Informe «Enfocar la mirada: cap a un model d’acolliment integral que pose en el centre a les persones»

El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) publica un informe en el qual analitza l’impacte del Covid-19 en les condicions d’acolliment de persones refugiades i les lliçons apreses a nivell europeu.

 

L’informe presenta propostes sobre com hauria d’evolucionar el sistema d’acolliment cap a un model comunitari.

Portada informe SJM

Amb l’arribada del Covid-19 els Estats membres de la UE van començar a prendre mesures per a limitar el contagi: confinament, distància social, restriccions de mobilitat nacionals i internacionals… Aquestes mesures van tindre conseqüències directes en les persones sol·licitants de protecció internacional, tal com analitza el JRS Europa en el seu informe De mal a pitjor: el Covid-19 aprofundeix en les bretxes dels sistemes d’acolliment de refugiats, publicació que estudia l’impacte del Covid-19 en les condicions d’acolliment de persones refugiades.

El sistema a Espanya

En el cas d’Espanya es reconeixen elements comuns a l’exposat a nivell europeu, encara que identifiquem particularitats relacionades amb les polítiques concretes adoptades a Espanya per a atenuar la crisi sanitària, a més de coincidir amb el procés de transformació del nostre sistema d’acolliment. En aquest context ens plantegem: Quines aportacions pot fer SJM a un nou model d’acolliment? Quines lliçons apreses podrien sumar en el model?

D’aquesta reflexió naix el nostre informe Enfocar la Mirada, on oferim les lliçons apreses de l’estudi europeu i la visió del SJM sobre el sistema d’acolliment a Espanya: cap a on ha d’anar encaminat i la nostra visió de com s’està donant resposta a les persones amb necessitats de protecció. Finalment, presentarem la nostra proposta de model comunitari, a través del patrocini i la xarxa de comunitats d’hospitalitat.

Pots descarregar l’informe complet ací.

,

Scroll to Top