Espanya continua per vuitè any consecutiu en el vagó de cua de la UE en cooperació, per darrere d’Hongria. Mentre la mitjana europea se situa en un 0,46%, Espanya es queda a penes en un 0,19%. Molt lluny de l’històric 0,7%, del compromís del qual es compleixen ara 50 anys.
Però, a més, si enfoquem a les xifres observem que el Govern comptabilitza com AOD partides que no haurien de ser considerades com a tal. Aquests fons, anomenats ajuda inflada aconsegueix gairebé el 12,7%. En el cas de l’ajuda bilateral aquest percentatge ascendeix al 42,8% posicionant a Espanya en el tercer lloc de la pitjor ajuda bilateral i mostrant la pitjor cara de la AOD espanyola, un component bilateral anòmalament deprimit i sense qualitat.
El Govern ha reiterat el seu compromís amb el compliment del 0,5% al final de la legislatura. L’actual negociació dels PGE per a 2021, és el moment perfecte per a passar de les paraules als fets. El camí cap al 0,5% exigeix que el pressupost per a AOD s’augmenti en 900 milions d’euros fins a aconseguir els 3.500. Quan observem aquesta quantitat enfront de la qual es destina a defensa (20.050 milions), la que es perd a causa de l’evasió fiscal (entre 20.000 i 40.000 milions) o els subsidis als combustibles fòssils (4.400 milions), comprovem que no es tracta de falta de recursos, sinó de voluntat real per a recaptar-los i invertir-los en polítiques que garanteixen els drets humans, protegeixen els entorns i la dignitat de la vida.
No sols quantitat, també qualitat
L’informe d’AidWatch demostra que a més de millorar en quantitat, Espanya ha de millorar en qualitat de l’ajuda. Els fons destinats a ajuda humanitària són irrisoris: només es destina a aquesta partida el 2,6% del total de l’ajuda, una quantitat clarament insuficient en un context de complexes crisis humanitàries i molt allunyada de la mitjana europea (7,5%) o de les recomanacions del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’OCDE (10%).
Una altra de les línies de treball clarament afeblida és la relativa a l’educació per a la ciutadania global, amb un 2% de la AOD destinat a aquesta partida. En un context en el qual creixen els discursos d’odi aquests fons haurien d’augmentar-se almenys fins a un 3%.
La ciutadania exigeix mesures
En relació a la política de cooperació, la ciutadania ho té clar. Segons dades de l’Eurobaròmetre 2020, la població espanyola continua sent la que major suport ofereix a la cooperació en tota Europa: el 75% creu que la cooperació per al desenvolupament deure ser una de les prioritats del Govern. Aquest és el resultat més alt de tots els països de la UE i suposa un augment de 8 punts respecte a 2018.
El moment és ara: les decisions que es prenguen en els pressupostos generals de l’Estat mostraran on es vol situar Espanya en el context mundial. L’aposta per polítiques que contribueixen a la defensa dels drets humans, la igualtat de les dones i la protecció del planeta és crucial en un moment com l’actual; la cooperació és una d’elles. Confiem que el Govern escolte a la seva ciutadania i passe de les paraules als fets.