Negociacions, trobades, anàlisis… El camí per a arribar a l’aprovació de la Llei de Cooperació pel Congrés ha implicat durant mesos als seus principals actors. El Ministeri d’Afers exteriors i els partits polítics han tingut una capacitat negociadora destacable amb la finalitat d’aconseguir acords.
Celebrem que el Congrés haja recolzat la Llei de Cooperació amb una àmplia majoria. Confiem que al Senat aquest suport puga fins i tot incrementar-se.
A l’inici d’aquest procés, La Coordinadora va presentar la seua posició que, sota la proposta de les crides “7C de la Cooperació” demandava una política feminista, ecologista, que fora capaç de respondre a les emergències i violències, que fomentara la coherència de polítiques, promoure la ciutadania global, posar en valor la cooperació descentralitzada i impulsar la innovació i l’aprenentatge constant.
Consulta l’anàlisi amb detall ací
Passos avant
Hui podem celebrar alguns avanços importants daus amb aquesta llei:
- Es compromet amb l’increment progressiu de l’ajuda oficial al desenvolupament per a aconseguir, almenys, el 0,7% en 2030, la qual cosa suposa quasi triplicar l’actual.
- S’obri a la promoció de la coherència de polítiques i a l’anàlisi dels seus impactes internacionals.
- Inclou els enfocaments feministes i ecologistes en les seues intervencions.
- Reconeix la importància de l’educació per a la ciutadania global.
- Enforteix i facilita les articulacions amb la cooperació descentralitzada.
- S’alinea nítidament amb l’Agenda 2030 i els compromisos multilaterals.
- Planteja la integració de la cooperació financera en el conjunt del sistema de cooperació alineant-se als seus objectius, estàndard i maneres d’operar.
- Reconeix a la societat civil com a actor fonamental i normalitza la seua contribució en espais de consulta, decisió i execució.
- Facilitar la burocràcia dels processos de subvencions.
- Reconeix les particularitats de l’acció humanitària, flexibilitza la territorialització de la seua intervenció i compromet almenys un 10% del pressupost per a això.
- Mostra una especial atenció i sensibilitat per la infància, la infantesa i l’adolescència com a subjectes de cooperació i transformació.
- Es compromet amb una reforma en profunditat de l’AECID, col·locant-la en el centre del sistema de cooperació i enfortint les seues capacitats.
- Reforça les eines de planificació, seguiment i avaluació de les polítiques i intervencions de la cooperació.
Inclou a la societat civil local en els processos d’elaboració dels Marcs d’Associació País. - Anuncia un major reconeixement de les persones cooperants i una millora de les seues condicions laborals, o la dels seus voluntariats.
La Llei estableix, a més, l’aprovació de reglaments que són determinants per a impulsar la reforma del sistema de cooperació. El VI Pla Director de la Cooperació Espanyola, actualment en procés d’elaboració, és el primer exercici de planificació de la reforma que haurà de concretar el contingut de la Llei en prioritats, línies d’acció i un pressupost que s’acoste al 0,7% d’Ajuda Oficial al Desenvolupament per a 2030.
El mateix dia en què es va aprovar la Llei, es donava llum verda als pressupostos generals de l’Estat per a 2023. Si bé no són prou ambiciosos, són els pressupostos més prometedors en la matèria de l’última dècada; enforteixen el pes de l’AECID i mostren una certa coherència amb el procés de reforma.
Com a societat civil, continuarem acompanyant aquest procés que és determinant per a fer front als enormes i complexos reptes globals que enfrontem.