Espanya, vuit anys a la cua d’Europa en cooperació

La Coordinadora d’Organitzacions per al Desenvolupament presenta l’informe de CONCORD AidWatch 2020. Una crida urgent per a no deixar a ningú arrere”.

En ple debat dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per a 2021, cridem a recuperar una política clau en un moment de crisi global severa.

Si el Govern vol recuperar la seva credibilitat internacional, ha d’augmentar tant la quantitat com la qualitat de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD).

Espanya continua per vuitè any consecutiu en el vagó de cua de la UE en cooperació, per darrere d’Hongria. Mentre la mitjana europea se situa en un 0,46%, Espanya es queda a penes en un 0,19%. Molt lluny de l’històric 0,7%, del compromís del qual es compleixen ara 50 anys.

Però, a més, si enfoquem a les xifres observem que el Govern comptabilitza com AOD partides que no haurien de ser considerades com a tal. Aquests fons, anomenats ajuda inflada aconsegueix gairebé el 12,7%. En el cas de l’ajuda bilateral aquest percentatge ascendeix al 42,8% posicionant a Espanya en el tercer lloc de la pitjor ajuda bilateral i mostrant la pitjor cara de la AOD espanyola, un component bilateral anòmalament deprimit i sense qualitat.

El Govern ha reiterat el seu compromís amb el compliment del 0,5% al final de la legislatura. L’actual negociació dels PGE per a 2021, és el moment perfecte per a passar de les paraules als fets. El camí cap al 0,5% exigeix que el pressupost per a AOD s’augmenti en 900 milions d’euros fins a aconseguir els 3.500. Quan observem aquesta quantitat enfront de la qual es destina a defensa (20.050 milions), la que es perd a causa de l’evasió fiscal (entre 20.000 i 40.000 milions) o els subsidis als combustibles fòssils (4.400 milions), comprovem que no es tracta de falta de recursos, sinó de voluntat real per a recaptar-los i invertir-los en polítiques que garanteixen els drets humans, protegeixen els entorns i la dignitat de la vida.

No sols quantitat, també qualitat

L’informe d’AidWatch demostra que a més de millorar en quantitat, Espanya ha de millorar en qualitat de l’ajuda. Els fons destinats a ajuda humanitària són irrisoris: només es destina a aquesta partida el 2,6% del total de l’ajuda, una quantitat clarament insuficient en un context de complexes crisis humanitàries i molt allunyada de la mitjana europea (7,5%) o de les recomanacions del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’OCDE (10%).

Una altra de les línies de treball clarament afeblida és la relativa a l’educació per a la ciutadania global, amb un 2% de la AOD destinat a aquesta partida. En un context en el qual creixen els discursos d’odi aquests fons haurien d’augmentar-se almenys fins a un 3%.

La ciutadania exigeix mesures

En relació a la política de cooperació, la ciutadania ho té clar. Segons dades de l’Eurobaròmetre 2020, la població espanyola continua sent la que major suport ofereix a la cooperació en tota Europa: el 75% creu que la cooperació per al desenvolupament deure ser una de les prioritats del Govern. Aquest és el resultat més alt de tots els països de la UE i suposa un augment de 8 punts respecte a 2018.

El moment és ara: les decisions que es prenguen en els pressupostos generals de l’Estat mostraran on es vol situar Espanya en el context mundial. L’aposta per polítiques que contribueixen a la defensa dels drets humans, la igualtat de les dones i la protecció del planeta és crucial en un moment com l’actual; la cooperació és una d’elles. Confiem que el Govern escolte a la seva ciutadania i passe de les paraules als fets.

,

Desplaça cap amunt