Nou manual d’activisme la Campanya Global per la Reducció de la Despesa Militar

Nou manual d’activisme la Campanya Global per la Reducció de la Despesa Militar (GCOMS) i el Centre Delàs per a campanyes per la reducció de la despesa militar.

Manual d’activisme de la Campanya Global per la Reducció de la Despesa Militar (GCOMS)


El document, que forma part del material per a la campanya GCOMS de l’International Peace Bureau (IPB) i està realitzat amb el suport de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), és un manual per a activistes disposats a prendre partit amb l’objectiu de reduir la despesa militar mundial.

En aquest Manual es presenten dades recents que fan palesa la magnitud del problema de l’augment generalitzat de la despesa dedicada a l’àmbit militar, acompanyat de la reducció, en molts casos, de la inversió pública en l’àmbit social. També s’hi discuteix la connexió entre la despesa militar i el complex militar-industrial, i es mostra l’alternativa entre la despesa militar i les necessitats humanes bàsiques relacionades amb el desenvolupament sostenible.

Un dels grans obstacles a l’hora de bastir una campanya per exigir la reducció de la despesa militar és que no hi ha una sola definició o uns criteris unívocs a l’hora de recomptar-la. Al Manual es presenten i discuteixen algunes definicions precises sobre la despesa militar (Milex), que sempre és major que les xifres presentades per els estats i aliances internacionals com l’OTAN, a causa d’elements pressupostaris ocults i es proposen criteris per quantificar-la, tenint en compte aquest fet.

El document inclou també alguns consells, idees i inspiració per a fer campanya per la reducció de la despesa militar en el marc del GCOMS en els nostres propis contextos locals.

Autors: Pere Brunet, Jordi Calvo, Zoe Dubois i Nina Krotov.

Traducció al català: Daniel Casas i Júlia Mestres.

Pots descarregar el manual en català i en anglès, disponible properament també en castellà.

Per a més informació:

premsa@centredelas.org / 93.441.19.47 – 633.561.498

GCOMS handbook 2702-min-1-1-001

Desplaça cap amunt