Ucraïna: Reclamem detindre la violència després de tres anys de guerra

Després de tres anys de guerra a Ucraïna, més de 3,6 milions de persones seguixen desplaçades dins del país i 6,8 milions han buscat refugi a l’estranger.

Farmamundi seguim presents al país, reforçant l’atenció en salut mental i protecció en Poltava i Sumy, així com amb dos nous subministraments de medicaments i material sanitari.

© José Colón Toscano

Després de tres anys de guerra a Ucraïna, més de 3,6 milions de persones seguixen desplaçades dins del país i 6,8 milions han buscat refugi a l’estranger. El conflicte ha destrossat vides, ha col·lapsat el sistema sanitari i ha afonat l’economia. Mentre les ONGD exigim un alto-el-foc, negociació i pau, en Farmamundi seguim presents al país, reforçant l’atenció en salut mental i protecció en Poltava i Sumy, així com amb dos nous subministraments de medicaments i material sanitari. En un hivern cada vegada més cruel i amb el finançament en risc, el compromís amb els qui l’han perdut tot continua sent indestructible.

Els EUA i Rússia negocien el futur d’Ucraïna sense Ucraïna

“Vivim un complex i canviant escenari diplomàtic actual, on els Estats Units i Rússia mantenen negociacions sobre el cessament de la guerra excloent tant al poble ucraïnés com a la Unió Europea. La UE, que ha sigut una aliada clau per a Ucraïna els últims tres anys, exigix participar al costat d’Ucraïna en estes converses per a garantir una pau que respecte la sobirania del país i la seguretat europea”, explica Joan Peris, director general de Farmamundi.

Quan les bombes cauen, la vida se suspén. La guerra a Ucraïna complix tres anys i el conflicte continua devorant llars, separant famílies i deixant a milers de persones sense l’essencial. En l’est i el sud del país, els atacs a infraestructures civils han provocat nous desplaçaments massius, amb ciutats senceres a la vora del col·lapse humanitari. En regions com Donetska, Kharkivska i Sumska, els bombardejos són constants i l’atenció sanitària és cada vegada més inaccessible.

Prioritzar la salut mental

Farmamundi treballa amb la sòcia local, Gender Bureau, perquè la població desplaçada en Poltava i Sumy puga millorar la seua salut. Amb el suport de la Generalitat Valenciana, manté un projecte centrat en tres eixos essencials:

  • Cuidar la salut mental de les persones desplaçades, amb especial atenció a dones, xiquets i xiquetes. Els qui han hagut de fugir de les seues llars carreguen amb ferides invisibles: por, ansietat, traumes. L’equip de Gender Bureau oferix acompanyament psicològic i espais segurs perquè puguen expressar el viscut i reconstruir el seu benestar.
  • Enfortir la seua autonomia, perquè ningú hauria de dependre de l’ajuda indefinidament. Les dues organitzacions treballen perquè les persones desplaçades, especialment dones, persones majors i els qui han patit violència de gènere, puguen accedir a recursos bàsics, salut i alimentació de manera sostenible.
  • Finalment, protegir els seus drets, assegurant que la seua veu siga escoltada. Es promou la participació de la comunitat, es creen xarxes de suport i sensibilitzant a la ciutadania valenciana sobre la realitat d’Ucraïna, recordant que la guerra no ha acabat, encara que moltes vegades desaparega dels titulars.

L’hivern més difícil

El fred a Ucraïna també és una amenaça. En algunes zones, la temperatura cau per davall dels -10 °C i milers de persones no tenen calefacció ni refugis adequats. “L’OMS ha alertat que tota la població està en risc, especialment les persones desplaçades i en situació de pobresa extrema. Des de Farmamundi i altres organitzacions humanitàries estem reforçant els centres de salut amb generadors, calderes de suport i unitats prefabricades, per a evitar que l’hivern es cobre més vides”, alerta Peris.

Dos nous enviaments de medicaments

Este mes de febrer de 2025 s’han realitzat dos nous subministraments que sumen 3.400 quilograms on destaquen antibiòtics injectables, corticoides, antihipertensius, diürètics, antidiabètics orals, antifúngics, antiinflamatoris i analgèsics orals. “A més, també s’ha subministrat material sanitari com a benes, gases, agulles d’injecció, material de diagnòstic com a test d’embaràs, hemoglobinòmetres, estetoscopis i material d’higiene com a bolquers per a adults entre altres. La mercaderia s’entregarà a la regió de Sumy i està coordinada amb el Public Health Center del Ministeri de Salut d’Ucraïna, que s’encarrega de la distribució en la zona”, detalla Peris.

Des de l’inici de la guerra, Farmamundi ha enviat més de 114 tones de medicaments i material sanitari, responent a les necessitats urgents d’hospitals i centres de salut. Tots estos subministraments s’ajusten a les necessitats sanitàries que ens traslladen des d’Ucraïna i complixen amb els estàndards europeus de qualitat.

Urgix la pau per a iniciar la reconstrucció

En estos tres anys, Farmamundi ha treballat al costat de Gender Bureau, IDC i Law Center of Advocate per a atendre les necessitats més urgents de més de quatre milions de persones. Quan es complixen tres anys de guerra, ACNUR ja ha advertit que les retallades en finançament podrien deixar sense assistència a milers de persones desplaçades en tota Europa. “Per això, des de Farmamundi, seguim al país perquè la guerra està deixant ferides que necessiten ser sanades. I perquè, més enllà de l’emergència, el que urgix és un alto-el-foc, negociació i pau, per a iniciar la reconstrucció a Ucraïna”, conclou Joan Peris.

, , ,

Desplaça cap amunt