Cecilia Pilar, presidenta de Manos Unidas: “Que 733 milions de persones passen fam en el món és una veritable vergonya per a la humanitat”

Segons l’últim informe SOFI, el nombre de persones que passen fam en el món va aconseguir els 733 milions en 2023 i advertix que 582 milions de persones patiran desnutrició crònica en 2030 si les tendències actuals continuen

L’últim Informe SOFI, publicat recentment per cinc agències especialitzades de Nacions Unides, aporta una dada demolidora: en els últims anys, el nombre de persones que passen fam en el món no ha parat d’augmentar fins a situar-se en els 733 milions en 2023. A més, alerta que, de mantindre’s les actuals tendències, en 2030 uns 582 milions de persones patiran desnutrició crònica, la mitat d’elles a Àfrica.

«En Manos Unidas, una organització que va nàixer fa 65 anys com una Campanya contra la Fam, tots els estius esperem la publicació d’este informe amb l’esperança de veure un retrocés en les xifres de la fam», diu Cecilia Pilar, qui lamenta que «malgrat les promeses i dels grans titulars, el nombre de famolencs continua creixent –sobretot a Àfrica- al mateix temps que augmenten les desigualtats i la bretxa que separa a rics i pobres».

Este informe de l’ONU assenyala que la inseguretat alimentària i la desnutrició estan empitjorant a causa d’una combinació de factors, com el canvi climàtic o la persistent inflació dels preus dels aliments, que continua erosionant els beneficis econòmics d’una gran quantitat de persones en molts països. Però, a més, Cecilia Pilar apunta als conflictes, les migracions forçades, el maltractament al planeta… com a causes que fan impossible que tots els éssers humans facen efectiu el seu dret a l’alimentació. Entre elles, destaca el balafiament d’aliments.

És inadmissible el desaprofitament d’aliments

«Hui, en el món es malgasta un terç dels aliments que es produïxen a nivell global. Això disminuïx en una tercera part la disponibilitat real d’aliments ja produïts; provoca preus més alts i inaccessibles per als més pobres i vulnerables; i causa danys ambientals, en la producció o la distribució, per exemple, sense cap utilitat», explica Pilar. I el que és pitjor, contribuïx al fet que 733 milions de persones passen fam. «Una xifra demolidora que hauria de fer sentir vergonya a tota la humanitat», agrega Cecilia Pilar, presidenta de l’ONG de l’Església Catòlica.

El fet que una de cada onze persones en el món passe fam «reclama a veus denuncia, acció i canvis en la nostra actitud i en els nostres estils de vida», assegura la presidenta de Manos Unidas. «Com a organització de lluita contra la fam i la pobresa, no podem ni volem donar l’esquena a una terrible realitat que afecta tants milions de persones i condiciona les seues vides presents i futures. Perquè la fam no és ni una fatalitat ni el fruit del destí, sinó la conseqüència inacceptable d’un món organitzat de manera que els interessos econòmics prevalen sobre els de les persones», afirma Cecilia Pilar qui cita a Jean Ziegler, analista polític i ex relator especial de Nacions Unides per al dret a l’alimentació, per a resumir «millor que milers de discursos» la realitat de la fam: «No hi ha fatalitat. Que un xiquet muira de fam és assassinat».

El treball de Manos Unidas en la seua lluita contra la fam, la pobresa i les desigualtats

«Fa 65 anys que un grup de dones de l’Acció Catòlica Espanyola es van embolicar la manta el cap i van decidir unir forces per a declarar la guerra a la fam en el món. Eixe va ser el germen de l’actual Manos Unidas», relata Pilar. «Des de llavors, no hem cessat en la nostra obstinació d’aconseguir que la fam passe a la història, explica, però per a això fan falta molts esforços i un alt grau de voluntat política que, hui dia, sembla existir només sobre el paper», denúncia la presidenta de l’ONG.

Des de la seua fundació, Manos Unidas impulsa projectes de cooperació al desenvolupament que promouen una producció i consum d’aliments més sostenible i que permeten, al seu torn, millorar la qualitat de vida dels xicotets agricultors. També proposa mitjans eficaços per a combatre la pèrdua i el desaprofitament d’aliments.

«Treballem alineats amb la realitat de les persones més vulnerables dels països del Sud, col·laborant en centenars de projectes, finançant-los i fent costat tant a les persones que els lideren com a les comunitats que participen en ells», explica Cecilia Pilar.

En concret en 2023, Manos Unidas i els seus socis locals van posar en marxa 550 projectes, dels quals 119 estaven relacionats amb l’Alimentació i els Mitjans de Vida. «En este sector, en l’últim lustre hem secundat 534 iniciatives per un import pròxim als 47,8 milions d’euros», enumera la presidenta de l’organització.

Amb estos projectes es fa costat a les persones que els lideren, així com a les comunitats involucrades, revela Cecilia Pilar. «Són, en la seua majoria, iniciatives d’agroecologia que tenen com a fi que l’obtenció d’aliments es produïsca amb unes pràctiques respectuoses amb el medi ambient, on es garantisquen els drets de treballadors, es cuide la terra i l’aigua i s’empodere a les dones, sense oblidar l’economia social participativa i les emprenedories sostenibles o de comerç just».

Mentres, a Espanya, l’ONG realitza activitats d’educació per al desenrotllament, que promouen la consciència i la participació responsable de la societat en les iniciatives que permeten construir justícia i solidaritat.

,

Desplaça cap amunt