“Veus per Benín”, d’Àfrica a València, per Nadal pels drets de la infància

Benín gBè porta la música, cants i danses africanes en una gira per diverses ciutats.

La guerra d’Ucraïna augmenta la pobresa en Àfrica  i afecta  a la infància.

Els xiquets i xiquetes de Benín gBé (Veus per Benín)  realitzen  aquest nadal una gira per la Comunitat Valenciana i Andalucia en defensa dels drets de la infància, i contra l’explotació infantil amb un espectacle únic de cants, percussió i dansa africana . La guerra d’Ucraïna ha augmentat els nivells de pobresa al seu país i afecta especialment a la infància.

20 xiquets i xiquetes i joves participen en la gira de Veus per Benín organitzada per la Fundació Junts Per la Vida, que treballa amb la infància, en projectes sobre educació, alfabetització, drets, protecció i valors, Benín és un país de la zona Occidental d’Àfrica, ocupa el lloc 163 de 187 en l’Índex de Desenvolupament Humà, un dels més baixos del món

L’impacte de la guerra d’Ucraïna

Amb aquest espectacle volen defensar els drets  de la infància, que ara també s’estan veient afectats per la guerra d’Ucraïna que està ocasionant l’augment de la pobresa, com explica la presidenta de la ONG valenciana Clara Arnal. “És la tercera gira  que fem amb aquest grup de xiquets i xiquetes que venen des de Benín, un dels més pobres, per a mostrar-nos el seu art i la seua cultura, però sobretot per a defensar els seus drets. Enguany  mes que mai estan sent vulnerats per la gran crisi mundial  a causa de la guerra d’Ucraïna; en la Fundació Junts per la Vida coneixem bé  com és aquesta problemàtica. Tot ha pujat, el preu del petroli, del blat,  de les matèries primeres, i això es nota molt en l’Àfrica Subsahariana. Cada vegada hi ha mes pobresa, els xiquets no poden anar a escola, i es veuen forçats a treballar”.

Tot això ho expressen amb els seus ritmes africans, cants , danses i tambors,  amb força  i emocions. Ompliran  els escenaris amb  un missatge contra l’explotació infantil. “De tot això i més coses, parlarem i cantar en la gira, amb molta llum, color i ritme des del cor d’Àfrica. Tots els que vinguen a veure’ns s’emocionaren i  vibraran, sentiran Àfrica pura, i sobretot els sentiran parlar i cantar pels seus drets”.

Veus per Benín és la veu de la infància de Benín.  Aquests xicotets ambaixadors dels drets de la infància acaben d’arribar a València i oferiran diferents concerts en ciutats de la Comunitat  Valenciana  i Andalusia, en la seua gira, el primer d’ells serà diumenge que ve 18  en la localitat valenciana de Torrent.

Benín gBè

Benín gBÉ en llengua fon significa VEUS PER BENÍN, i dona nom a la iniciativa de la fundació Junts per la Vida de donar formació musical i artística a xiquets i xiquetes de Benín com a complement als seus estudis i a la seua formació en valors.

Junts per la Vida  treballa a Benín per la infància i aposta per l’educació i la cultura com a mitjans de transformació social. La Fundació ofereix al cor Benín *gbé classes de música i espanyol durant tot l’any. Disposa d’un espai, professors i instruments perquè puguen desenvolupar la seua habilitat musical. I cada any la Fundació al costat dels professors, seleccionen un grup de xiquets per a viatjar a Espanya a realitzar una gira de concerts.

Gira retardada per la pandèmia i la guerra

L’any 2018 i 2019 es van realitzar gires durant l’estiu per diferents ciutats espanyoles. L’any 2020 i 2021 gira no es va poder realitzar per la pandèmia.

Aquest any 2022 estava previst que pogueren vindre durant l’estiu, però la guerra d’Ucraïna va obligar a ajornar la gira, ja que Junts per la Vida ha centrat els seus  esforços en l’evacuació  trasllade i acolliment de refugiats ucraïnesos a Espanya.

Gira per Nadal

Després de l’ajornament de la gira d’estiu de 2022, finalment el cor ha pogut vindre a Espanya al desembre, en les dates en què els xiquets i xiquetes han  finalitzat les seues classes a Benín, coincidint amb les vacances de nadal també en Àfrica.

A més de la gira, el cor té l’oportunitat de conéixer una nova realitat durant el temps que passen a Espanya. Comparteixen cultures, valors i idioma, els enriqueix i milloren la seua autoestima i descobreixen que els seus somnis, poden fer realitat. Una autèntica oportunitat única que els canvia la vida.

,

Desplaça cap amunt