Informe “Defensores: Jo defense, jo promoc, jo protegisc, jo exigisc” sobre la situació de les defensores de Drets Humans a Guatemala

El document, elaborat per Movimiento por la Paz i l’organització guatemalenca Seguridad en Democracia, pretén ser una aportació al camí de les denúncies públiques sobre les violacions als drets humans dels qui defensen drets.

 

És, a més, una contribució que pren com a punt de partida les propostes de les dones per a pensar un país diferent, un país on es puga viure dignament i on defensar drets no coste la vida.

MPDL Informe Defensoras

Us presentem la publicació “Defensores: Jo defense, jo promoc, jo protegisc, jo exigisc” sobre la situació de les defensores de Drets Humans a Guatemala, realitzat en el marc del projecte “Enfortiment de capacitats de diàleg polític de defensores i defensors de Drets Humans en zones d’alta conflictivitat de Guatemala”, executat pel Moviment per la Pau i la nostra sòcia local, Seguretat en Democràcia i finançat per la Generalitat Valenciana.

La investigació que es presenta es va desenvolupar en tres departaments del país: Sololá, Quetzaltenango i San Marcos entre desembre de 2018 i febrer de 2019 amb la intenció de generar una aproximació a la situació de criminalització que viuen les defensores de drets humans en aqueixa regió del país.

Context de discriminació

Sobre la forma particular que aquestes estratègies operen contra les dones, es va expressar la Comissionada Margarette May Macaulay, presidenta de la CIDH i Relatora per als Drets de les Dones i de les Persones, qui va explicar que “en el context de discriminació contra les dones que subsisteix a Guatemala, les defensores de drets humans han de desafiar els estereotips masclistes que reproven la seua participació en la vida pública”.

També va afirmar. “Pel seu compromís, es veuen exposades a actituds misògines, a amenaces d’agressió sexual, a insults basats en el seu gènere i fins i tot, a la seua mort. L’estigmatització i violència contra elles s’estén a les seues famílies i a les seues comunitats, amb clars components discriminatoris i racistes en el cas de les defensores d’origen indígena o afrodescendent” (CIDH, 31 d’octubre de 2018, par. 7).

Denúncia i propostes

El document pretén ser una aportació al camí de les denúncies públiques sobre les violacions als drets humans dels qui defensen drets, però no sols. És, a més, una contribució que pren com a punt de partida les propostes de les dones per a pensar un país diferent, un país on es puga viure dignament i on defensar drets no coste la vida.

Est, sens dubte, no és el primer informe sobre la situació de vida de les dones que defensen drets a Guatemala. I llavors, per a què continuar escrivint sobre aquest tema? Per a què insistir? I des d’aquesta trinxera, diem que mentre s’haja de continuar explicant per què és important defensar la vida, mentre continuen assassinant i amenaçant als qui defensen drets, continuarem dient, escrivint i denunciant.

, , ,

Desplaça cap amunt