UNRWA COMUNITAT VALENCIANA I L’AULA DE CÒMIC UV ORGANITZEN EL CURS “DRETS HUMANS I IGUALTAT DE GÈNERE DES DEL CÒMIC. HISTORIETES DE DONES REFUGIADES DE PALESTINA”

Conèixer la vulneració dels drets humans i la importància del respecte a la dignitat humana en qualsevol circumstància de la vida és fonamental per generar una consciència ciutadana responsable i implicada amb la conjuntura internacional.

Fuente: UNRWA

Sota aquesta premissa i apostant per la potencialitat del còmic com a eina de transformació social, UNRWA Comunitat Valenciana (Agència de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina) i l'Aula de Còmic. Fundació SM-UV organitzen el curs “Drets humans i igualtat de gènere des del còmic”.

El curs té com a objectius promoure un coneixement crític sobre Igualtat de Gènere i Drets Humans prenent com a estudi de cas la situació de la població refugiada de Palestina des d'un enfocament de gènere; qüestionar els rols adscrits a les persones en funció del seu gènere i sancionats culturalment; conèixer experiències reals en la construcció del còmic social; i desenvolupar les competències dels i les participants en l'estructuració global del còmic.

Per a això, el curs compta amb la participació de la dibuixant Susanna Martín, qui, a través d'una sessió en streaming, reflexionarà sobre el còmic com a professió, farà una introducció al context actual del còmic social i periodístic, així com un anàlisi de pàgines de les seus creacions. A més, l'eina principal a utilitzar durant el curs serà el còmic “Gaza Amal: Historietes de dones valentes a la franja de Gaza”, realitzat per Susanna Martín, la versió bilingüe del qual castellà-valencià es publica ara (www.gazaamal.es). El còmic Gaza Amal naix com una eina de sensibilització social i cerca desmuntar els estereotips culturals i de gènere sobre les dones palestines i acostar la realitat de les dones refugiades de Palestina de Gaza a la societat valenciana a través de les històries dels seus quatre protagonistes. Es pretén així generar una consciència crítica entorn dels Drets Humans, estereotips de gènere-culturals i la rellevància de l'apoderament de les dones que, tant en el còmic com en la vida real, han de bregar amb diferents situacions quotidianes a les quals s'enfronten per ser dones i refugiades de Palestina. Fugir de personatges femenins estereotipats, amb poc protagonisme i pes en les històries, que reproduïsquen rols de gènere socialment assignats d'una banda; i, per una altra, oferir una visió més realista des de la dignitat i la resiliència de la dona, caracteritzen aquesta obra gràfica. L'autora abordarà el procés creatiu en la seua participació en el curs.

La formació, que es desenvoluparà entre l'1 i el 12 de juny de 2020, ha sigut adaptada a un format d'educació a distància per a poder ser desenvolupada a través de l'aula virtual de la Universitat de València durant l'Estat d'Alarma provocat pel COVID-19.

Aquest curs s'emmarca en Gaza Amal: El còmic com a eina de transformació social i visibilització de les dones refugiades de Palestina”, un projecte desenvolupat per UNRWA Comunitat Valenciana gràcies al suport financer de l”Ajuntament de València, i a través del qual es pretén promoure entre la població jove una consciència crítica sobre la Igualtat de Gènere i els Drets Humans.

Link d’automatrícula:http://links.uv.es/w2e0IP8

Més informació:comvalenciana@unrwa.es/auladecomic@uv.es

UNRWA COMUNITAT VALENCIANA, QUI SOM?

UNRWA és l'Agència de les Nacions Unides establerta per l'Assemblea General en 1949 amb el mandat de proporcionar assistència i protecció a la població refugiada de Palestina, més de 5,6 milions de persones a dia d'avui. La missió d'UNRWA és ajudar i protegir la població refugiada de Palestina a Jordània, Líban, Síria, Cisjordània i la Franja de Gaza tot esperant una solución justa a la seva difícil situació. L'Agència treballa en educació, salut, protecció, serveis socials, infraestructura i millora dels campaments (58), microfinances, i ajuda humanitària i d'emergència, tant en temps de conflicte com de relativa calma. UNRWA és finançada quasi íntegrament per les contribucions voluntàries dels Estats membres de l'ONU, d'institucions públiques i privades i de la ciutadania. UNRWA Espanya i, per tant, la seva Delegació en la Comunitat Valenciana, és el primer Comitè Nacional que UNRWA va constituir en el món en l'any 2005.

SUSANNA MARTÍN, QUI ES?

De xiqueta va aprendre a llegir i a dibuixar amb els còmics que hi havia per casa. Des de llavors, no va deixar de crear historietes encara que es va iniciar professionalment en els còmics en 2009. És llicenciada en Història i graduada en Il·lustració i Arts del Mur. És coautora deAlicia en un mundo realiSansambaamb Isabel Franc, i autora de la novel·la gràficaSonrisas de Bombay. Va coordinar l'antologia de còmic

Enjambre. Il·lustra i dibuixa còmics per a diferents editorials i mitjans com Pikara Magazine, El Salto, Diagonal, M21, El País, Página 12, Diari Ara,eldiario.es, Xabiroi, Balazin, Tretzevents, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Metròpolis, Elkar, Bellaterra, Libros del KO, Dibbuks, Astiberri, Andana, Norma Editorial i Bruguera. Entre 2016 i 2017 publica diversos còmics socials:Gaza Amal. Historietes de dones valentes en la Franja de Gaza, Tipi-tapai el còmic col·lectiuUn regalo para Kushbu. Historias que cruzan fronteras. En 2018 participa en dues obres més,Viajes dibujadosde Altaïr Magazine amb la històriaSiempre con vos.Dibujar Nicaragua, i enViñetas de tortes y bollos. Cómics lésbicos desde las dos orillas.

En 2019 dibuixa el segon volum deAnna Dédalus detective.La paradoja de Fermíamb guió de Miguel Á. Giner Bou i publica dues novel·les gràfiques:Annemarie, amb María Castrejón, i Residencia de Estudiantes com a autora completa. Actualment està treballant en dos còmics per a UNRWA España sobre dones refugiades de Palestina de Cisjordània y Líban. Forma part del col·lectiu Autoras de Cómic.

Desplaça cap amunt