José Luis Lucas, qui dirigeix, narra i produeix el projecte darrere de la productora Triste Content, és un periodista especialitzat en justícia social i cultura digital. La iniciativa forma part del programa CONTRAST: Periodisme que informa i transforma, finançat per la Coordinadora Valenciana de ONGD, la Generalitat Valenciana, la Diputación de Valencia y Caixa Popular.
A meitat de camí d’esta primera temporada de huit capítols, Un prospecte global ja ha abordat temes tan crucials com la gestió de medicaments després de catàstrofes naturals com la DANA, el mal ús dels medicaments, l’impacte de les patents en l’accés als tractaments i el paper de la innovació en el sistema sanitari. A través de testimonis en primera persona, entrevistes expertes i una narrativa propera, el podcast planteja preguntes clau que afecten la nostra salut individual i col·lectiva.
Episodis disponibles
1. Com van tornar els medicaments a la zona zero de la DANA?
La riuada del 29 d’octubre de 2024 va deixar milers de persones sense farmàcies i va danyar desenes d’infraestructures sanitàries. Només 7 dies després, vam acompanyar Farmamundi per a documentar els seus esforços per mitigar els efectes del desastre i vam desmuntar bulos sobre el repartiment de medicaments.
Amb les veus de:
-
- Sergi Moyano, periodista de RTVE Comunitat Valenciana.
- Sara Valverde, presidenta de Farmamundi.
- Joan Peris, director general de Farmamundi.
2. Per què ens sobren medicaments?
Posem en context els grans temes del podcast amb un recorregut que va des de les farmàcies de barri fins a l’Organització Mundial de la Salut. Una reflexió sobre l’ús quotidià dels medicaments i el model de producció global.
Amb les veus de:
- Nacho Perales, tècnic de la farmàcia Contell-Pons de València.
- Germán Velásquez, economista colombià, exdirector del Programa de Medicaments de l’OMS.
3. L’ombra de les patents farmacològiques
Analitzem com les patents farmacèutiques poden limitar la investigació i l’accés als tractaments. Des d’Espanya fins a Xile, escoltem expertes i pacients que qüestionen —i també defensen— el sistema actual.
Amb les veus de:
- Soledad Cabezón, presidenta de l’Associació per un Accés Just al Medicament.
- Daniela Cabrera, pacient xilena de limfoma de No-Hodgkin.
- Germán Velásquez, exdirector del Programa de Medicaments de l’OMS.
4. Els avantatges de les patents farmacològiques
En aquest episodi s’exposa la visió oposada: pot el sistema actual garantir la innovació en tractaments mèdics? Contrastem arguments tècnics amb històries reals de pacients.
Amb les veus de:
- Pedro Luis Sánchez, director del Departament d’Estudis de Farmaindustria.
- Jorge Pastor, pacient de càncer de còlon.
Pròxims episodis
5. Antibiòtics: Experts farmacèutics adverteixen que l’ús indegut d’antibiòtics podria derivar en una crisi sanitària global. Però també ens expliquen què podem fer —com a pacients i com a societat— per frenar la resistència bacteriana.
6. Botiquins de guerra: Quan un país entra en guerra, el seu sistema de salut queda greument afectat. En aquest capítol escoltem els testimonis de persones cooperants que treballen sobre el terreny a Ucraïna i l’Orient Mitjà, on el paper de les ONGD és vital.
7. Hi ha una farmàcia ací? Als països amb economies vulnerables, accedir a la salut és un repte diari. Ens desplacem a Amèrica Llatina per comprendre com funcionen sistemes sanitaris que no poden assumir el preu de determinats medicaments.
8. La salut mental post DANA: En col·laboració amb Metges del Món, tornem a la zona zero de la riuada per documentar el procés de recuperació. Aquesta vegada, amb un enfocament centrat en la salut mental i l’acompanyament psicològic de les persones afectades.
A més d’estar disponible en la plataforma d’àudio de Las Provincias, també es pot escoltar a Spotify, Ivoox, Apple Podcast i Amazon Music. Segueix el projecte a Instagram i TikTok per no perdre’t els pròxims capítols i participar en el debat: @unprospectoglobal.
Una investigació pel dret a la salut
L’accés als medicaments no és només una qüestió tècnica o sanitària: és una qüestió de drets humans. No obstant això, actualment prop de 2.000 milions de persones arreu del món no tenen accés als medicaments essencials. Les causes són múltiples: la pobresa, la desigualtat, els sistemes de salut fràgils i unes lleis de propietat intel·lectual que sovint prioritzen el benefici econòmic per damunt de la salut pública.
Als països de rendes baixes i mitjanes, els medicaments representen entre el 20 % i el 60 % de la despesa sanitària, i fins al 90 % de la població ha de pagar aquests productes de la seua butxaca. Aquesta realitat els converteix en béns inaccessibles per a milions de persones. A més, la manca de medicaments s’ha vist agreujada per crisis globals com la pandèmia de la COVID-19, la guerra a Ucraïna, la inflació elevada o les restriccions al comerç paral·lel, que han provocat greus interrupcions en les cadenes de subministrament.
Davant d’aquest panorama, Un prospecte global informa i convida a qüestionar, a comprendre i a actuar. Perquè entendre com funciona el sistema farmacèutic és un pas essencial per a fer-lo més just. I perquè la salut no pot ser un privilegi: ha de ser un dret garantit per a totes les persones, visquen on visquen.