València amb Palestina aborda amb sindicats, partits i la UV la situació de les persones de Gaza refugiades a Espanya al costat d’un grup d’exiliats

El doctor Salah El Susi, l’artista visual Basma Murad i l’activista Hanan Kaddoura – refugiats palestins a Espanya – protagonitzen un col·loqui amb la societat civil sobre el futur polític de Palestina

Els principals sindicats valencians i grups polítics de l’oposició es comprometen a fer costat a la vintena de persones de Gaza refugiades en la Comunitat Valenciana per a accelerar tràmits burocràtics i vivenda

La UV, que ha convocat les beques Refugi perquè alumnat de Palestina i l’Afganistan puga continuar els seus estudis, estrenyerà relacions amb les universitats de Gaza

La plataforma València amb Palestina ha mantingut dos intenses jornades de trobades amb actors polítics, socials i acadèmics de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’abordar la situació en la Franja de Gaza després de set mesos de genocidi i les necessitats de les famílies refugiades a Espanya, de les quals una vintena de persones es troben en la Comunitat Valenciana. Un grup de tres supervivents exiliats a Espanya han sigut protagonistes de les trobades.

L’agenda ha inclòs reunions amb representants d’UGT-PV i CCOO del País Valencià, on s’ha discutit la situació humanitària a Gaza i s’ha expressat l’agraïment per la mobilització de la societat valenciana. Posteriorment, s’han mantingut trobades en les Corts Valencianes amb els grups parlamentaris socialista i Compromís, i amb EUPV en la seu de la formació política.

Durant les reunions, el professor Salah Awad El Sousi, ex Degà de la Facultat de Farmàcia de la Universitat d’Al Azhar, ha destacat que les famílies repatriades des de la Franja de Gaza, en la seua gran majoria amb doble nacionalitat espanyola-palestina, se senten agraïdes pel suport rebut però enfronten una situació de gran inestabilitat a causa de la falta de vivenda i la lentitud en el procés de documentació i asil.

Els grups parlamentaris i partits de l’oposició s’han compromés a fer “tots els esforços necessaris” per a facilitar el procés d’acolliment i millorar la seua situació en la Comunitat Valenciana, així com a continuar donant suport a un alto-el-foc immediat, la pau permanent i la reconstrucció de la Franja de Gaza. A més, el doctor Salah Awadi El Sousi s’ha reunit amb la Vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable de la Universitat de València, Pilar Serra, en la qual han acordat estrényer els llaços de col·laboració entre la UV i les universitats de Gaza. També han conversat sobre el Pla Refugi Internacional que oferir l’oportunitat de rebre formació a la Universitat de València a estudiants procedents de països amb conflictes bèl·lics o amb violació de Drets Humans com a Palestina o l’Afganistan, contribuint a la integració i desenvolupament personal i acadèmic d’este estudiantat en situació de refugi o protecció internacional.

Veus des de l’exili, diàleg polític amb la societat civil

La plataforma València amb Palestina també ha celebrat un debat col·loqui amb la societat civil sota el títol “Veus de Gaza. Tres històries des de l’exili”, protagonitzat per tres persones supervivents del genocidi, l’ocupació i l’apartheid que Israel imposa des de fa més de 75 anys en Palestina.

El doctor Salah El Susi, ex-degà i cofundador de la Facultat de Farmàcia de la Universitat Al Azhar de Gaza, resident en Piles (Sevilla) al costat de la seua família; ha narrat el periple diplomàtic que durant 40 dies va viure la comunitat espanyola de Gaza fins que va aconseguir eixir de la Franja i iniciar la seua repatriació. Preguntat pels plans de pau per a resoldre el conflicte àrab-israelià, ha explicat que no veu viable la coexistència de dos estats i s’ha mostrat partidari d’un únic estat on convisquen tots els pobles amb plens drets i garanties. En eixe sentit, el preocupa el dia després de la guerra perquè “cal reconstruir a les persones abans que els edificis”.

La dissenyadora gràfica i artista visual Basma Murad, resident a València al costat de la seua filla de quatre anys, ha detallat les dificultats administratives que estan afrontant les famílies de Gaza a Espanya. La saturació del sistema acollida a València provoca que, set mesos després de la seua arribada, encara no haja pogut sol·licitar asil ni disposar de cap documentació que li permeta accedir a una vivenda digna, treballar o millorar la seua situació familiar.

Per part seua, l’activista palestina Hanan Kaddoura, nascuda en un camp de refugiats de Líban i ex treballadora humanitària de l’UNRWA, ha compartit la història de resiliència de la seua família, expulsada durant la Nakba. Malgrat les dificultats, va aconseguir llicenciar-se en ADE i en filologia anglesa i actualment residix a València al costat del seu marit i els seus fills, on participa activament en diferents moviments socials en suport de la causa palestina.

,

Desplaça cap amunt