UNRWA s’uneix a altres entitats de l’ONU per a donar la veu d’alarma sobre les huit famílies de Sheikh Jarrah, aproximadament 75 persones en total, que resideixen en aquest barri de Jerusalem Est i que corren el risc de ser desallotjades per la força de manera imminent, amb el que corren un major risc de trasllat forçós.
Aquestes famílies refugiades de Palestina van perdre tant les seues llars originals com els seus mitjans de subsistència a conseqüència del conflicte de 1948. En 1956, després del seu desplaçament, aquestes famílies refugiades es van traslladar a Sheikh Jarrah amb el suport del govern jordà i l’ajuda material de UNRWA. Han residit en aquestes llars durant quasi setanta anys. Ara corren el risc de ser desplaçats per segona vegada en la seua vida.
El risc de desallotjament forçós per a aquestes huit famílies de Sheikh Jarrah i per a altres palestins de Jerusalem Aquest ha augmentat recentment després d’una sentència judicial israeliana a favor de l’organització de colons Nahalat Shimon, que reclama la propietat de les terres abans de la creació de l’Estat d’Israel. El Tribunal Suprem israelià ha ajornat la seua decisió sobre els desallotjaments previstos.
No és un incident aïllat
La situació en Sheikh Jarrah no és un incident aïllat. Segons la informació de domini públic facilitada per OCHA, Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris, quasi mil palestins i palestines, dels quals quasi la meitat són menors, corren el risc de ser desallotjats per la força en tot Jerusalem Est.
En molts casos a Jerusalem Est, inclòs Sheikh Jarrah, el desallotjament forçós de palestins es produeix en el context de la construcció i expansió d’assentaments israelians, il·legals segons el dret internacional humanitari. Alguns d’aquests desallotjaments es basen en reclamacions anteriors a 1948, mentre que a les persones refugiades de Palestina se’ls prohibeix discriminatòriament reclamar les seues propietats/cases perdudes a Jerusalem Oest en 1948.
Contrari a dret
No obstant això, segons el dret internacional, una potencia ocupant no pot modificar la llei vigent a l’inici de l’ocupació. Les reclamacions presentades per les organitzacions de colons israelians després de l’ocupació i annexió de Jerusalem Est per part d’Israel són qüestionables.
En el territori palestí ocupat s’apliquen obligacions estrictes quant a la prohibició de trasllats forçosos i desallotjaments forçosos en virtut del dret internacional humanitari i del dret internacional dels drets humans. Els desallotjaments forçosos són un dels principals factors que contribueixen a la creació d’un entorn coercitiu que pot deixar sense una altra opció a les persones o comunitats que anar-se, en contra de la prohibició de la transferència forçosa.
Crida a Israel
UNRWA, per tant, fa una crida a les autoritats israelianes perquè prenguen totes les mesures necessàries per a evitar els desallotjaments forçosos d’aquestes huit famílies de refugiats i refugiades de Palestina a Jerusalem Est i perquè la dignitat, els drets i les llibertats d’aquestes persones es mantinguen en tot moment.
UNRWA recorda les autoritats israelianes han de garantir el respecte a la igualtat de la població palestina i protegir-los de la incitació i el discurs d’odi. UNRWA s’uneix a les crides de l’ONU perquè Israel respecte la llibertat d’expressió i de reunió, inclosa la d’aquells que protesten contra els desallotjaments, i perquè exercisca la màxima moderació en l’ús de la força al mateix temps que garanteix la seguretat a Jerusalem Est.