La perspectiva de gènere en la defensa dels drets humans protagonitzarà la XIV edició de Humans Fest

Aquest festival internacional de cinema, organitzat per Fundación por la Justicia, se celebrarà a València de l’1 al 9 de juny de 2023.

El termini d’inscripció per a les seccions oficials està obert des del passat 20 de desembre, i romandrà així fins al pròxim 20 de març.

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundación por la Justicia, ha anunciat la temàtica per a la seua XIV edició: la perspectiva de gènere en la defensa pels drets humans. L’objectiu és fer costat al cinema que identifica i qüestiona la discriminació, la desigualtat i l’exclusió per motius de gènere, com també les accions que s’emprenen en qualsevol part del món per a canviar i avançar en la construcció de la igualtat.

Per a això, Humans Fest portarà a la ciutat una selecció de treballs cinematogràfics i documentals que la ciutadania podrà gaudir en diferents espais. “El feminisme ha estat la gran revolució de l’últim segle, però encara així molts dels nostres drets segueixen en disputa, especialment els de les dones més vulnerabilitzades: les pobres, les racialitzades, les trans, les de determinats països del Sud Global”, assenyala la directora del festival Majo Siscar.

Així, el pròxim festival oferirà una mirada oberta, inclusiva i diversa a la lluita pels drets que ajude a derrocar estereotips i a crear un nou imaginari entorn dels rols i identitats de gènere. “Si bé les dones ostentem els pitjors índexs de pobresa, desigualtat o violència, volem subratllar la nostra capacitat d’agència i resiliència. Perquè som les que continuem sostenint la vida i, ara, som les que encapçalem protestes i canvis davant les agendes més conservadores”, afegeix Siscar.

JUNY ES CONSOLIDA COM EL MES DEL CINEMA PELS DRETS HUMANS

Donat el bon acolliment que va tenir en 2022 a les portes de l’estiu, Humans Fest ha decidit mantenir juny per a celebrar la seua edició d’enguany. En concret, tindrà lloc des del dijous 1 fins al divendres 9 d’aquest mes. De nou, el festival no sols comprendrà projeccions, sinó que comptarà amb una programació variada en activitats, com a fòrums de drets humans, tallers, exposicions o concerts.

Així mateix, tampoc canvia l’equip, que continuarà liderat per la periodista Majo Siscar, qui tornarà a comptar amb les també periodistes Cristina Vivó, com a coordinadora de producció, Pilar Almenar, com a coordinadora de sensibilització, i Laura Bellver, com a coordinadora de comunicació.

“Confiem en el cinema com a eina d’incidència, denúncia i debat des de 2008, quan vam posar en marxa aquest festival. Sabem que 2023 no serà una excepció. Demostrarem una vegada més que a la ciutadania li interessen els drets humans i que necessitem iniciatives com aquesta per a reflexionar sobre ells i generar un compromís col·lectiu”, conclou José María Tomás y Tío, president de Fundación por la Justicia.

SECCIÓ OFICIAL OBERTA FINS A MARÇ DE 2023

El festival ha publicat les bases d’inscripció per a participar en les seccions oficials de la seua XIV edició, les quals es poden consultar en la web www.humansfest.com i en la plataforma especialitzada Festhome. En aquesta ocasió, el termini s’ha obert dimarts passat 20 de desembre de 2022 i continuarà estant-ho fins al dilluns 20 de març de 2023.

En concret, es distingeixen quatre categories: Humans Fic, per als millors llargmetratges i curtmetratges internacionals de ficció; Humans Doc, per als millors llargmetratges i curtmetratges documentals; Curt i Barrejat, per a curtmetratges valencians que aborden els drets humans en gènere documental o de ficció; i 1 minut, 1 dret, per a micrometratges realitzats per estudiants.

A més, es concedirà un premi honorífic a una persona destacada per la seua trajectòria en la defensa dels drets humans des del món audiovisual, així com altres reconeixements sense remuneració econòmica fos de secció oficial. Tot això, d’acord amb les bases, sempre buscant “una perspectiva de rebel·lia, apoderament i resiliència”.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La seua XIV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Conselleria de Cooperació, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika.

 

, ,

Desplaça cap amunt