Una dècada de conflicte al Sahel deixa 2,5 milions de persones desplaçades

ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats, demana una acció internacional concertada per a posar fi als conflictes armats a la regió del Sahel Central a Àfrica, que han obligat a més de 2,5 milions de persones a fugir de les seues llars en l’última dècada

2,5 milions de persones desplaçades

El desplaçament intern s’ha multiplicat per deu des de 2013, passant de 217.000 persones a l’aclaparadora xifra de 2,5 milions a la fi de 2021. El nombre de persones refugiades als països del Sahel Central -Burkina Faso, Mali i Níger-, ascendeix ara a 410.000. La majoria dels refugiats a la regió han fugit de la violència a Mali, on el conflicte va començar al gener de 2012.

L’augment dels atacs violents en tota la regió durant 2021 va desplaçar a quasi 500.000 persones, sense bé les xifres de desembre encara estan pendents de confirmació.

Els grups armats haurien dut a terme més de 800 atacs l’any passat, segons les estimacions dels socis d’ACNUR. Aquesta violència va forçar a unes 450.000 persones a desplaçar-se dins dels seus països i va obligar altres 36.000 a fugir a països veïns.

Sahel Central

Només a Burkina Faso, el número total de desplaçats interns va ascendir a més de 1,5 milions de persones a la fi de 2021. Sis de cada deu desplaçats interns del Sahel són ara burkinesos.

A Níger, el número de desplaçats interns a les regions de Tillaberi i Tahoua va augmentar en un 53% en els últims 12 mesos. En el veí Malià, més de 400.000 persones estan desplaçades dins del país, la qual cosa suposa un augment del 30% respecte a l’any anterior.

Mentrestant, la situació humanitària a Burkina Faso, Mali i Níger va deteriorant-se ràpidament enmig de una crisi amb múltiples fronts. Si bé la inseguretat és el principal motor, la crisi s’està veient agreujada per la pobresa extrema, la pandèmia de COVID-19 i l’agreujament de els efectes de la crisi climàtica, registándose un augment de les temperatures a la regió 1,5 vegades superior a la mitjana mundial. Les dones i els xiquets són els principals afectats i es veuen desproporcionadament exposats a l’extrema vulnerabilitat i a l’amenaça de la violència de gènere.

ACNUR fa una crida

Les comunitats d’acolliment han continuat donant mostres de resiliència i solidaritat, acollint a les famílies desplaçades malgrat els seus escassos recursos. Les autoritats governamentals també han demostrat un compromís indestructible per a ajudar als desplaçats, però estan cedint davant la creixent pressió.

ACNUR i els seus socis humanitaris fan front a creixents dificultats per a accedir a les persones afectades i prestar assistència i protecció per a salvar vides. El personal humanitari continua enfrontant-se a atacs en les carreteres, emboscades i robatoris de vehicles.

ACNUR fa una crida a la comunitat internacional perquè actue amb valentia i no escatime esforços a l’hora de fer costat als països del Sahel Central per a aconseguir la pau, l’estabilitat i el desenvolupament que tant necessita la regió.

En resposta a la crisi actual, ACNUR està liderant els esforços conjunts de les agències de l’ONU i les ONG per a proporcionar allotjament d’emergència, gestionar els campaments per a desplaçats i prestar serveis de protecció vitals, entre els quals s’inclou la lluita contra la violència de gènere i la millora de l’accés a documentació civil.

ACNUR continua actuant en coordinació amb les autoritats i altres socis per a garantir la resposta humanitària més eficaç per a satisfer les necessitats de les persones refugiades, desplaçades internes i les comunitats d’acolliment del Sahel, malgrat els innombrables desafiaments.

Amb els recursos perillosament al límit, ACNUR insta que es preste més suport per a ajudar a salvar vides i fer front a les vulnerabilitats. En 2021 van quedar sense cobrir més d’un terç dels fons que necessitava ACNUR al Sahel Central. Per a poder organitzar una resposta eficaç en 2022 a Burkina Faso, Níger i Mali, ACNUR necessita 307 milions de dòlars.

, , , ,

Desplaça cap amunt