Colòmbia es troba en ple període electoral. D’una banda, amb les eleccions legislatives que van tindre lloc al març, on es van triar als i les representants en la Cambra de Representants i el Senat, que conformen el Congrés. D’altra banda, amb les eleccions presidencials que tindran lloc al maig per a triar al pròxim Govern. Unes eleccions que prometen ser històriques, ja que podria ser la primera vegada en la història electoral de Colòmbia que governe l’esquerra, però que, no obstant això, encara compten amb una baixa participació política de les dones.
Al març, la participació de les dones en el Congrés de Colòmbia es va acostar al 30%, nou punts més que fa quatre anys, quan la presència en el Congrés de les dones era de tot just un 19,7%, segons un informe de la Registraduría Nacional del Estado Civil i ONU Dones. “Una xifra preocupant si considerem que les dones colombianes representen el 52% del total de la població”, comenta Beatriz Quintero, de Xarxa Nacional de Dones. A poc a poc la participació política va augmentant, però segueix sense acostar-se a xifres de països veïns com Bolívia (55,6%), Mèxic (49,2%) o l’Argentina (43,1%).
Aquesta baixa participació de les dones colombianes és multifactorial, per això, en matèria de participació política, el Programa de Cooperació Internacional al Desenvolupament “Dones Construint en Pau”[1] treballa amb diverses organitzacions de dones de Colòmbia, amb l’objectiu d’impulsar la participació política de les dones en escenaris de construcció de pau territorial, específicament en els territoris de Pacífic, Montes de María i Magdalena Mitjà, tres territoris especialment afectats pel conflicte armat.
Formació per a la participació ciutadana
El Programa Dones Construint en Pau el fa mitjançant activitats com a formacions sobre mecanismes de participació ciutadana, com el procés de construcció de plans de desenvolupament; formacions i assistències tècniques a organitzacions de dones sobre gestió i incidència; o campanyes d’incidència d’àmbit nacional sobre la participació de les dones en la construcció de la pau al país.
La importància de treballar en la participació política de les dones s’ha fet palesa durant les eleccions de març, en les Circumscripcions Transitòries Especials de Pau (CITREP), on, dels 16 escons o curuls extres concedits als territoris més afectats pel conflicte armat, només 3 curuls van ser per a dones, segons la plataforma Missió d’Observació Electoral. Tot això, a pesar que es reglamentara la paritat en la inscripció de candidats i candidates, amb 202 candidates.
Les*CITREP, que són part fonamental de l’Acord de Pau signat en 2016 i existiran durant els dos pròxims períodes presidencials, suposen una oportunitat de fomentar la participació política de les dones, però només si l’Estat ofereix garanties a les dones que desitgen participar.
Les causes
Les causes d’aquestes xifres tan baixes són diverses: a les dificultats d’accés a llocs de votació en zones rurals, se suma la falta d’experiència i formació política, així com la inseguretat que caracteritza els períodes electorals, amb fenòmens com a amenaces per part dels grups armats i pressions polítiques per a influenciar les votacions.
Són nombroses les barreres que han dificultat la participació política de les dones durant molts anys i el Programa Dones Construint en Pau treballa en elles per a enfortir les capacitats de les dones i les seues organitzacions, així com fomentar la inclusió de propostes amb enfocament de gènere en els plans locals i departamentals de desenvolupament. En aquest sentit, “la participació en les CITREP forma part de l’agenda dels moviments de dones en diferents regions de Colòmbia”, explica l’ONG Xarxa Nacional de Dones. La Xarxa Nacional de Dones, una organització que promou l’adopció de mesures legislatives favorables per a les dones, així com l’augment de la seua participació política, està a càrrec de l’eix de participació política del Programa Dones Construint en Pau.
(1) El Programa de Cooperació Internacional al Desenvolupament “Dones Construint en Pau, una aliança per a la protecció, participació política i accés a la veritat i justícia a Colòmbia” està cofinançat per la Generalitat Valenciana i és dut a terme per dues organitzacions d’Espanya (Moviment per la Pau – MPDL– i Atelier ONGD) i altres tres organitzacions de Colòmbia (Sisma Dona, Corporació Humanes i Xarxa Nacional de Dones).