Informe CIE 2021: ‘Territori Hostil’

El Servei Jesuïta a Migrants va presentar el passat 6 de juny al Senat d’Espanya l‘informe CIE 2021 «Territori Hostil: formes diverses d’hostilitat en els CIE», on analitzen les situacions i condicions d’aquests centres durant l’últim any.

smart

Ens trobem amb un any marcat per estrictes protocols per Covid-19 que han provocat difícils aïllaments per a les persones internades en aquests centres amb greus conseqüències per a la seua salut mental, a més d’una deficient atenció sanitària. Aquesta manca d’òptims recursos mèdics s’aprecia no sols en el que concerneix la pandèmia sinó també a la nul·la intimitat dels pacients o l’escassetat de recursos sanitaris per a poder atendre les persones i, a més, una inexistència d’atenció als problemes relacionats amb la salut mental, agreujats en la majoria dels casos pel tancament i les males condicions.

En aquest informe, enfoquem la nostra mirada i la nostra denúncia en tres formes d’hostilitat dels CIE l’any 2021:
– Traves a la denúncia i investigació d’agressions policials.
– Deficiències en l’atenció mèdic-sanitària.
– Obstacles a les visites de les organitzacions socials.

Totes aquestes hostilitats deriven en situacions insostenibles per a les persones migrants internades en els centres, que veuen vulnerats els seus drets cada dia que passen tancades en condicions insalubres i inhumanes.

A més, moltes d’aquestes persones internades en els CIE són adolescents als quals, sense determinar la seua edat perquè la seua documentació del seu lloc d’origen no és acreditada, prevalent abans les proves mèdiques (el que comporta un llarg període de temps tancats en els CIE amb incertesa i empitjorant la seua situació física i mental) es vulnera el dret a la igualtat i no discriminació davant la llei basada en l’interés superior del menor.

Les organitzacions socials vetlem abans de res pel tancament dels CIE. Davant la improbabilitat actual que desapareguen, com demostra el fet de la construcció d’un nou centre en Algesires, ens trobem amb una lluita constant per la millora de les condicions d’aquests centres i oferim un acompanyament humà a les persones internades, encara que subjecte a moments de possibles restriccions.

POTS VEURE LA PRESENTACIÓ COMPLETA DE L’INFORME EN AQUEST ENLLAÇ.

DESCÀRREGA L’INFORME CIE 2021 COMPLET A través D’AQUEST ENLLAÇ.

DESCÀRREGA ACÍ EL RESUM EXECUTIU DE L’INFORME CIE 2021.

DESCÀRREGA ACÍ LA VERSIÓ ABREUJADA EN CATALÀ.

,

Desplaça cap amunt