València reflexiona sobre el periodisme que necessitem

L’Institut de Periodisme Constructiu i l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” organitzen un cicle de taules redones a València

El cicle aborda l’excés d’informació, la negativitat, la polarització i els seus efectes en les persones i en la convivència democràtica

La ciutadania està hui exposada a molts més estímuls informatius dels que és capaç d’atendre i, sobretot, digerir adequadament. Els mitjans de comunicació competixen amb les xarxes socials i les empreses globals de l’entreteniment en un entorn digital regit per l’economia de l’atenció, en la qual tot sembla valdre per a capturar la peça més cobejada: el nostre temps.

Amb l’objectiu de reflexionar sobre esta realitat, els seus efectes en la conversa pública, en la convivència i en el benestar de les persones, l’Institut de Periodisme Constructiu i l’Observatori Social de la Fundació “la Caixa” han organitzat un cicle de taules redones titulat “El periodisme que necessitem en una societat sobreinformada”. A més, el cicle explorarà què podem fer per a redefinir l’acte d’informar-nos i com mantindre una relació més saludable amb els mitjans.

Les taules tindran lloc en Caixaforum València els dies 26 de novembre i 3 de desembre. El cicle va començar al març a Madrid i ha visitat Sevilla, Saragossa i Palma. En este enllaç es pot accedir als detalls del cicle i a les inscripcions.

El director científic del cicle és el periodista Alfredo Casares, fundador i director de l’Institut de Periodisme Constructiu. Explica que el programa busca obrir un espai de conversa entre periodistes, acadèmics i ciutadania per a escoltar-nos i reflexionar junts sobre “com podem potenciar de manera conscient un periodisme més constructiu, orientat al futur i a les solucions”.
Casares destaca que este cicle respon a la convicció que el periodisme és imprescindible en una societat democràtica i que els periodistes són essencials per a ajudar al fet que les persones comprenguen millor el món i als qui l’habiten.

“El periodisme que necessitem mereix un debat i una reflexió profunda en la qual no sols hem de participar els periodistes”, defén Casares. “Tenim l’oportunitat d’abordar-ho de manera oberta i anar més enllà del diagnòstic, implicar-nos també des del compromís per avançar i redefinir el nostre paper. Quina espera la ciutadania dels mitjans? La nostra proposta és dedicar un espai a pensar i escoltar sense esperar una solució màgica, sinó la decisió de transitar per una ruta incerta en la qual imaginar i descobrir possibilitats al costat de la ciutadania”.

La primera de les taules se celebrarà el 26 de novembre a les 18.30 hores. És més contextual i porta com a títol “La fatiga ciutadana davant l’excés d’informació”. En ella s’abordaran la profusió de canals, l’acceleració del relat informatiu, el biaix negatiu dels mitjans, les faules o l’impacte de la intel·ligència artificial. S’analitzaran així mateix els modes actuals de consum d’informació, els seus efectes en les persones i en la convivència social: L’abandó del consum de mitjans, la desconfiança o la polarització del debat polític i de la conversa pública.

Esta primera taula tindrà com a ponents a Jesús Trelis, director de Las Provincias, i a Cristina Monge, politòloga, professora de la Universitat de Saragossa i analista en diversos mitjans. Estarà moderada per Alfredo Casares.

La segona taula se celebrarà el 3 de desembre a les 18.30 hores. Té una vocació més propositiva, que es reflectix en el seu títol: “Com informar-se sense patir en l’intent”, que fa referència a l’impacte que té en el nostre benestar el tipus de notícies que consumim. De fet, més d’un terç de la població deixa de consumir notícies perquè afecten el seu estat d’ànim.

Participaran com a ponents Cristina Xirivella, secretària general de la Unió de Periodistes Valencians, i Lorena Tortosa, periodista especialitzada en Drets Humans i comunicadora social. El moderador serà Alfredo Casares.

La taula abordarà el catastrofisme i la crispació que a vegades transmeten els mitjans i plantejarà algunes preguntes: què podem fer els periodistes per a oferir una imatge més completa i justa del món? Com podem ciutadans i periodistes afavorir una dieta saludable d’informació, una cosa essencial per a sostindre l’esperit crític en una societat democràtica?

Desplaça cap amunt