Més de 500 persones de diverses cultures i creences van participar el passat 31 de març en el primer Iftar de la Concòrdia en la Plaça de l’Ajuntament de València, el primer que se celebra en un espai tan emblemàtic i cèntric d’una gran ciutat europea. Amb aquest acte, que coincidia amb l’inici de la Setmana Santa cristiana i la Pasqua jueva, València reivindica la convivència intercultural i es posiciona en el mapa de ciutats contra la islamofòbia, expressió d’odi racista que en els últims cinc anys s’ha disparat a Europa i que només en 2022 va créixer un 20% en l’entorn digital espanyol.
El Iftar de la Concòrdia, organitzat per l’associació Jovesólides, Casa Marroc i el Centre Cultural Islàmic de València, ha comptat amb la participació de representants de diverses comunitats cristianes, jueves, budistes i atees, a més de les entitats que aglutinen els moviments socials i associatius de la Comunitat Valenciana, com la Coordinadora Valenciana de ONGD i la Plataforma del Voluntariat.
Juntes han promulgat la ‘Declaració de València per la Concòrdia’ per a reivindicar la diversitat cultural i expressar la “voluntat inequívoca de proclamar solemne i decididament el rebuig més absolut a la islamofòbia sota qualsevol forma expressa o implícita. Repudiant el més xicotet rastre de fanatisme, ja siga de tall cultural, polític o religiós, vinga d’on vinga.”
Sota aquest mateix esperit de concòrdia, el manifest també urgeix “a tota la classe política espanyola i europea a iniciar un diàleg sincer i a posar tot la seua obstinació en la generació d’un escenari sociopolític que permeta el cessament immediat de qualsevol tipus d’hostilitat intercultural. Tots som responsables d’aquesta societat que estem construint; hem de poder asseure’ns com a germans i germanes, bastir ponts de diàleg interculturals que resolguen qualsevol diferència”.
El Iftar de la Concòrdia s’ha celebrat en un ambient festiu, reivindicatiu i de gran respecte intercultural. Les persones assistents han compartit amb la comunitat musulmana la cerimònia de la ruptura de dejuni amb aliments típics com: dàtils, harira, falàfel, harcha, chebayika, cous-cous, te i dolços casolans. També, han gaudit juntes de l’actuació del Grup Andalús Isawa de música sufí, han pogut tatuar-se amb henna i han obtingut el seu nom en cal·ligrafia àrab.
Les principals institucions valencianes han sigut presents en l’acte i s’ha comptat amb la participació de l’alcalde de València, Joan Ribó, i la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud; el secretari autonòmic d’Igualtat en la Diversitat, Rubén Sancho, en representació de la Vicepresidenta d’Igualtat i Polítiques Inclusives; i el Director General de representació Institucional, Jorge Alarte, per part de la Presidència de la Generalitat. També han assistit autoritats polítiques del PSPV-PSOE, Compromís, Partit Popular, Ciutadans i Esquerra Republicana del País Valencià.
Més de 60 persones han participat com a voluntàries en les labors de direcció, organització, logística, muntatge, disseny, decoració i comunicació.
Pots seguir tota l’actualitat d’aquest projecte en xarxes socials a través de l’etiqueta #MaiMésIslamofòbia.