Només el 50,02% de les persones contribuents marquen la casella 106 de Fins Socials o “X Solidària” en la seua renda en la Comunitat Valenciana

En el passat exercici es van recaptar a nivell autonòmic 44’2 milions d’euros que aniran destinats a projectes socials desenvolupats per les ONG, 5’2 milions més que l’any passat

El 49’98%% de les persones contribuents de la Comunitat Valenciana (1’29 de persones) no marquen la casella 106 ni la de l’Església Catòlica

Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren es disposaria de 32’26 milions més per a atendre els sectors de població en situació de major vulnerabilitat

A Espanya durant 2023 s’han recaptat 475 milions d’euros, un augment de més de 50 milions d’euros respecte a la recaptació de l’exercici anterior

Plataformes i entitats socials han animat hui a la ciutadania valenciana a marcar la casella de la casella 106 de ‘Activitats d’Interés Social’ (‘X Solidària’) en la seua declaració de la renda, en un acte de presentació que ha tingut lloc en la seu de l’ONCE a València.

Amb una cridada a fitxar per l’equip més gran de la Comunitat Valenciana, el que marca la X Solidària, les entitats socials han apel·lat a unir-se a este moviment social per a destinar un 0,7% dels seus impostos a projectes socials sense cost econòmic per a elles.

En esta presentació, en la qual han participat el president de la Plataforma del Tercer Sector de la Comunitat Valenciana, Luis Vañó; la vicepresidenta de la Coordinadora Valenciana de l’ Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament (ONGD), Lourdes Mirón; i una persona beneficiària dels projectes executats, s’han facilitat les dades de recaptació de la Comunitat Valenciana del passat exercici.

La mitat de la població

En 2023 el 50,02% de la població de la Comunitat Valenciana va realitzar este gest en presentar la seua declaració, la qual cosa suposa un manteniment de les persones contribuents que es comprometen amb la solidaritat. Per províncies, Castelló continua mantenint el lideratge en percentatge de contribuents que van marcar la casella (52’49%), seguit de València (50’92%) i Alacant (47’73%).

Este percentatge representa un total de 44,2 milions d’euros recaptats, que es destinaran a projectes socials dirigits a les persones en situació de vulnerabilitat. Amb estes xifres, la Comunitat Valenciana augmenta l’assignació tributària en 5,2 milions d’euros més respecte al recaptat en 2022. A través de la convocatòria de subvencions de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat y Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, que gestiona estos fons, s’han dedicat 24,7 milions d’euros per a finançar un total de 1.490 programes que duen a terme 284 entitats a les províncies d’Alacant,Castelló i València.

Destaca, a més, que un total de 504.037 contribuents que van marcar la casella 106 (19’5%) van marcar tant la ‘X Solidària’ com la casella de l’Església Catòlica. Des de la campanya s’ha insistit que aquelles persones que solament marquen la casella de la Iglesia Catòlica han de saber que poden marcar també la casella ‘X Solidària’ i ajudar el doble. Com ha explicat el president de la Plataforma del Tercer Sector social, Luis Vañó: “Marcant les dos caselles l’ajuda se suma, no es dividix; d’esta manera estaran aportant un 0,7% dels seus impostos a cadascuna d’elles, en total un 1,4%”. Vañó ha assenyalat la importància d’este gest, que“no costa res al contribuent, perquè ni pagarà més ni li retornaran menys” per a afrontar la pujada de preus actual.

No marquen la casella

D’altra banda, el 49,98% de les persones contribuents (1,29 milions) no marquen la casella 106 ni la de l’Església Catòlica. Si les persones que no marquen la X Solidària ho feren, es podrien destinar en total 32,2 milions més a atendre els sectors de població en situació de major vulnerabilitat. Per això, entitats socials de tota la Comunitat s’unixen en esta campanya perquè cada vegada siguen més les persones marquen la X Solidària en la seua renda, enmig d’un context social i econòmic inestable en el qual els nivells de pobresa han anat en augment.

Per part seua, la portaveu de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Lourdes Mirón, ha destacat la solidaritat de la ciutadania valenciana: “A pesar que la mitat de la ciutadania és solidària, en els difícils moments que travessa la nostra societat, agreujats pel context d’inestabilitat econòmic i social actual, hi ha milions de persones que sense l’ajuda de les ONG no podrien tirar avant. Per això enguany és més important que mai que mostrarem la nostra solidaritat i marquem la casella 106 de ‘Activitats d’Interés Social’ en realitzar la declaració de la renda”, ha recordat.

Per part seua, des de la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) també s’ha animat a les empreses a marcar la X solidària: “Volem empreses responsables i solidàries, per això volem fer-los arribar que en tributar per l’Impost de Societats es pot contribuir encara més a la societat marcant la casella ‘Empresa Solidaria’ i destinar un 0,7% de l’impost a Fins Socials, que es corresponen amb la casella 73 en el model 200 i casella 69 en el model 220 d’este mode, si totes les empreses la marquen, entre totes aportaran uns 170 millones d’euros que ajudaran a millorar la societat i a enfortir-la per a fer-la més justa, inclusiva i igualitària”.

Finalment, ha participat Maurici Palomar, persona beneficiària d’un projecte que desenvolupa Plena Inclusió, que ha explicat el valor de poder marcar la X Solidària: “Soc validador d’accessibilitat en Plena Inclusió i la X Solidària ens permet desenvolupar projectes que faciliten la nostra autonomia personal i la defensa dels nostres drets”, ha indicat.

Augmenta en dos punts la població en risc

El 29,6% de població de la Comunitat Valenciana es troba en risc de pobresa i/o exclusió social, la qual cosa suposa més de dos punts percentuals que l’any anterior, situant la seua anomenada ‘Taxa AROPE’ (At Risk Of Poverty and Exclusion en les seues sigles en anglés) en el 27,5%. En altres paraules, el risc de pobresa o exclusió social en la Comunitat Valenciana ha augmentat un 7,6% en un any.

D’altra banda, a Espanya s’ha registrat en 2023 una taxa AROPE del 26,5%, mig punt percentual més que en 2022 quan es va situar en el 26%. En este sentit, les entitats socials asseguren amb preocupació que “les dades ens allunyen encara més del compliment dels compromisos adquirits en el marc de l’Agenda 2030 de la Unió Europea, que va establir una Taxa AROPE per a Espanya del 21% en 2023”.

En este context, les entitats socials recorden que marcar la X Solidària és un xicotet gest que no costa res, però ajuda a milions de persones que ho necessiten i que es beneficien de la solidaritat de les persones contribuents, entre les quals destaquen, persones majors, amb discapacitat, migrants o refugiades, infància i família, dones en risc d’exclusió social, persones amb problemes d’addiccions o població de zones rurals.

La campanya

La campanya ‘X Solidària’ té com a objectiu informar i sensibilitzar a les persones contribuents perquè marquen la casella 106 de‘Activitats d’Interés Social’ en la seua declaració de la renda. En la Comunitat Valenciana la campanya de la ‘X Solidària’ és organitzada per la Plataforma del Tercer Sector social, constituïda per la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, la EAPN Comunitat Valenciana, Creu Roja, Cáritas Diocesana, CERMI CV i ONCE, així com la Coordinadora Valenciana de ONGD.

Marcar la casella 106 de ‘Activitats de Interés Social’ és un gest solidari que no costa res a les persones contribuents i que en fer-ho permet destinar un 0,7% dels seus impostos a programes socials que realitzen les ONG i que atenen necessitats concretes de les persones. És possible marcar la casella de ‘Activitats d’Interés Social’ encara que ja es marque la de l’Església Catòlica i destinar un 0,7% a cadascuna d’elles. Simultaniejant les dos caselles, l’ajuda no es dividix, se suma.

Desplaça cap amunt