13 propostes per a que les Administracions públiques recolzen al moviment associatiu

En el marc de l’Agenda Urbana 2030, la Fundació Horta Sud llança 13 mesures per a enfortir l’associacionisme.

Fuente:Fundació Horta Sud

El teixit associatiu serà un pilar clau en la recuperació dels nostres barris i comunitats. El 40% de la població pertany a alguna associació i, només a la comarca de l’Horta Sud, el moviment associatiu genera més de 3.000 llocs de treball directes. Sempre al costat dels col·lectius més vulnerables, les associacions també dinamitzen la majoria de les activitats socioculturals i esportives dels nostres municipis. En el marc de l’Agenda Urbana 2030, la Fundació Horta Sud llança 13 mesures perquè des de les Administracions públiques es compte amb l’associacionisme.

19 Maig 2020– Durant la crisi sanitària del COVID-19 les associacions hem sigut capaços d’identificar aquelles necessitats de la població que no estaven sent cobertes i les hem atés, donant ajuda en la proximitat i en la quotidianitat.Les associacions hem desenvolupat fórmules innovadores per a reorientar la nostra activitat davant les dificultats i hem ideat diferents formes d’actuar durant el confinament, sense deixar d’atendre a les persones més vulnerables o de pal·liar la situació de crisi sanitària i social. Hem posat en marxa les nostresxarxes veïnals i de suport mutuque han cobert una àmplia gamma de necessitats a diferents col·lectius, com persones amb diversitat funcional, persones majors, persones amb necessitats bàsiques, xiquets i xiquetes i població en general.

Acompanyament telefònic, lectura de llibres o, simplement, suport emocional; realització de tallers; accions per a assegurar l’alimentació (ajuda a la compra, bancs d’aliments, etc.); ajuda a la cura, entreteniment i suport a l’estudi dels més menuts; ajuda per a l’abastiment de medicaments, tirar el fem o passejar gossos; col·laboració en la identificació de casos de desatenció sanitària, social i de violència de gènere; oferiment d’assessoria legal a altres associacions; confecció de mascaretes i altres peces de protecció; compartir wifi, etc. Són algunes de les accions que hem fet.La societat també ens necessitava en aquests moments difícils i hem donat resposta. A la pàgina web de la Fundació Horta Sud hi ha una mostra d’aquestes iniciatives:#AraMesQueMai.

Malgrat tot, no és fàcil que l’Administració Pública reconega la nostra tasca com un servei essencial que naix del mateix moviment associatiu. Tampoc és fàcil que l’administració ens considere un sector amb el qual cal coordinar-se per planificar la recuperació. I continua sense considerar al moviment associatiu com un sector generador de treball, malgrat que els estudis fets per distintes entitats i universitats demostren que serà el sector que més ocupació genere en el futur.

Només des de la solidaritat col·lectiva reconstruirem socialment els nostres barris, pobles i ciutats. Per a això necessitarem totel capital humà i la intel·ligènciade la qual disposem. I, en tot açò,el moviment associatiu té un paper fonamental perquè més del 40% de la població pertany a una associació. Necessitarem retrobar-nos, sentir que pertanyem a una comunitat o a un grup. Necessitarem celebrar, festejar, compartir, discutir, il·lusionar-nos amb els nostres projectes col·lectius, treballar-nos les frustracions i les pors, apassionar-nos amb les nostres activitats i rituals, ajudar als altres i canviar la devastadora realitat des de baix.

El gran capital social i la intel·ligència col·lectiva del moviment associatiu no el podem menysprear perquè el necessitem.Atenem la major part del treball en l’atenció als col·lectius més vulnerables i sostenim pràcticament tota l’activitat esportiva, musical, d’oci i temps lliure, extraescolar… Les associacions som capaços d’organitzar les Falles, Gaiates, Fogueres, Fires, la Setmana Santa, les festes dels municipis, etc. Són, sobretot, capaces de mantenir la vida social dels municipis.

Tot això en un context de crisi social i econòmica que reclamaràuna reorientació dels recursos i pressupostos de totes les Administracions públiques: local, autonòmica, estatal i europea. Per tant,presentem les següents propostes per a les administracions públiques respecte a les associacions.

Les 13 propostes (PDF)

RESUM DE LES 13 PROPOSTES

  1. Declaració institucional per part de les administracions públiques en la quees reconega el treball que fan les associacions com un “servei comunitari essencial”que millora la vida de les persones i dóna vida als municipis.
  2. Ajudes a la contractació de personalper a reforçar les estructures de les associacions.
  3. Que s’incloga al moviment associatiu dins deles mesures de suport com a sector generador d’ocupacióde la mateixa manera que a altres sectors productius, ja que les associacions generen a la comarca de l’Horta Sud més de 3.000 llocs de treball directes.
  4. Que es tinguen en compteles propostes pensades i elaborades des de fa temps pel teixit associatiu: mobilitat sostenible, transport públic, protecció de l’Horta, Parcs Naturals, corredors verds, propostes urbanístiques i socials, etc. Que les associacions formen part delsgabinets de coordinació amb els ajuntaments per a la reconstrucció de la comarca i la vida social.
  5. Convocatòria d’ajudes per a la transformació digital i l’adquisició d’equipament informàtic.
  6. Que es contemple el valor afegit de les entitats no lucratives enels contractes de licitació pública de gestió de serveis o espais per a la ciutadania, mitjançant la gestió cívica.
  7. Que es publiqueuna convocatòria d’ajudes per al manteniment dels locals de les associacions, com és el cas dels locals socioculturals i de participació.
  8. L’Aministració, més que fer, ha d’ajudar a fer a la societat civil organitzada. Més que oferir una oferta d’activitats de temps lliure, ha de promoure que la facen les associacions.
  9. Augmentar les partides pressupostàries per a finançar l’activitat sociocultural que organitza el teixit associatiu.

10. La signatura de convenis plurianuals amb les associacionsper a la gestió de projectes i serveis públics dóna estabilitat als processos d’educació en la participació.

11. Enfortir el teixit associatiu dels nostres municipis. Posar en marxa l’Escola d’Associacions i acompanyament a les associacions per a enfortir les seues estructures i millorar l’eficàcia de la seua acció.

12. Avaluar l’impacte de les associacions al municipi. Comptar amb aquesta informació permetrà a les Administracions conéixer allò què aporten les associacions al municipi: activitats, llocs de treball, resolució de problemes…

13. Des de la Fundació Horta Sud ens comprometem a elaborar una proposta integral per areduir el nivell de càrrega burocràtica en la relació entre els consistoris i el teixit associatiu dels seus municipis.

Adherir'se al #PacteHortaSud

Desplaça cap amunt