Els 19 projectes de Fontilles a Àsia, Àfrica i Amèrica beneficiaran a 2.853.000 persones en 2023

La fundació valenciana desenvoluparà programes de prevenció, detecció i tractament de la lepra i altres malalties tropicals desateses a l’Índia, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, el Brasil i Bolívia

La Fundació Fontilles, entitat valenciana que des de 1902 treballa per la salut i el benestar de col·lectius vulnerables, desenvoluparà al llarg de 2023 un total de 19 projectes de cooperació sanitària en sis països d’Àsia, Àfrica i Amèrica: l’Índia, Moçambic, República Democràtica del Congo, Malawi, el Brasil i Bolívia. Les iniciatives internacionals de l’entitat beneficiaran a al voltant de 2.853.000 persones de manera directa o indirecta, d’acord amb les previsions aprovades pel seu patronat, la qual cosa suposa un 57% més respecte a la previsió d’1.812.000 beneficiàries de l’any anterior.

A Àsia, Fontilles desenvolupa deu programes en entorns urbans i rurals de cinc estats de l’Índia: Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Odisha i Gujarat. Les accions estan orientades especialment a la detecció de la lepra —de la qual el país va registrar 75.394 nous casos en 2021, el 53,6% dels 140.594 registrats en el món—, però també al tractament de la malaltia, la prevenció de discapacitats associades, l’atenció integral i la rehabilitació física i socioeconòmica de les persones afectades, la formació de personal paramèdic, el suport al sistema de salut, i l’accés a l’educació i el reforç nutricional a xiquets i xiquetes en situació de vulnerabilitat. L’entitat estima que les iniciatives al país beneficiaran a 1.946.800 persones.

A Àfrica, la fundació promou un projecte a Moçambic dedicat a la reducció de les discapacitats provocades per les malalties desateses; un altre a la República Democràtica del Congo per a millorar de la qualitat de vida de les xiquetes i xiquets amb discapacitat; i un tercer a Malawi per a l’atenció i el tractament a persones afectades per lepra. En conjunt, beneficiaran a 38.300 persones.

A Amèrica, l’entitat impulsa una iniciativa al Brasil, orientada a la capacitació de personal sanitari local per a previndre i detectar la lepra en zones rurals de l’Amazones, i cinc programes a Bolívia, dirigits a enfortir el sistema de salut, promoure els drets de les dones i de la població vulnerable, millorar l’atenció a menors discapacitats, facilitar l’accés al tractament de malalties tropicals desateses i disminuir la incidència del Mal de Chagas. Les sis accions beneficiaran a 868.500 persones.

Sobre Fontilles

La fundació Fontilles és l’entitat espanyola referent en la lluita contra la lepra des de l’obertura en 1909 del sanatori San Francisco de Borja en el municipi de la Vall de Laguar (comarca de la Marina Alta, Alacant), en el qual al llarg de la seua història van rebre atenció 3.000 pacients. És membre de la Federació Internacional d’Associacions contra la Lepra (ILEP) i des de 1986 desenvolupa projectes de cooperació internacional amb l’objectiu d’acabar amb la lepra i les seues conseqüències, especialment en xiquets i xiquetes, així com amb la resta de malalties oblidades lligades a la pobresa, i donar suport al desenvolupament sostenible de les poblacions afectades.

A Espanya, l’entitat desenvolupa la seua activitat en el centre San Francisco de Borja-Fontilles, evolució de l’antic sanatori, en el qual disposa del Centre de Diversitat Funcional Ferrís, on atén persones amb dany cerebral; del Centre Geriàtric Borja, especialitzat en l’atenció de persones majors amb diferents graus de dependència; i del propi sanatori, centre nacional de referència en lepra, que acull a residents amb seqüeles de la malaltia i dona tractament ambulatori a altres pacients de lepra, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Desplaça cap amunt