Un any després de la invasió russa d’Ucraïna, la població d’aquest país viu baix incessants bombardejos a objectius civils i infraestructures, enmig d’un fred glacial i amb problemes de subministraments bàsics com l’electricitat. Els programes humanitaris per a atendre les seues necessitats dins i fora del país continuen en marxa.
Segons les xifres de l’ONU, 18 milions de persones necessiten assistència humanitària dins d’Ucraïna. D’ells sis milions han hagut d’abandonar les seues llars encara que segueixen dins del país, prop de 5 milions de persones s’han registrat oficialment com a refugiades en altres països europeus. Les últimes estimacions de Nacions Unides indiquen que en l’últim any han mort a Ucraïna més de 7.000 civils i 12.000 han resultat ferits.
Les ONGD de la Comunitat Valenciana han desplegat els seus recursos i el seu personal per a atendre les necessitats de la població ucraïnesa dins del país, i també de les que han hagut de fugir a Espanya i a altres països europeus per a buscar refugi. També han obert espais de debat, sensibilització i denúncia per a impulsar una eixida pacífica al conflicte i exigir el respecte als drets humans, al dret al refugi per a qualsevol persona que fuja de qualsevol guerra.
Càritas
Des que va començar el conflicte Càritas Ucraïna ha atés 3,9 de milions de persones a Ucraïna. Les principals línies d’acció inclouen augmentar el nombre d’allotjaments i equipar-los de cara a l’hivern; proveir de materials combustibles o ajuda monetària per a compra de materials que calfen les llars individuals; distribuir ajuda monetària per al lloguer i compra de béns bàsics, o per a la restauració d’habitatges danyats per trets; provisió de panells solars i generadors, escalfadors d’aigua per als centres mèdics i socials, cases de maternitat en ciutats i pobles amb infraestructura pública danyada; i donar suport a la reconstrucció d’habitatges en les zones alliberades i afavorir així la volta a la normalitat.
Com a resultats del treball a Ucraïna:
- Han donat 5,5 milions d’ajudes a 3,9 milions persones.
- En concret, 637.408 persones han rebut allotjament.
- A més de l’allotjament, s’ofereixen 4.000 menjars al dia per tot el país.
- Càritas reforça aquesta atenció amb ajuda psicològica, imprescindible perquè les persones puguen arribar a un lloc segur on descansar i pensar sobre les seues futures decisions.
- S’han distribuït 3, 7 milions de cistelles de menjar i kits d’estris bàsics.
- S’han prestat 192 984 serveis d’atenció sanitària i suport psicosocial.
- 376 713 persones han rebut serveis de protecció (traducció, suport en tràmits legals i integració social).
- Més de 1,5 milions de persones han rebut serveis per a garantir el consum d’aigua i el sanejament personals.
107 594 persones han rebut diners en metàl·lic o a través de cupons per a comprar articles necessaris en els supermercats.
Càritas també està treballant en els principals països d’acolliment de persones refugiades (Polònia, Romania, Moldàvia, República Txeca i Eslovàquia) amb la preparació de centres d’acolliment i especial focus, entre les refugiades, en dones amb xiquets, persones majors persones amb diversitat funcional, i en la població local que els acull i que estan en situació de vulnerabilitat.
A Espanya, al llarg de 2022 han atés 5.378 persones i les seues famílies, i han destinat un pressupost de quasi 1,2 milions d’euros a aqueixa tasca. En concret, han proporcionat alimentació i roba bé a través de lliurament directe o bé a través de targetes de compra; han facilitat l’accés a allotjament, pagament de lloguer de l’habitatge, acolliment en una residència de la parròquia, accés a cases d’acolliment; i, en matèria d’ocupació, han proporcionat orientació, formació, disseny d’un pla d’inserció laboral i tallers de formació prelaboral.
Entreculturas i Servei Jesuïta a Migrants
Des de Entreculturas i el nostre soci en terreny Servei Jesuïta a Refugiats, hem acompanyat fins al moment a 42.658 persones refugiades en sis països: 806 persones a Ucraïna; 995 persones a Hongria; 909 persones a Moldàvia; 2.087 persones a Polònia; 5.759 persones a Romania; i 2.102 persones a Eslovàquia. La resposta única i coordinada que estem donant, es caracteritza per ser una proposta integrada per als pròxims tres anys amb cinc objectius estratègics centrats en l’atenció de les persones: acollir, protegir, promoure, integrar i enfortir a les institucions.
En concret estem oferint refugi, allotjament i articles de primera necessitat, ajuda d’emergència, assistència jurídica, serveis de salut, suport psicosocial, educació, mitjans de subsistència, sensibilització, integració i consolidació de la pau i enfortiment de capacitats. En els pròxims tres anys acompanyarem a 73.000 persones refugiades que han fugit d’Ucraïna.
Des del nostre país estem contribuint també de manera notable a l’emergència global amb el treball d’acompanyament i acolliment a la població ucraïnesa des de les obres del Servei Jesuïta a Migrants i a través d’un treball que s’estructura en tres eixos: orientació, acompanyament psicosocial i formació en idiomes; voluntariat, participació i oci, i acolliment residencial i xarxa de famílies.
Farmamundi
Farmamundi ha centrat la seua resposta a la crisi humanitària a Ucraïna en el subministrament de medicaments i material sanitari i en l’acció directa al país, de la mà de les ONG locals Gender Bureau, IDC i Law Center of Advocate.
Fins hui, l’ONGD amb seu a Paterna ha enviat 80 tones en 130 enviaments, en coordinació amb les sol·licituds de les autoritats sanitàries ucraïneses i complint totes les normes de qualitat exigides per les autoritats europees. Han enviat antibiòtics, anestèsics, analgèsics, antiinflamatoris i antisèptics, entre altres. Els últims subministraments realitzats han reforçat les farmàcies dels Hospitals de Dnipro, Odessa i Leópolis.
En l’àmbit de l’acció humanitària, s’han centrat en el subministrament de kits higiènics, paquets nutricionals i altres estris bàsics com a mantes o roba d’abric per a les persones més vulnerables. També han treballat en la protecció a les persones refugiades en situació de major vulnerabilitat, han articulat espais segurs per a població infantil i adolescent, han proporcionat assessorament legal i acompanyament jurídic per a la població desplaçada i han format a voluntariat i representants d’organitzacions socials en avaluació de necessitats i resposta humanitària.
També han donar suport a dones desplaçades en cerca i creació d’ocupació, i a xiquets i xiquetes per a reforç escolar i afavorir la seua integració educativa. Han prioritzat l’atenció a la salut mental amb la prestació de serveis de gestió de l’estrés i prevenció de l’esgotament a l’equip tècnic i voluntari del projecte, i han posat en funcionament brigades psicosocials mòbils destinades a víctimes d’atacs armats amb èmfasis en l’atenció a dones i menors.
Fundació DASYC
La fundació DASYC s’ha centrat en l’atenció a persones refugiades provinents d’Ucraïna a Alacant. Des d’abril de 2022 imparteixen classes d’espanyol per a persones ucraïneses, amb les quals atenen en l’actualitat a 30 persones. A més, han promogut la integració de xiquets i xiquetes refugiades amb la seua participació a l’escola d’estiu del projecte “Juga amb nosaltres”. També han donat suport a l’Ajuntament d’Alacant amb 46 persones voluntàries per a la recollida que es va realitzar de menjar no perible, roba d’abric i altres béns de primera necessitat en centres socials i comunitaris de la ciutat.
Juan Ciudad ONG
Actualment Sant Joan de Déu para atenció domiciliària a 450 persones en situació de vulnerabilitat en Drohobych,a la regió de Leòpolis, una de les regions afectades pels bombardejos russos. Aquestes persones reben ajudes en tasques de la vida quotidiana i amb la medicació que requereixen. A més, dues vegades per setmana es reparteixen en la parròquia centenars de paquets amb aliments i productes d’higiene a famílies refugiades, la majoria amb diversos xiquets al seu càrrec, que no compten amb cap mena de manteniment. De cara al futur els germans estan valorant la possibilitat d’ampliar l’enviament d’ajuda a algunes ciutats que han sigut destruïdes per l’exèrcit rus, ara retirat, a les quals han tornat milers de ciutadans ucraïnesos.
Consulta ací tota la informació sobre la labor realitzada al llarg de l’any.
Informació sobre l’enviament de les donacions recollides a Espanya.
Junto por la Vida
La Fundació Junts per la Vida porta des de 1994 intervenint a Ucraïna amb projectes d’Ajuda Humanitària, Acolliment familiar i cooperació al desenvolupament. Per això des que va començar la invasió russa el 24 de febrer de 2022 un grup de voluntaris es van traslladar a la zona i va ser la primera ONG de la Comunitat Valenciana que va començar a actuar a la frontera amb Polònia, Przemysl, des de l’1 de març. Durant mesos van estar ajudant a l’evacuació, atenció i trasllat de refugiats ucraïnesos, i facilitant ajuda d’emergència i humanitària en la zona. En aqueix temps també es va facilitar ajuda humanitària a zones devastades i bombardejades d’Ucraïna on no arribava l’ajuda per la dificultat d’accés.
Junts per la Vida ha traslladat a més de 3.200 persones a la Comunitat Valenciana, en la seua majoria mares amb fills, que van ser acollides per famílies de la Comunitat, i en altres casos també es va facilitar un altre tipus d’allotjament. 900 famílies d’acolliment voluntàries i més de 400 voluntaris a Ucraïna, davantera i Espanya han col·laborat a fer-ho possible. També s’ha continuat l’atenció en la Comunitat, amb el seguiment psicosocial de molts dels refugiats en la Comunitat, així com ajuda per a la seua integració laboral.
També durant sis mesos va estar operatiu a València un centre logístic d’ajuda humanitària per als refugiats que van arribar a la Comunitat. Tot tipus d’empreses, col·lectius, institucions i particulars s’han bolcat amb tota mena de donacions necessàries.
Durant el passat estiu l’ONG va traslladar a la Comunitat a 50 menors ucraïnesos que van ser acollits per famílies valencianes. També altres 50 menors van participar en un campament per la Pau a València organitzat per Junts per la Vida, on van poder passar l’estiu lluny de les bombes i la por. Igualment altres 50 menors ucraïnesos van passar nadal acollits per famílies de la Comunitat, i van oblidar la guerra durant més d’un mes.
L’ONG valenciana durant l’últim any també ha muntat quatre allotjaments segurs a Ucraïna i Polònia que han albergat a més de 500 persones a banda i banda de la frontera. Dos d’aqueixos allotjaments romanen actius, un xicotet centre de recepció i acolliment de refugiats i casa de voluntaris en Przemysl, Polònia, i un per a 200 persones a Ucraïna. En Morshyn (Ucraïna ) l’ONG està posant en marxa una granja autosostenible per a 100 persones, i a prop hi ha un orfenat en Stryi, amb el qual la ONG colabora amb ajuda humanitària.
En Irpin, Junts per la Vida continua donant atenció, ajuda humanitària i alberg des de 2017 a desplaçats interns de la guerra del Donbass. Molts d’ells han perdut la seua casa per segona vegada. L’ONG ha repartit més de 100 tones d’ajuda humanitària que ha arribat directament a les persones més vulnerables de zones conflictives. Recentment ha arribat un camió amb tota mena d’ajuda sobretot per a fer front al fred hivern.
Les dificultats d’accés a l’educació per als xiquets i xiquetes i joves en aquesta situació de guerra, és una altra de les preocupacions per a la fundació. Per això han repartit més de 50 tauletes entre famílies sense recursos.
Perifèries
Des de Perifèries ens hem centrat en tasques de denúncia i construcció de la Pau, en concret integrant-nos en la Assemblea Valenciana Contra l’OTAN, la tasca principal de la qual ha sigut i continua sent denunciar l’escalada militar i l’increment de la despesa pública associada a aquesta, just en un moment d’emergència social que requeriria altres prioritats.
SETEM
Des de SETEM també s’han centrat en accions de debat i sensibilització, com la jornada organitzada el 16 de novembre «Guerra, crisi… xoc? Respostes transformadors dones de l’activisme social» amb Olga Rodríguez, periodista, investigadora i escriptora especialitzada en drets humans i Orient Pròxim; i en Jordi Calvo Rufranges, investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.
En la jornada es van presentar experiències i iniciatives socials per a posar en valor el paper de l’activisme i l’acció no violenta com a eines de transformació social. Entre les experiències presentades es trobaven: Xarxa EnClau (finances alternatives), Antimilitaristes-MOC (desobediència civil i acció *nov *iolenta); Dones, veus i resistències (col·lectiva feminista i antiracista); Essencials / ILP Regularització Ja! (drets de les persones migrants); PAH València (dret a l’habitatge); Fridays for Future València (moviment juvenil per la justícia climàtica i social); Amnistia Internacional València (sobre el dret a la protesta).
MUSOL
En resposta a la invasió russa d’Ucraïna, MUSOL va conformar un consorci amb l’organització ucraïnesa Youth Space i en poques setmanes va aconseguir recaptar més de 60.000 euros procedents del Fons Mallorquí de Solidaritat i*Cooperació (15.000 €), el Fons Menorqui de Cooperació (15.000 €), l’Ajuntament de Rafelguaraf (1.000 €), la Diputació de Valladolid (10.000 €) i la Diputació de Càceres (20.000 €).
Els ajuntaments ucraïnesos de la zona occidental del país, es fan càrrec de les persones desplaçades internes que s’han refugiat a les regions més allunyades de les zones de guerra. En les zones centrals i orientals del país, objecte d’operacions bèl·liques, els ajuntaments donen suport a les persones que no han deixat les seues llars i romanen en els seus habitatges o en refugis. Al juliol, gràcies als fons recaptats i una vegada formalitzades les ajudes, MUSOL va començar a distribuir ajuda humanitària (aliments, articles higiènics i material mèdic) als refugis gestionats pels ajuntaments ucraïnesos en estreta col·laboració amb les autoritats locals.
Fins a octubre de 2022, s’han beneficiat de l’ajuda al voltant de 12.000 persones -en la seua majoria dones, xiquets i persones majors-, en els municipis de Velykyi Bychkiv, Batiovo, Kamianske, Synevyr, Svaliava, Kostyrna, Irshava i Perechyn (la regió de Zakarpattya), el municipi de Vysoke (la regió de Khàrkiv), el municipi de Pavlivske (Zaporizhzhia) i dos municipis de les regions de Dnipro i Donetsk.
Davant la recrudescència dels atacs registrat en les últimes setmanes, les autoritats locals s’enfronten cada vegada a més dificultats: falta d’espai per a allotjar als desplaçats interns; necessitat permanent en aliments, medicaments, roba d’hivern, productes d’higiene; necessitat de suport psicològic a les persones desplaçades internes, tant adultes com xiquetes i xiquets, greument afectats pels episodis de guerra viscuts en primera persona.
MUSOL està actualitzant el seu programa humanitari, en coordinació amb les agències internacionals i les autoritats locals i regionals ucraïneses, per a garantir allotjaments dignes a mig-llarg termini i integrar el suport social i psicològics en el programa, sense deixar de proveir aliments i altres béns de primera necessitat, per a mitigar el sofriment de la població afectada per la guerra, procurant garantir el seu dret a la vida.
Comptem amb el teu suport per a continuar ajudant la població ucraïnesa. Per a més informació: info@musol.org o +34963817509.
PROCLADE
Des de l’inici del conflicte en Fundació PROCLADE ens hem posat en marxa per a canalitzar esforços i recursos, recaptant un total de 277.717 euros destinats cap a les persones víctimes d’aquest conflicte amb l’objectiu de pal·liar aquesta greu crisi humanitària. El suport dels germans missioners a Polònia i Ucraïna i dels grups de voluntaris i voluntàries ha sigut crucial per a acollir a les persones refugiades i donar-los allotjament, ajudar en el lliurament de productes bàsics com a aliments, productes d’higiene personal i roba, materials escolars i el condicionament necessari per a l’acolliment de les famílies a les cases. A més, sense la generositat i donació de més de 680 persones, aquestes ajudes i recursos destinats per als quals més ho necessiten no seria possible.
Els recursos d’emergència enviats d’ajuda i assistència, per Fundació PROCLADE, estan sent gestionats tant a Ucraïna com a Polònia, ajudant amb això a centenars de milers de persones. Els hospitals locals reben ferits de guerra de tot arreu del país. Per això, part de les ajudes han anat destinades també a comprar dos esterilitzadors hospitalaris i material sanitari com a apòsits o analgèsics. A més, s’ha intervingut concretament a l’hospital infantil Boryslav, a Ucraïna, amb pocs recursos i en mal estat, el qual s’ha vist desbordat durant aquests mesos a causa del conflicte. Amb motiu d’això, els missioners claretians han aconseguit i comprat dos generadors d’electricitat.
D’altra banda, a Polònia, s’ha intervingut a Varsòvia, Kudowa Zdroj, Łódź i Wroclaw, llocs on s’ha realitzat tant l’acolliment de famílies en les comunitats i cases claretianes com l’assistència de les persones desplaçades. En aquests llocs les ajudes que hem enviat s’han destinat fonamentalment a la compra d’aliments, productes d’higiene, materials escolars i el condicionament necessari per a l’acolliment de les famílies a les cases.
Així mateix, les persones desplaçades o refugiades que arriben al nostre país necessiten cobrir tant les seues necessitats bàsiques com una altra mena de suport per a començar una nova vida. Per això, en el marc de l’àrea d’acció social, la nostra entitat ha donat resposta a través processos d’acció i intervenció social oferint acompanyament, assessorament i ajuda a les persones i famílies desplaçades que així ho requereixen.
Més informació sobre el seu treball i com ajudar.
Psicólogas y Psicólogos sin Fronteras
Psicólogas y Psicólogos sin Fronteras ha treballat a les ciutats de Chisinau i Balti (Moldàvia), al costat de l’organització local Federation of Families for Unification and World Peace in Moldova, en la creació d’un servei d’atenció psicològic per a dotar de recursos d’afrontament de la por i l’ansietat generat per conflicte bèl·lic a persones refugiades de la guerra a Ucraïna i crear un servei d’atenció psicosocial per a les persones més vulnerables refugiades, especialment les dones que pateixen violència de gènere.
S’ha brindat suport psicosocial a 432 persones, s’han organitzat activitats per a dotar d’un espai segur a 425 dones i adolescents, i s’ha donat suport psicosocial a 36 dones supervivents de violència basada en gènere o en risc de patir-la. Igualment, s’han realitzat formacions en temàtiques específiques (efectes de la guerra en la salut mental, treball en emergències, violència de gènere) a més de 20 psicòlogues locals. És important destacar que aquestes dades són parcials i no finals, encara s’està treballant l’informe final, per la qual cosa la xifra final dels indicadors augmentarà.
VIDES
Les activitats realitzades gràcies les subvencions rebudes per part de Generalitat Valenciana i Ajuntament de Terol i gràcies als donatius de persones particulars:
– Acolliment Integral: dotze comunitats de les Filles de María Auxiliadora (Salesianes) a Polònia han oferit a les persones refugiades d’Ucraïna allotjament, alimentació, útils d’higiene, educació formal i no formal, activitats d’oci i temps lliure (integració social), atenció psicològica, acompanyament en tràmits. Aquestes 12 comunitats han sigut: Lublin, Wisła, Kraków, Garbów, Sokołów, Podlaski, Suwałki, Pogrzebień, Pieszyce, Breslavia, Czaplinek i Pleszew.
– Escolarització i atenció psicològica: xiquets, xiquetes i adolescents d’Ucraïna assisteixen a les escoles de les Filles de María Auxiliadora i reben ajuda extra de professorat de suport per a la recuperació escolar, lingüística, atenció psicològica i relacional. En total estan implicats 19 centres educatius. Per a algunes persones adultes, que ho necessitaven, es va buscar també ajuda psicològica professional.
– Oci i temps lliure i Integració social: s’han organitzat grups especials, a manera de centres juvenils, formats per xiquets, xiquetes i adolescents d’Ucraïna i Polònia de la zona per a fomentar les relacions socials. La majoria de les activitats d’animació van ser secundades per persones voluntàries amb la direcció de personal tècnic contractat. Es van organitzar campaments estivals amb els elements terapèutics i recreatius per a les famílies ucraïneses. Les dones refugiades van ser assistides per les germanes Salesianes i persones voluntàries en la tramitació d’assumptes formals en les oficines, en la recepció d’atenció mèdica (inclosos naixements, ajuda psiquiàtrica, etc.), en la cerca d’apartaments llogats independents, treball remunerat. S’ha atés també persones i famílies ucraïneses que demanaven ajuda per a trobar un mitjà de transport a altres llocs o països per a poder reunir-se amb les seues famílies. S’han organitzat reunions locals de socialització per a les famílies ucraïneses que viuen en la zona amb famílies poloneses, per a enfortir les relacions humanes i els recursos per a la col·laboració i l’ajuda mútua.
En total, VIDES ha atés 360 persones, en la seua pràctica totalitat dones i menors d’edat. A més en una de les comunitats salesianes de Varsòvia (Międzylesie), les persones refugiades que passaven la nit en el centre parroquial (30 persones cada dia) usaven regularment els banys i zona de bugaderia de la comunitat de salesianes.
Més informació sobre el treball de VIDES.