El sector del cacau celebra el seu Dia Internacional en un moment d’incertesa davant la reducció de les collites. Els efectes del canvi climàtic (períodes de sequera, pluges torrencials, malalties dels arbres, plagues, canvis en patrons de pluges …) estan provocant un descens significatiu en la producció de cacau.
De fet, l’Organització Internacional del Cacau (ICCO, per les seues sigles en anglés) estimava que la producció de cacau en la temporada 2023-2024 podria ser un 11% menor que l’anterior.
L’escassetat d’esta matèria primera ha provocat un increment dels preus en els mercats mundials. Un augment que no arriba a les primeres baules de la cadena, més aviat el contrari.
Per als agricultors i agricultores i les economies locals dels països productors, això suposa un greu problema, una reducció significativa d’ingressos que s’unix a la pobresa endèmica del sector.
Recordem que a Ghana i Costa d’Ivori, els qui cultiven cacau reben aproximadament un 40% menys del preu que hauria de cobrar pel seu producte per a cobrir costos i tindre una vida digna.
En esta indústria milionària (en 2024, la previsió mundial de vendes és de 127.000 milions de dòlars), els agricultors i agricultores reben una part minoritària del pastís, i este percentatge s’ha anat reduint en les últimes dècades: Actualment reben entre un 3% i un 7% del preu de venda final d’una tauleta de xocolate, però en la dècada dels 80 rebien el 16% i en els 70 rebien el 50%. Una mostra clara de l’evolució d’este mercat, en el qual el valor del producte ha anat augmentant i concentrant-se en les últimes baules de la cadena.
Amb tot això, entre les companyies del sector xocolater, no hi ha hagut un compromís ferm per a garantir ingressos dignes per als agricultors i agricultores.
La pobresa en la qual viuen els qui es dediquen al cultiu del cacau comporta altres problemàtiques com l’explotació laboral infantil o la tala de boscos indiscriminada.
El suport del Comerç Just
La producció i venda de cacau de Comerç Just constituïx un suport per a les organitzacions productores del sector.
A més de rebre preus dignes i estables pel seu producte, el mateix ells i elles per tasques similars, els seus mètodes de cultiu són respectuosos amb l’entorn natural i participen en iniciatives de formació que els permeten desenvolupar mesures per a reduir els impactes del canvi climàtic.
La superfície dedicada al cultiu de cacau de Comerç Just s’ha duplicat en els últims 5 anys, segons dades de Fairtrade International inclosos en l’informe El Comerç Just li senta bé a tothom.
Costa d’Ivori i Ghana, els principals països productors de cacau, ho són també en la xarxa de Comerç Just, encara que en el mercat del nostre país trobem un nivell molt important de derivats del cacau produït a República Dominicana, l’Equador i Bolívia.
Descobreix més sobre el cacau que li senta bé a tothom.
Coneixem dos cooperatives que produïxen cacau Just
A Ghana: Kuapa Kokoo
El seu nom significa “Unió de bons productors de cacau”. És una organització formada per més de 50 cooperatives cacaoteres, el funcionament de les quals és plenament democràtic. Va nàixer com a resposta a la liberalització del mercat del cacau, per a afavorir l’organització dels llauradors i llauradores i la seua participació en la presa de decisions en el comerç del cacau. Agrupa a quasi 90.000 persones. Les vendes en Comerç Just els han permés millorar la qualitat de vida dels seus membres. A més desenvolupen iniciatives de formació, especialment dirigides a dones, i projectes comunitaris que cada cooperativa decidix en funció de les seues necessitats.
A República Dominicana: Conacado
Els senyals d’identitat de Conacado són el compromís amb el Comerç Just, la sostenibilitat i l’apoderament comunitari. Gràcies als preus justos que garantix l’organització i a la capacitació i suport tècnic que brinda als agricultors i agricultores, han pogut augmentar els seus rendiments i millorar la qualitat de les seues collites. D’esta manera, les famílies accedixen a millors servicis de salut, educació i vivenda, i també a una major seguretat alimentària.
Conacado promou la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones. En fomentar la seua participació en les cooperatives i proporcionar-los oportunitats de lideratge, l’organització ha contribuït a canviar les normes culturals i socials que històricament les havien marginades.