Una app per a conéixer la teua petjada en armes segons el banc amb el qual operes

L’app, que és d’ús lliure i gratuït i pot descarregar-se en la web www.petjadaenarmes.org, es va presentar en el Centre Cultural Octubre juntament amb una exposició

Aquest és el tercer any de l’aterratge de la campanya estatal a la Comunitat Valenciana, de la mà de Novessendes *Fundació i Setem CV, amb la qual es busca conscienciar a la ciutadania sobre les finances ètiques

Saps quina és la teua petjada en armes? Amb aquest lema la campanya Banca Armada, representada per *Novessendes *Fundació i *Setem CV en la Comunitat Valenciana, i finançada per al Generalitat Valenciana, llancen l’app www.petjadaenarmes.org amb una fi didàctica i sensibilitzadora: que qualsevol persona que tinga compte corrent o algun altre producte en un banc, puga conéixer si aquest inverteix els diners que gestiona en la indústria armamentística.

Entitats bancàries i armament

Segons la base de dades de la campanya Banca Armada, creada pel Centre *Delàs d’*Estudis *per la Pau, els bancs espanyols van invertir entre 2015 i 2019 més d’11 mil milions d’euros en empreses que fabriquen armament. Això implica que bona part dels diners que administren les entitats financeres (el que tots i totes els seus clients li faciliten en contractar algun dels seus serveis), s’inverteix en la indústria armamentista. A vegades, moltes d’aquestes provisions s’exporten, segons aquest centre d’investigació, a països involucrats en algun conflicte bèl·lic.

L’app es presenta en el marc d’una jornada de 2 hores en el Centre de Cultura Contemporània Octubre, a la qual van acudir la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo i el Secretari Autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente Ferreres.

Quina informació es podrà conéixer a través d’aquesta app?

Primer de tot, cal indicar que la interacció amb l’app és totalment anònima, per la qual cosa les persones no han d’ingressar la seua identitat per a usar-la. Després d’indicar el banc amb el qual té contractats serveis, l’edat i la seua procedència, les persones obtindran informació com:

  • La quantitat de diners que el seu banc inverteix en armament
  • El tipus d’armament en el qual inverteixen
  • El nom de les empreses de fabricació militar i quantitat de diners que ha invertit en cadascuna

    “L’objectiu principal d’aquesta aplicació és donar a conéixer la campanya banca armada a través dels nostres propis hàbits de consum”, asseguren des de les ONG Novessendes i Setem. “Tenint en compte que totes i tots consumim serveis financers i sovint depenem dels bancs, aquesta aplicació ens serveix com a instrument per a treballar de manera col·lectiva la coherència financera, és a dir, que les entitats en què confiem no invertisquen els nostres diners en fins tan poc ètics com el negoci de la guerra”, precisen.

L’eina interactiva a més de calcular la petjada en arma de cada persona, mostrara quina és la vinculació entre els bancs i la indústria armamentista. “Es tracta d’una mirada crítica cap als nostres hàbits de consum que ens mostra l’impacte que tenen, en aquest cas, en el foment de la violència i els conflictes armats”. D’aquesta manera, les organitzacions que impulsen la campanya busquen, un any més i aprofitant les noves tecnologies, convidar a la ciutadania a “passar a l’acció”. En altres paraules: “generar canvis en els hàbits de consum i mobilitzar a més activistes”.

Present però invisible

L’any passat la campanya Banca Armada va despertar l’interés social i mediàtic a partir de la difusió de *muppis de carrer, que ara es presenten en format expositiu itinerant, i la difusió d’una cambra oculta. En aquest format audiovisual, es convidava a les persones transeünts a donar un cèntim per a fabricar bales que serien destinades a països en guerra. Una metàfora del que molts bancs realitzen amb els diners que gestionen en invertir milions d’euros en empreses de fabricació militar. Segons el Centre *Delás, una bona part d’aquest armament s’exporta a països involucrats en conflictes bèl·lics. Es tracta, en definitiva, d’incentivar a cada persona a reflexionar i decidir què vol que facen amb els seus diners.

 

,

Desplaça cap amunt