Fontilles forma en leprología a 55 professionals sanitaris de set països d’Àfrica, Amèrica i Europa

Més de 3.000 persones han participat des de 1948 en els cursos que l’entitat imparteix en el seu sanatori de la Vall de Laguar

Professionals sanitaris procedents de diversos països d’Àfrica, Amèrica i Europa rebran formació especialitzada sobre leprología durant els mesos octubre i novembre en el sanatori San Francisco de Borja de la fundació Fontilles, entitat sense ànim de lucre referent en la lluita contra la lepra i altres malalties oblidades lligades a la pobresa. La institució organitza diferents cursos internacionals per a metges i personal sanitari des de 1948, la qual cosa li ha permés ampliar la formació de més de 3.000 especialistes al llarg dels últims 74 anys.

D’una banda, el complex soci-sanitari de Fontilles, situat en el municipi de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant), acull entre el dilluns 3 i el divendres 7 d’octubre el 62 Curs Internacional de Leprología i Dermatologia Tropical per a Personal Sanitari. El seminari brindarà formació a 18 persones, en la seua majoria professionals de la infermeria, però també de l’economia, la fisioteràpia i la bioquímica. Set d’elles procedeixen de Portugal; una, de Romania; i deu, d’Espanya.

D’altra banda, el 58 Curs Internacional de Leprología per a Metges, que començarà el dilluns 21 de novembre i acabarà el divendres 25, comptarà amb l’assistència de 37 professionals, en la seua majoria de diverses especialitats mèdiques —dermatologia, microbiologia i parasitologia, cirurgia, pediatria, infectología—, però també de farmàcia i d’enginyeria biomèdica. A més d’Espanya (31), les persones inscrites procedeixen de Guinea Equatorial (2), l’Equador (1), Itàlia (2), Mèxic (1).

Les dues formacions estan coordinades pel director mèdic de lepra de Fontilles, José Ramón Gómez Echevarría, i compten amb la participació com a docents de diversos membres del personal sanitari del sanatori, així com d’especialistes procedents de diversos hospitals espanyols i de professorat de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Politècnica de València.

Durant tota la setmana, els estudiants rebran formació teòrica i pràctica sobre la lepra, les seues manifestacions, el seu diagnòstic i el seu tractament. Tots dos cursos estan reconeguts per l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia i han sigut declarats d’interés sanitari per la Generalitat Valenciana.

La lepra en el món

La lepra és una malaltia vinculada a la pobresa i a comunitats amb greus deficiències sanitàries de la qual cada any, d’acord amb les dades de la Organización Mundial de la Salud, es detecten al voltant de 210.000 nous casos, fonamentalment a l’Índia, el Brasil i Indonèsia. És causada pel bacil Mycobacterium leprae i afecta principalment a la pell, els nervis perifèrics, la mucosa del tracte respiratori superior i els ulls. Si no es tracta, o es tracta tard, pot causar danys progressius i permanents, fins al punt que entre un i dos milions de persones viuen amb discapacitats físiques relacionades, com a ceguesa i engarrotament, contractura o paràlisi de mans i peus. Un tractament facilitat gratuïtament per l’OMS de dues pastilles diàries durant un any (sis mesos en els casos menys greus) basta per a eliminar el bacteri i, subministrada a temps, serveix per a impedir el desenvolupament de discapacitats.

Sobre Fontilles

Fontilles és una fundació que treballa per la salut de les persones més vulnerables i desateses, labor que va començar amb l’obertura en 1909 del sanatori San Francisco de Borja, situat en el municipi de la Vall de Laguar (la Marina Alta, Alacant). La institució va tindre un paper fonamental en l’eliminació de la lepra a Espanya, experiència que ha exportat a altres països on la malaltia encara no ha sigut erradicada.

En l’actualitat, la labor de la fundació parteix d’un enfocament local, mitjançant l’atenció sanitària a persones majors dependents o amb malalties cròniques a través del Centre Geriàtric Borja i de l’Hospital Ferrís, tots dos situats en el complex soci-sanitari San Francisco de Borja; fins al global, mitjançant diversos projectes de cooperació internacional. En aquest sentit, l’entitat va atendre en 2021 a 2.305.000 persones afectades per la lepra i altres malalties relacionades amb la pobresa a través de 27 projectes desenvolupats en set països d’Àsia, Àfrica i Amèrica mitjançant la col·laboració amb 14 entitats locals.

Desplaça cap amunt