Tres de cada deu joves universitaris/as de la Comunitat Valenciana no saben què és la transició energètica

Una enquesta a més de mil estudiants mostra una gran preocupació pel canvi climàtic, però poc activisme proambiental

L’estudiantat no percep que les dones patisquen majors costos associats de la transició energètica que els homes

Un terç de la joventut universitària valenciana no ha sentit mai parlar de la transició energètica, segons un estudi d’Ayuda en Acción realitzat per investigadors de la Universitat d’Alacant finançat per la Generalitat Valenciana. Encara que el canvi climàtic té un impacte molt negatiu en l’agricultura, la pesca i el turisme, pilars econòmics de la Comunitat Valenciana, a més d’en els ecosistemes costaners, quasi el 30% de la joventut universitària de la regió no sap res sobre la transició energètica. A més, dels 1.160 enquestats que sí ha sentit parlar sobre ella (72%), el 68,1% reconeix que el seu nivell de coneixement sobre el tema és mig-baix. Per a informar-se confien majoritàriament en la informació científica, però es fien poc de partits polítics, premsa i governs.

La joventut universitària si que mostra un nivell alt de preocupació pel medi ambient de 5,4 sobre 7, sent significativament majors per a les dones en comparació amb els homes (5,70 enfront de 5,27). En relació amb això, l’acceptació de les polítiques de transició energètica que s’estan portant actualment a Espanya és mitjana-alta.

L’enquesta també reflecteix que la joventut universitària valenciana sent més emocions positives que negatives respecte a la transició energètica, destacant l’esperança (en cas de les dones) com l’emoció més prevalent.

Encara que està demostrat que les dones són més vulnerables als impactes negativos del canvi climàtic, especialment aquelles pertanyents a estrats socioeconòmics baixos a causa del seu rol tradicional en la societat i la distribució de roles de gènere i responsabilitats, la immensa majoria de la joventut enquestada no ho percep així. Quasi un 95% dels homes i un 83% de les dones creuen que els costos associats a la transició energètica els pateixen tots dos sexes per igual. Això sí, les dones sí que perceben un benefici de la transició significativament major que els homes.

Preocupació i poca acció

Pese al nivell elevat de preocupació, la joventut valenciana universitària és més propensa a dur a terme comportaments proambientals en l’esfera privada (per exemple, estalvi d’energia o aigua), però són escasses les accions d’activisme proambiental en l’esfera pública (activisme mediambiental), que són dutes a terme principalment per dones.

La joventut, que té en el seu imaginari de l’activisme proambiental a una dona o home jove, amb estudis universitaris, desconeix pràcticament a dones destacades en l’activisme mediambiental a Espanya, si bé existeix un coneixement substancial de personalitats internacionals com Greta Thunberg.

Necessitat de major conscienciació

Tot l’anterior suggereix la necessitat de millorar la comunicació i l’educació sobre la transició energètica a Espanya perquè les i els joves puguen comprendre millor com s’està desenvolupant aquest procés i prendre decisions informades. En aquest sentit, resulta important majors accions de conscienciació. I just aquest objectiu té el projecte Just1planet, programa on s’emmarca l’estudi realitzat pels investigadors de la Universitat d’Alacant. El projecte, finançat per la Generalitat Valenciana, està orientat a fomentar la ciutadania activa de les i els joves en la lluita contra el canvi climàtic i el compliment dels ODS, amb un enfocament de gènere i drets humans i a través d’una metodologia participativa.

Informe complet.

,

Desplaça cap amunt