Presentem l’informe ‘La desprotecció de la infància no acompanyada en frontera: Espanya i Mèxic, una mateixa realitat’

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants, celebrat el 18 de desembre, Entreculturas i Alboan, en col·laboració amb el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) Espanya, SJM Mèxic i la Xarxa de Documentació de les Organitzacions Defensores de Migrants mexicanes (REDODEM) hem presentat un informe en el qual es recullen testimoniatges i una anàlisi exhaustiva que constata el necessari que és complir amb els objectius del Pacte Global per a una migració segura, regular i ordenada.

Les polítiques i pràctiques de control migratori en fronteres, no estan considerant el seu efecte en els drets dels xiquets, xiquetes i adolescents no acompanyats, tal com s’estableix en el Pacte Global. Els sistemes migratoris se centren en el control i no tenen un efectiu enfocament d’infància i de gènere.

Temes com les condicions d’acolliment als països de destinació, els procediments que atempten contra els drets humans, la qual cosa suposa la separació familiar, l’impacte del projecte migratori en la seua educació, així com les conseqüències que està tenint les polítiques d’externalització de fronteres s’han abordat en la presentació. Tot això amb tres aspiracions: la despolitització als països de destinació i trànsit de l’acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents migrants no acompanyats; la generació d’un marc de comprensió que tinga com a pilars els drets humans de la infància i l’adolescència, i les obligacions que dels mateixos es deriven per als Estats; i la construcció d’una societat d’acolliment empàtic basat en l’hospitalitat i en la protecció dels drets d’aquests xiquets, xiquetes, xiquetes i adolescents per damunt de qualsevol altra consideració

“Les xiquetes, xiquets i adolescents migrants estan exposats al tràfic de persones, l’explotació infantil i els maltractaments, especialment si viatgen no acompanyats i per vies de migració irregular. Durant el camí, la seua educació es veu interrompuda, a vegades durant anys, restant-los oportunitats de futur. I altres drets fonamentals són repetidament vulnerats”

Drets fonamentals

Durant la presentació de l’informe ‘La desprotecció de la infància no acompanyada en frontera: Espanya i Mèxic, una mateixa realitat’, Lucia Rodríguez Donate, Responsable del Departament d’Estudis i Incidència de Entreculturas ha assenyalat que “l’Organització Mundial Per a les Migracions ens recorda que en 2020 el nombre de migrants internacionals en el món va ascendir a 281 milions. S’estima que el 15% de la població migrant és menor de 18 anys”. Va afegir igualment que “Les xiquetes, xiquets i adolescents migrants estan exposats al tràfic de persones, l’explotació infantil i els maltractaments, especialment si viatgen no acompanyats i per vies de migració irregular. Durant el camí, la seua educació es veu interrompuda, a vegades durant anys, restant-los oportunitats de futur. I altres drets fonamentals són repetidament vulnerats”.

Externalització de fronteres

«L’externalització de fronteres com a política migratòria europea produeix desenllaços com ara els que es van viure a Ceuta durant el 17 i 18 de maig de 2021, i que al costat de les devolucions sumàries desprotegeixen i exposen encara a més violències a xiquets, xiquetes i menors no acompanyats” va assenyalar Javier Moreno Gómez, advocat de l’Àrea de Frontera Sur de SJM que també va analitzar la situació després de les fronteres.

“Les fronteres que creuen aquests xiquets, xiquetes i menors no acompanyats no sols se situen en la tanca, sinó que a més aquest informe permet veure com els Centres d’Acolliment, en comptes de ser llocs en els quals es restaure unes vides trencades, es converteixen en fronteres interiors en els quals l’amuntegament i la mala gestió tornen a vulnerabilitzar a xiquets», afegint que «l’administració també impedeix que els xiquets es desenvolupen de manera íntegra i els exclou de manera directa quan no facilita ni els acosta a la seua realitat, tràmits als quals tenen dret i que, no obstant això, pel seu enutjós procediment i la inactivitat de la pròpia administració es converteixen en laberints burocràtics i absència de tutela dels seus drets. Sobre ells pesa un estigma que es tradueix a haver de lluitar aqueix reconeixement, moltes vegades sols”.

Mèxic

Luis Arturo Macías Medina SJ, director del Servei Jesuïta a Migrants Mèxic, va descriure la situació a Mèxic emfatitzant la importància d’aquest informe per a “continuar visualitzant la greu situació de violacions a drets humans que viu la infantesa migrant no acompanyada a Mèxic”.

Després d’analitzar les causes de la mobilitat a Centreamèrica, EUA i el mateix Mèxic on s’enfronten a múltiples perills, afirmava en referència a aquest últim país: “Ens fa mal i interpel·la el dolor i els sofriments pels quals travessen els xiquets, xiquetes i adolescents, no sols aquells d’assistència humanitària sinó també aquelles estructurals i absències de polítiques amb perspectiva d’infàncies i gènere”.

Recomanacions

Per part seua, Irene Ortega Guerrero, Coordinadora de l’Àrea de Ciutadania de Entreculturas ha fet un resum de les recomanacions que apunta l’informe.

“Els xiquets i les xiquetes han d’anar primer i en igualtat. Els principis d’interés superior de la infància i de no discriminació han de ser la pedra angular d’un sistema migratori just. Hem d’oferir-los protecció enfront de la violència, tractar-los com a xiquets en els procediments fronterers. Treballar perquè el Pacte Europeu de Migració i Asil no establisca la detenció inicial en frontera a majors de 12 anys i menors de 18 i que se’ls tracte com a xiquets i a xiquetes conforme a la Convenció dels Drets de la Infància, que estableix que xiquet o xiqueta és tota persona menor de 18 anys. I finalment garantir els seus drets en trànsit i en el destí, abordant especialment la continuïtat i compensació educativa, la salut, inclosa la salut mental, i l’acompanyament en la transició a la vida adulta».

Consulta i descarrega’t l’Informe
Accedeix a la presentació completa

,

Desplaça cap amunt