Un total de 138,5 milions d’euros va ser la facturació obtinguda pels productes de Comerç Just a Espanya durant 2019, la qual cosa suposa un creixement espectacular, de 60 milions d’euros, respecte al 2018. Aquest és la principal dada de l’informe “El Comerç Just a Espanya 2019” elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) i publicat hui. Aquest important increment es deu fonamentalment a la incorporació de nous productes de diferents empreses sota la certificació Fairtrade. Però a més han augmentat les vendes en les importadores i botigues de Comerç Just.
L’augment de les vendes registrat en 2019 consolida la tendència ja iniciada en els últims anys i en particular en 2018, any en què ja es va registrar un important creixement. El factor fonamental ha sigut, igual que l’any passat, l’entrada de 892 productes de 116 noves marques amb el segell de Comerç Just Fairtrade. Però també en 2019 la facturació de les organitzacions importadores ha augmentat i ho ha fet a través de les vendes en botigues de Comerç Just, la qual cosa suposa una bona notícia per al sector.
“En aquest any 2020 estem preocupats per les conseqüències que la pandèmia de la COVID-19 puga tindre tant en les organitzacions productores com a les botigues i importadores del sector, però tenim clar que els principis i valors del Comerç Just i l’Economia Solidària han de ser el model a seguir en la recuperació d’aquesta crisi” afirma Alberto Abad, president de la CECJ.
Creix el consum per persona
Amb aquest augment de les vendes, el consum mitjà per habitant en productes de Comerç Just va ascendir a 2,92 euros en 2019, la qual cosa suposa el major increment d’aquesta dada dels últims anys. Malgrat això, el nostre mercat creix però a un ritme menor del produït a nivell internacional. Les vendes al nostre país només suposen un 1,4% respecte al total mundial.
En 2019, l’alimentació es consolida com la gran protagonista del Comerç Just, amb un 97% de les vendes. I dins d’aquest sector, el cacau i els dolços se situen clarament com els productes estrela. Amb més de 104 milions de vendes, quasi 55 més que l’any anterior, continuen guanyant terreny amb el 75% de la facturació. El café, producte emblemàtic del Comerç Just, malgrat un increment de més de 4.5 milions d’euros, queda en un segon lloc i perd pes en el sector, quedant amb un 17% de les vendes. Per part seua, el te i altres infusions també experimenten un descens, així com la resta de productes d’alimentació (arròs, cereals, pasta, begudes,…) Finalment, els articles de cosmètica i higiene experimenten una lleugera baixada.
Quant als espais de compra, els supermercats continuen augmentant la seua quota de mercat i se situen com el principal canal de comercialització dels productes de Comerç Just, generant el 77,1% de les vendes.
Les botigues de Comerç Just
Per part seua, la facturació de les botigues de Comerç Just va experimentar un augment d’una mica més de mig milió d’euros. Aquests establiments, per tant, han contribuït al creixement global del sector, especialment amb la venda d’elements de decoració, complements de moda i roba. “Aquesta és una molt bona notícia per al sector, que ens agradaria es consolidara en els pròxims anys”, comenta Alberto Abad president de la CECJ.
“L’actual pandèmia està afavorint un acostament al nostre entorn més pròxim, al nostre barri, i ací estem les botigues de Comerç Just, per a acostar aquesta alternativa de comerç sostenible i justa als nostres veïns i veïnes”, explica Abad.
Per part seua, els altres establiments minoristes, com a herbolaris o botigues de productes ecològics, també perden quota de mercat encara que la seua facturació es manté estable.
En relació a les certificacions que avalen el compliment dels principis del Comerç Just, el 94,2% de les vendes va procedir de productes amb el segell Fairtrade. La resta de productes venuts comptaven amb altres segells de garantia de Comerç Just.
Impactes positius
L’informe també analitza els impactes positius que generen les nostres compres en les 144 organitzacions productores de 44 països amb els qui les importadores de la Coordinadora Estatal de Comerç Just mantenen una relació comercial directa. Amèrica Llatina és la regió més beneficiada per les compres de Comerç Just realitzades al nostre país, seguida d’Àsia i, finalment, Àfrica. Els països amb els quals generem un major volum comercial són el Perú, l’Índia, i en tercer lloc, l’Equador i República Dominicana.
El café és el producte que compta amb una procedència més àmplia. Al nostre país podem trobar café de Comerç Just cultivat per 27 organitzacions productores de 13 països dels 3 continents. El de major presència és el d’Uganda. En el cas del sucre, el Perú, l’Equador i Paraguai són els principals països que proveeixen al nostre mercat. I en el cas del cacau, República Dominicana. D’altra banda, els productes tèxtils i d’artesania procedeixen principalment d’Àsia, i en particular, de l’Índia.
Conscienciació
A més de la comercialització, les organitzacions de la Coordinadora Estatal de Comerç Just van realitzar durant 2019 més de 700 iniciatives concretes de conscienciació en les quals van participar més de 62.000 persones. En aquest sentit, destaca el treball en l’àmbit de l’educació formal.
En 2019, 30.240 estudiants i 835 docents van participar en accions formatives relacionades amb el Comerç Just i el consum responsable, realitzades en 240 centres educatius.
Així mateix la CECJ i les seues organitzacions membre promouen i participen en campanyes d’incidència política. Recentment la CECJ s’ha unit a la crida del moviment de Comerç Just global per a demanar a governs i institucions internacionals una transformació de l’economia i el model comercial, per a una eixida justa i sostenible a la crisi de la COVID-19.
L’informe “El Comerç Just a Espanya 2019” ha comptat amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.
Més informació sobre comerç just.