Aprenentatge i servei solidari: una metodologia que fomenta una ciutadania compromesa

Més de 400 estudiants de sis centres de formació professional han participat en la ‘Activant la Solidaritat en Salut’, impulsada per Farmamundi i finançada per la Generalitat Valenciana per a promoure la metodologia d’aprenentatge i servei solidari entre centres de Formació Professional i entitats socials de la província de València

Decoració, música, collarets hawaians, diverses taules per al berenar, i molta il·lusió. Així comença la festa organitzada per l’alumnat del primer curs del cicle formatiu d’en Atenció a Persones en Situació de Dependència de l’IES Berenguer Dalmau de Catarroja per a posar el fermall final a un projecte d’aprenentatge i servei solidari en el qual han participat els últims quatre mesos.

 A la porta de l’institut, l’alumnat espera a les persones de les quatre entitats socials de Catarroja i Albal amb les quals han treballat: la Residència Parqueluz, APAMI, AFAC i AFPEM, que atenen persones majors, persones amb diversitat intel·lectual, persones amb malalties neurodegeneratives i persones amb problemes de salut mental. Quan es van trobar, tot es va convertir en abraçades i somriures que evidenciaven la connexió i l’afecte que han desenvolupat. «Em feia tanta pena que acabara el projecte, que he decidit fer un voluntariat amb APAMI per a no perdre el contacte», diu Noelia, una de les alumnes.

El projecte ‘Activant la Solidaritat en Salut’, impulsat per Farmamundi i finançat per la Generalitat Valenciana, va començar en 2018 per a fomentar l’aprenentatge i servei solidari en centres de Formació Professional i entitats socials. Aquesta metodologia permet a la comunitat educativa prendre un paper actiu a favor de la justícia social.

 Igual que l’IES Berenguer Dalmau, 429 estudiants d’altres cinc centres educatius han realitzat iniciatives d’aprenentatge i servei solidari amb un total de dèsset entitats socials de les seues localitats. Són l’IES Josep Segrelles d’Albaida, l’IES Pou Clar d’Ontinyent, l’IES Tavernes Blanques i l’IES Jordi de Sant Jordi i les Escoles San José de València. 

Un llaç d’unió amb la societat

 Durant el curs, han realitzat tallers a l’aula sobre la solidaritat, els determinants socials de la salut o el dret a la salut afectiva i sexual. L’objectiu ha sigut sensibilitzar a l’alumnat sobre la diversitat, l’equitat i la defensa dels drets humans des de la perspectiva de l’Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global. Després de la part teòrica, van treballar amb les entitats socials per a posar en pràctica els seus coneixements i realitzar activitats que afavoreixen el benestar social de la comunitat des de la mobilització activa de l’alumnat. 

Totes les parts han valorat molt positivament l’experiència, destacant els beneficis mutus que ha suposat. «És un llaç d’unió amb la societat, prevé l’aïllament, i és positiu tot el que implica mantindre el contacte amb gent jove i establir xarxes de cures», afirma Lucía Blanco, directora de la Residència Parqueluz. «Treballar amb els instituts ajuda a acabar amb l’estigma de les persones amb problemes de salut mental, i poden posar en pràctica el que han estudiat durant el curs», assenyala Ernest Navarro, integrador social de AFPEM Horta Sud. «Les xiques que han vingut ens han ensenyat coses noves, i sempre és bonic canviar. Jo he gaudit molt», compte Yolanda, usuària de AFAC. 

Activant la solidaritat en salut 

Per a Farmamundi, l’aprenentatge i servei és una metodologia pedagògica transformadora amb dimensió política, que capacita a les persones per a exercir una ciutadania activa i responsable. Amb ella han emprés diferents processos d’aprenentatge col·lectiu, i construït relacions de confiança i aliança entre diferents agents de la societat valenciana per a la defensa del dret a la salut des de l’Educació per al Desenvolupament. Des que va començar ‘Activant la solidaritat en salut’ fa cinc anys, un total de 1.173 estudiants han participat en aquest programa que fomenta el compromís social pel dret a la salut integral per a totes les persones.

,

Desplaça cap amunt