El vídeo, “Xicotets gestos, grans conseqüències” presentat per alumnes de primer de batxillerat del col·legi Jesús-María Fernando el Catòlic de València ha resultat guanyador de la Final Autonòmica de la Comunitat Valenciana de la XIII edició del Festival de Clipmetratges de Manos Unidas en la qual els joves participants havien de reflectir el seu punt de vista sobre el problema mundial de la pobresa sota el lema “Posa el focus en els oblidats”.
En aquesta XIII edició del Festival de Clipmetratges se’ls convidava a reflexionar sobre la desigualtat, la fam i la pobresa; realitats constants que, agreujades per la pandèmia, s’enceben, cada vegada més, amb els invisibles del nostre món: els oblidats.
935 vídeos, 144 de València
Desigualtat, fam i pobresa es reflecteixen en els 935 Clipmetratges rebuts en aquesta XIII edició, ens conviden a visibilitzar les condicions d’injustícia i desigualtat en les quals viuen milions de persones. 144 procedents de la Comunitat Valenciana, una gran participació, per la qual cosa agraïm als alumnes pel seu treball i als professors, que fan un gran esforç, per animar-los a mirar amb ulls solidaris, no sols el món que els envolta, sinó el que es troba més lluny.
D’entre tots aquests vídeos, “Xicotets gestos, grans conseqüències”, del col·legi Jesús-María de València, s’ha fet amb el Premi al Millor Clipmetratge de la Comunitat Valenciana de la Categoria Escoles Secundària i optarà a representar a la seua comunitat en la gran Final Nacional. Els 17 Clipmetratges que resulten guanyadors en les 17 finals autonòmiques, que acabaran el pròxim 8 d’abril, hauran de sotmetre’s a una segona votació en la qual el Jurat Nacional seleccionarà els 10 treballs que competiran en la Final Nacional, que tindrà lloc el dia 21 de maig.
Una poma, aigua, medicines, un quadern escolar… xicotetes coses que tenim i de les quals gaudim sense donar-los valor, oblidant que hi ha persones per a les quals aconseguir una fruita fresca o un antibiòtic és inimaginable. Les joves autores ens enfronten en primer pla al desaprofitament injust i inútil que fem de béns que necessiten milions de persones condemnades a l’oblit. “És a les teues mans”, ens recorden, deixar de malgastar i començar a compartir. La classe guanyadora, per cortesia del Santander que, un any més, ha fet costat al Festival de Clipmetratges, ha rebut un xec de 200 € per a invertir en material escolar i audiovisual i continuar desenvolupant la seua creativitat.
La segona posició va ser per al curt “Soc ací”, que ens recorda que tots som iguals. Ens mostra la necessitat de comprensió cap a cada persona, i l’important que és posar el nostre granet d’arena per a fer una miqueta més felices a tots els que ens envolten. Als assistents ens van emocionar les paraules de l’alumne que va pronunciar amb aplom i afecte, demanant una mirada més amable per a milions de persones a les quals no es té en compte, perquè “podries ser la teua”, com diu el seu vídeo. Aquests alumnes, d’Escolàpies Gandia, van rebre un gran lot de llibres per cortesia de Llibreria Soriano.
“Bombons”, en tercera posició, parla del repartiment desigual de la riquesa. La metàfora de la caixa de bombons ens mostra que a les nostres mans està renunciar a alguna cosa que ens agrada, perquè uns altres tinguen una mica més de dolçor en les seues difícils vides. Els alumnes, d’Escola Pia de Castelló, van rebre unes entrades cortesia de Bioparc.
D’entre els 144 vídeos presentats, Manos Unidas València va voler reconéixer també la gran faena de la quarta i cinquena posició. “No tanquem els ulls”, el quart classificat, també d’Escolàpies Gandia. A ritme de rap ens animen a empatitzar: “ajudar costa poc i mai ho fem”, diu un dels seus versos, que narren imatges tristes de “mares que no arriben a fi de mes” i “pares que treballen fins no poder més”. Tot dit en poques paraules. Un treball amb una gran sensibilitat.
El vídeo en cinqué lloc “Injustícia zero” d’alumnes de Bisbe Pont de Vila-real, Castelló, clamava “som afortunats”. Expressen en el seu minut de temps la injustícia de la indiferència cap a tantes persones en el lloc de les quals ens conviden a posar-nos. Ells ja ho han fet: unint les seues forces, els seus coneixements i el seu cor des de diferents punts d’origen, que són Guinea Equatorial, Romania, el Marroc, República Dominicana i Espanya.
Els professors dels alumnes dels tres primers classificats van rebre un record cortesia d’Artesania Comunitat Valenciana.
Agraïm al jurat el seu compromís per a col·laborar amb aquesta activitat de sensibilització de Mans Unides: Jon Koldo, director de Programes i Programació de la TV8 Mediterrani; María José Martínez, directora d’Àrea Acció Cultural de la Universitat Politècnica de València i Santiago de Hevía, responsable de l’Àrea de Cooperació Internacional al Desenvolupament i del Servei de Voluntariat de la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.
Educació per al desenvolupament
El Festival de Clipmetratges de Manos Unidas és una activitat d’Educació per al Desenvolupament que té com a objectiu promoure, fonamentalment entre els joves, la consciència social i el compromís. Els participants presenten a concurs un vídeo d’un minut de duració en el qual plasmen el seu punt de vista sobre el desafiament que suposa acabar amb la fam en el món.
Manos Unidas és una Organització No Governamental de Desenvolupament que, des de 1959, lluita contra la pobresa, la fam, la malnutrició, la malaltia i les seues causes. En 2010, va ser guardonada amb el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia.