Més de 300 persones assistixen hui a la quinta edició del Fòrum Internacional d’Innovació Social, organitzat a València per Jovesólides i l’Escola Creactiva. L’esdeveniment, celebrat sota el lema “Innovació social, emprenedoria i intel·ligència artificial per a una societat més inclusiva”, ha reunit una desena de veus expertes de referència mundial a la Ciutat Politècnica de la Innovació per a buscar solucions creatives a reptes socials de primer orde com l’accés a la vivenda, la crisi climàtica, la polarització i l’envelliment actiu.
.
Durant la inauguració, la Delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha felicitat a Jovesólides pels seus 25 anys de trajectòria i ha destacat “la responsabilitat i l’obligació moral de les administracions públiques per a fer costat a entitats que impulsen la transformació positiva de la societat” garantint un futur més inclusiu.
El Rector de la Universitat Politènica, José Esteban Capilla, ha posat en valor el “programa brillant i motivador” d’este Fòrum que “és una font d’inspiració col·lectiva i transformadora per a generar un impacte positiu en la comunitat”.
Per part seua, la Directora General d’Emprenedoria i Internacionalització, Ester Olivas, ha defés que l’aliança entre IA i innovació social “poden ser els pilars que estan transformant la nostra societat per a fer-la més inclusiva, equitativa i sostenible al servici de les persones i les comunitats”.
Per part seua, el Secretari Autonòmic de Família i Servicis Socials, Ignacio Mas, ha reconegut el treball desenrotllat per Jovesólides durant els seus 25 anys d’història. “En un món dividisc -ha dit -l’important és fer coses conjuntes i veure la diversitat com una riquesa que ens unix”.
La Presidenta de Jovesólides, Lourdes Mirón ha reivindicat “una Intel·ligència Artificial que impulse societats més inclusives, amb la complicitat necessària d’administracions públiques i empreses”. Actualment, ha explicat, només el 30% de les empreses valencianes ha fet passos cap a la implantació de la Intel·ligència Artificial en els seus processos, “som a temps d’establir unes bases inclusives, solidàries i equànimes d’una revolució tecnològica que ja està transformant els nostres sistemes productius, els nostres servicis públics i les nostres societats; és clau per al progrés de la humanitat que ningú torne a quedar arrere en este procés imparable”.
IA al servici de la innovació social a València
El Fòrum Internacional d’Innovació Social s’ha convertit en una cita de referència en l’àmbit espanyol, avalat per l’èxit de les quatre edicions prèvies que des de 2013 han reunit a més de 1.100 persones expertes, professionals i particulars per a descobrir idees de canvi, compartir-les i reinventar la realitat social que ens envolta.
La present edició explora com la tecnologia pot revolucionar el sector públic, privat i empresarial. El programa de la jornada inclou sis ponències internacionals, quatre taules de treball, un col·loqui, espais de networking i dos tallers pràctics.
Este matí, el futurista David Alayón ha pronunciat la ponència inaugural amb una mirada sobre com la IA i les tecnologies emergents poden fomentar la inclusió de col·lectius marginats i l’equitat en les societats digitals, tancant bretxes socials i econòmiques.
.
Posteriorment, la responsable de IA en Prodigiós Volcà, Carmen Torrijos, ha explorat com frenar la polarització política i les fake news a través de ferramentes tecnològiques aplicades a la comunicació i la cultura empresarial. L’expert en energies renovables i eficiència energètica, Jauad El Kharraz, director executiu del Centre Regional d’Energia Renovable i Eficiència Energètica, ha abordat el paper de la Intel·ligència Artificial en la justícia ambiental i els ressò drets.
A més, el Director de la Càtedra Observatori de la Vivenda UPV, Fernando Cos-Gayón López, ha explicat com les tecnologies avançades i les dades poden ajudar a dissenyar polítiques públiques més efectives en matèria de vivenda per a construir ciutats més justes i habitables per a la ciutadania. I la Presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, Sacramento Pinazo, ha presentat projectes pioners que integren IA i comunitat per a millorar la qualitat de vida de les persones majors.
D’altra banda, el Director General de TIC de la Generalitat, José Manuel Garcia Duarte; la directora de la Fundació Les NAUS (Ajuntament de València), Marta Chillarón; i la Directora de la Fundació ValgrAI, Ana Cidad, han protagonitzat un debat-col·loqui sobre el paper de l’Administració per a impulsar aliances entre IA i innovació social en servicis públics amb l’objectiu de solucionar problemes de l’entorn.
En la sessió d’esta vesprada es viuran alguns dels moments més esperats de la jornada. Gemma Galdon-Clavell, referent mundial en ètica tecnològica i responsabilitat algorítmica, abordarà en la ponència de clausura els dilemes que planteja la IA i els desafiaments de la innovació social per a promoure societats més inclusives, amb una visió nova que busca protegir les persones en els processos tecnològics.
Abans, els divulgadors Jon Hernández i Javier Recuenco impartiran dos tallers pràctics sobre IA aplicada a l’àmbit social i a la resolució de problemes empresarials complexos. A més, es presentaran els resultats del primer estudi que investiga l’estat de la innovació social a la Comunitat Valenciana i oferix un diagnòstic detallat.
Incipient implantació de la IA en el teixit empresarial
Només el 30% de les empreses valencianes ha implantat hui dia ferramentes amb Intel·ligència Artificial en els seus processos, la majoria amb una planificació feble i escassament estructurada. Esta és una de les principals conclusions extretes del primer estudi que investiga l’estat de la innovació social a la Comunitat Valenciana i oferix un diagnòstic detallat, que s’ha presentat coincidint amb el V Fòrum d’Innovació Social.
L’informe reivindica major valentia per part de les administracions públiques perquè aposten per la innovació social. D’una banda, obrint línies específiques de finançament, col·laboració o subvencions que impulsen el sector. Per un altre, generant textos legals i procediments administratius més flexibles que permeten a les institucions obrir-se i treballar en el desenvolupament i l’aplicació de processos innovadors amb impacte social. Actualment, la innovació pública i privada es vinculen quasi exclusivament a l’àmbit tecnològic.
La investigació també detecta la necessitat d’articular mecanismes per a ampliar, crear o reforçar xarxes de col·laboració entre entitats de la innovació social. Els projectes són més forts quan es treballen en xarxa i de manera col·laborativa, ja que són més viables econòmicament i el seu impacte social és molt major.
Malgrat el seu potencial impacte positiu i transformador, existix un desconeixement generalitzat sobre el què és la innovació social entre la població, les administracions públiques i el sector privat, fins i tot entre agents que l’estan practicant. Per això, l’estudi crida l’atenció sobre la necessitat d’impulsar un lobby que fomente l’educació i la sensibilització sobre la innovació social, promoga la col·laboració entre diferents sectors i facilite l’intercanvi de bones pràctiques, amb la finalitat de crear un entorn més propici per al desenvolupament d’iniciatives que aborden els desafiaments socials actuals.
.
El Fòrum compta amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, a través de la seua Càtedra Sistema Públic Valencià de Servicis Socials i de l’Idees-UPV. És finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i Innovació (IVACE+I); la Vicepresidència de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda a través de l’assignació procedent de la casella “fins socials” en la declaració de la renda; la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; i València Innovation Capital de l’Ajuntament de València.