooperació valenciana avança

La cooperació valenciana ha evolucionat molt en els últims anys tant en pressupostos com en la manera de treballar per a ser més eficaç en la lluita contra les injustícies i la defensa dels drets humans.

L’any 2008 el pressupost per a cooperació de la Generalitat Valenciana era de 68,8 milions d’euros, però en tan sols set anys va patir una retallada del 94,5% fins a reduir-se en 2015 a tot just 3,8 milions d’euros. Va ser la política pública més castigada per la crisi en la Comunitat Valenciana.

Afortunadament, des de 2015 s’han vingut recuperant els pressupostos. Així, en 2022 la Comunitat Valenciana es va situar com l’autonomia que més recursos va dedicar a cooperació internacional, amb 66,9 milions d’euros, gràcies a la pujada del 90% registrada en els pressupostos respecte als de 2021. En 2023, el pressupost també ha pujat, fins a quasi 71,9 milions d’euros. D’aquesta manera anem avançant fins a l’objectiu de dedicar el 0,7% dels pressupostos totals de la Comunitat a cooperació, com estableix la llei, abans de 2030. Estem en el 0,25%. Encara ens queda camí.

Quant a la manera de treballar, hem avançat en el nostre enfocament per a ser més eficaços. Treballem des d’un punt de vista allunyat de l’assistencialisme tradicional i centrat en promocionar els drets humans. Perquè sabem que encara que en situacions d’emergència és essencial atendre les necessitats més immediates, el treball que realment dona resultat és transformar la societat per a fer-la més justa.

Si vols saber més sobre com treballem, subscriu-te al nostre butlletí quinzenal  segueix les nostres xarxes socials. Podràs estar al corrent de les principals notícies, ofertes d’ocupació i voluntariat i una agenda d’esdeveniments amb tot el que es mou en l’àmbit de la solidaritat en la Comunitat Valenciana.

Desplaça cap amunt