Equador: Quan la teua salut depén de la teua alimentació i de l’aigua que beus

La crisi política, econòmica i social que viu l’Equador ha provocat un retrocés en la salut i el desenvolupament del país. Prevalen xifres que criden l’atenció, com la desnutrició crònica a nivell nacional, que afecta un 48% dels xiquets i xiquetes indígenes. A més, un 30% de la població no té accés a aigua segura

Amb l’actual situació de violència i inseguretat, el treball de la cooperació internacional es dificulta. Però és quan el suport a les comunitats es torna encara més necessari. Des de Farmamundi acompanyen diverses iniciatives de seguretat alimentària, aigua i gènere per a fer costat a les comunitats més vulnerables en la defensa dels seus drets

imagen de familias participantes del proyecto del pueblo Sunny en Ecuador, donde se vive un retroceso en salud

Equador se situa en el lloc 95 de 191 països en l’Índex de Desenvolupament Humà del PNUD, cosa que significa que és considerat un país de desenvolupament alt. Però la realitat és que malgrat els progressos fets en les últimes dècades, el país ha enfrontat nombroses crisis que han alentit o provocat un retrocés en el seu desenvolupament. Entre elles es troben l’augment dels preus del petroli, l’arribada massiva de persones refugiades i migrants, o la pandèmia de la COVID-19. El crim organitzat i el narcotràfic han augmentat de manera alarmant, generant una situació de violència i inseguretat que afecta el país des de fa diversos anys.

Equador viu actualment una crisi amb greus conseqüències socials, econòmiques i polítiques. El president Daniel Noboa va declarar el passat 9 de gener un “conflicte armat intern” davant l’escalada de la violència, la qual cosa implica la intervenció de les forces de seguretat contra el crim organitzat i el toc de queda per a la població.

Tres pilars per a millorar la salut

Tot aquest context posa a l’Equador en els límits. Segons el Programa Mundial d’Aliments, entre 2019 i 2021 més d’un milió de persones va caure en la pobresa extrema, i dos milions no tenen accés a aliments adequats o suficients.

Aquesta situació de pobresa i inseguretat alimentària a la seua volta està relacionada amb l’escassetat de recursos hídrics. El 25% de les llars en zones rurals no compten amb aigua segura, la qual cosa converteix a les malalties hídriques i la parasitosi en les primeres causes de mortalitat.

La inequitat de gènere és una altra de les bretxes importants en el desenvolupament de l’Equador. La poca o nul·la presència de les dones en els espais de presa de decisions, la càrrega de les cures, els baixos salaris i la violència física i sexual, impedeixen que les dones exercisquen els seus drets.

Sobre la base d’aquest triangle: alimentació, aigua i gènere, és sobre el qual Farmamundi construeix els seus projectes de cooperació per a millorar la salut de la població a l’Equador.

Suma Kawsay, el Bon Viure dels pobles indígenes de la Amazonía Equatoriana

Farmamundi fa costat a l’Institut Quichua de Biotecnologia Sacha Supay (IQBSS) en una estratègia agrícola amb comunitats indígenes Kichwa de la província de Pastaza. L’estratègia promociona el Suma Kawsay, una cosmovisió dels pobles indígenes de la Amazonía Equatoriana.

«El Sumak Kawsay posa en el centre el desenvolupament rural, alhora que permet col·locar en l’agenda polítiques que enfronten els problemes del camp, com la inequitat en l’accés a la terra i l’aigua i el model agrari, entre altres qüestions», compte Lucía Doblegues, responsable de Farmamundi a l’Equador.

Actualment tenen en marxa tres projectes finançats per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València que fan costat a les comunitats indígenes en processos agrícoles i piscícoles, basats en la innovació tecnològica i l’adaptació intercultural. L’objectiu és aconseguir la sobirania alimentària de les comunitats Kichwa per a acabar amb la vulnerabilitat nutricional i altres malalties pròpies de la Amazonía equatoriana.

Sobirania alimentària i biodiversitat

Tot naix del desenvolupament d’una alternativa productiva innovadora: el cultiu del Sacha Inchi. Aquesta és una lleguminosa pròpia de la Amazonía, una espècie de cacauet amb altes propietats nutricionals i que té l’avantatge de produir-se en cicles curts i es pot comercialitzar tot l’any, la qual cosa motiva a les famílies agricultores.

D’altra banda, el projecte contribueix a la sobirania alimentària amb la producció de peixos. Per a això s’han construït 43 piscines i s’ha acompanyat a les famílies en la seua posada en marxa per a la cria de peixos. Ara estan criant en les seues piscines peixos natius de la Amazonía com la jandia, la cachama i el bocachico. També s’ha creat un laboratori de reproducció de peixos amazònics, on es produeixen alevins que es faciliten a les famílies.

Segons Víctor Vacacela, coordinador del projecte del IQBSS, «l’interessant d’aquestes intervencions és que permeten consolidar una producció agrícola i piscícola amb la qual es garanteix els aliments necessaris per als Ayllus, famílies ampliades, durant tot un any. D’aquesta manera resolem part de la problemàtica de la desnutrició i falta d’accés d’aliments de la zona. El següent pas és la comercialització dels excedents, perquè les famílies generen recursos econòmics que els permeten cobrir altres necessitats, com l’educació dels seus fills i filles».

Gestió comunitària de l’aigua potable

En una altra província, la de Cotopaxi, la majoria dels sistemes de proveïment d’aigua de les comunitats rurals de la parròquia El Tingo no compleixen amb la normativa perquè l’aigua siga considerada potable. Per a solucionar aquest problema, Farmamundi treballa al costat del Centre Andí d’Acció Popular (CAAP) en una àmplia intervenció que involucra a diverses comunitats.

El projecte té quatre pilars: millorar i ampliar els serveis de proveïment d’aigua potable, enfortir la capacitat de gestió comunitària de l’aigua, millorar la gestió sostenible dels recursos hídrics i promoure pràctiques adequades de salut i maneig racional de l’aigua. Per a això, s’ha rehabilitat la planta potabilitzadora, construït depuradores noves i canalitzat l’aigua fins a cada llar. També s’ha capacitat a les Juntes d’Aigua Potable locals, s’ha fomentat la participació de les dones i s’ha format a la població per a implementar els plans ambientals. Amb tot això s’espera reduir la prevalença de malalties infeccioses i parasitàries, que comporten elevades taxes de mortalitat entre la població infantil.

«En Farmamundi treballem per a garantir l’accés a la salut de les persones que més el necessiten, ja que entenem la salut com un dret humà fonamental, sense el qual és impossible el desenvolupament. Amb l’actual inestabilitat que vivim, la cooperació és en una eina necessària per a fer costat a la societat civil i acompanyar-la en la defensa dels seus drets», conclou Lucía Doblegues.

, ,

Desplaça cap amunt