‘No mateu de fam al nostre futur’ – Acció contra la Fam demana mesures vinculants davant la crisi climàtica

Acció contra la Fam serà present en la Conferència Mundial sobre el Clima que se celebrarà aquest any del 7 al 18 de novembre de 2022 en Sharm el-Sheikh, Egipte. L’organització humanitària i de desenvolupament advoca per l’adopció de mesures vinculants per a limitar i superar la crisi climàtica i per l’adopció de mesures coherents per a aconseguir un sistema alimentari mundial sostenible. Acció contra la Fam resumeix les seues demandes en el manifest Don’t Starve Our Future.

“La crisi climàtica ja suposa que milions de persones a tot el món es fiquen al llit amb fam cada dia. Demanem als responsables polítics i econòmics de la COP27 que assumisquen per fi la responsabilitat de la seguretat alimentària de les generacions actuals i futures”, afirma Oliver Longué, director general d’Acció contra la Fam a Espanya. En el manifest, Acció contra la Fam exigeix que es complisquen de manera vinculant els compromisos per a aconseguir l’objectiu de 1,5 graus, que s’augmente de manera significativa el finançament internacional per al clima, que s’amplie el suport a les mesures necessàries d’adaptació al clima a tot el món i que els sistemes alimentaris mundials siguen més sostenibles i resistents.

La crisi climàtica implica una crisi alimentària

Al voltant de 828 milions de persones a tot el món no tenen suficient per a menjar, i aquesta tendència va en augment. Una de les principals raons per a això -al costat de la creixent desigualtat mundial i l’augment dels conflictes violents com el d’Ucraïna- és el canvi climàtic i les seues desastroses conseqüències per a la població de tot el món. En l’actualitat, 27 dels 35 països més afectats pel canvi climàtic pateixen d’inseguretat alimentària extrema. Un calfament global de dos graus centígrads podria provocar que fins a 80 milions de persones més es veren afectades per la fam en 2050, especialment a l’Àfrica subsahariana, el sud d’Àsia i Amèrica Central.

Reforçar l’autonomia local

Els xicotets agricultors produeixen un terç dels aliments del món, però només reben el 1,7% del finançament climàtic mundial. No obstant això, es troben entre les persones més afectades pel canvi climàtic. Per a Acció contra la Fam, és imperatiu que el finançament per a l’adaptació al canvi climàtic es proporcione directament a les comunitats locals i a les organitzacions de la societat civil. Les solucions i mesures d’adaptació relacionades amb el context han de ser desenvolupades i aplicades pels propis grups de població afectats. La participació de les xiquetes i les dones també és fonamental, ja que corren un major risc de patir les conseqüències negatives del canvi climàtic i la inseguretat alimentària, i al mateix temps exerceixen un paper clau en la lluita contra la fam.

Promoure l’agroecologia i els sistemes alimentaris sostenibles

En l’actualitat, el sistema alimentari mundial, malgrat la seua gran petjada ecològica, deixa a moltes persones amb fam. L’accés segur a aliments sans i assequibles no serà possible sense una transformació sostenible i local de l’agricultura. Per tant, els governs i els donants internacionals han d’invertir àmpliament en l’agricultura agroecològica. Aquestes inversions no sols fan que l’agricultura siga més respectuosa amb el clima, sinó que també reforcen la seguretat alimentària i nutricional a llarg termini i la resiliència climàtica de les comunitats. Els grups desfavorits, com els xicotets agricultors i les dones, es beneficien especialment.

Equipar millor l’ajuda humanitària

“Acció contra la Fam fa costat a persones de tot el món que perden els seus mitjans de vida a causa de la crisi climàtica i es veuen greument amenaçades per la fam i la pobresa. A més, ajudem les comunitats a adaptar-se als canvis relacionats amb el clima i a prendre mesures proactives. Però per a fer front a la magnitud dels futurs impactes climàtics, necessitem més finançament per a les organitzacions humanitàries. Per a salvar vides, els governs i els donants han de comprometre’s a realitzar inversions vinculants ara”, exigeix Mamadou Diop, representant regional d’Acció contra la Fam a Àfrica Occidental i Central.

Portaveus d’Acció contra la Fam

Seran presents en la COP27 i disponibles per a entrevistes:

– Lisa Jörke – Responsable d’Incidència, Acció contra la Fam Alemanya (11 – 19 de novembre, idiomes per a les entrevistes: espanyol).

– John Otieno – Responsable d’Incidència, Acció contra la Fam Àfrica Oriental i Banya d’Àfrica (7 – 18 de novembre, idiomes per a l’entrevista: anglés).

– Mamadou Diop – Representant Regional, Acció contra la Fam, Àfrica Occidental i Central (7 – 12 de novembre, idiomes per a les entrevistes: francés, anglés).

, ,

Desplaça cap amunt