Terratrémol a Turquia i Síria: els testimoniatges i la resposta que estan oferint les ONGD

L’Organització Mundial de la Salut adverteix que els extensos danys produïts pels terratrémols del 6 de febrer poden suposar que el nombre de persones mortes supere les 20.000.

Us oferim testimoniatges de les ONGD que treballen ja en les zones afectades, i com podeu contribuir a l’ajuda d’emergència que comença a desplegar-se. Informació actualitzada el 8 de febrer.

Els terratrémols que han assolat el sud de Turquia i el nord de Síria el 6 de febrer han deixat fins al moment més de les víctimes mortals dels sismes ja són més de 11.100. Les autoritats turques han informat que almenys 8.574 persones han mort, mentre que a Síria hi ha al voltant de 2.500 morts (1.280 en les zones en mans dels rebels i 1.250 en els territoris controlats pel Govern), la qual cosa converteix els tremolors en els més mortífers de totes les altres catàstrofes sísmiques de l’últim decenni. Els ferits en tots dos països sumen més de 53.600.

La destrucció és tal ―només a Turquia ja s’han computat més de 5.000 edificis completament destruïts pels sismes i les seues fortes rèpliques― que l’Organización Mundial de la Salud (OMS) tem que el nombre de morts continue augmentant fins a superar els 20.000. Us oferim testimoniatges de les ONGD que treballen ja en les zones afectades, i com podeu contribuir a l’ajuda d’emergència que comença a desplegar-se.

Acción contra el Hambre

ACNUR

Bosco Global

Cáritas

CESAL

Cruz Roja

Entreculturas

Farmamundi

Médicos del Mundo

Oxfam Intermón

Save the children

UNRWA

VIDES

 

Testimoniatges des de Turquia

“L’escala de destrucció és enorme. Després de dos grans terratrémols i més de 60 rèpliques, la gent encara està commocionada, ni tan sols tenen temps per a assimilar les pèrdues” afirma Meryem Aslan, portaveu d’Oxfam a Ankara. Aslan va aconseguir comunicar-se per telèfon amb els seus familiars i amics en les àrees afectades i constata que molts edificis i cases ara són enderrocs.

“És una doble tragèdia per a les persones supervivents, que també han de fer front al fred i que estaran exposats a altes temperatures sense recer. És aterridor pensar com la gent farà front a aquesta situació, atés que algunes zones estan cobertes de neu”, afirma Aslan.

“Arribar a les persones supervivents serà extremadament difícil, amb moltes carreteres i autopistes danyades o bloquejades. Encara que Turquia té molta experiència a bregar amb les seqüeles dels terratrémols, l’escala d’aquest és descoratjadora. A més de les milers de víctimes mortals, hi ha un gran nombre de persones que han sobreviscut als dos terratrémols que es troben sense absolutament res, ho han perdut tot” explica la portaveu de l’organització.

Testimoniatges des de Síria

A Síria, les ciutats d’Alep, Latakia, Hama i Idlib s’han vist greument afectades tant pel terratrémol com per les contínues i greus rèpliques que han portat a la gent als carrers en ple temporal per temor a noves ensulsiades d’edificis. Desenes d’edificis han patit greus danys a Alep i s’ha confirmat que ja s’han esfondrat 46. Com s’espera que les temperatures nocturnes baixen de zero graus centígrads es necessita desesperadament refugi, aliments, aigua, combustible i atenció mèdica per als qui han resultat ferits.

Oxfam explica que aquest terratrémol colpeja a Síria en un moment d’una gran necessitat humanitària amb més de 15 milions de persones que necessiten desesperadament assistència i suport humanitari. Médicos del Mundo recorda que la dimensió, la gravetat i la complexitat de les necessitats en tota Síria ja eren aclaparadores, amb una població marcada per un conflicte durant més d’una dècada, que comença a desaparéixer de l’agenda internacional. La desastrosa situació econòmica, la insuficiència de pluges i les greus condicions de sequera que han provocat inseguretat alimentària, crisi d’aigua i brots de còlera no han fet més que augmentar aquest calvari humanitari, i aquest sisme no va sinó a agreujar-lo.

Per part seua, UNRWA explica que en la zona d’Alep també s’han vist afectats els campaments per a persones refugiades de Palestina de Neirab i Ein El Tal, que acull a més de 18.000 persones. El de Neirab és un dels més densament poblats, per la qual cosa els seus residents viuen sota condicions d’amuntegament. També s’han vist afectats els campaments de Hama i Lattakia, on viuen unes 3.000 persones. En aquest últim, diversos habitatges de refugiats de Palestina s’han esfondrat i encara hi ha persones atrapades sota els enderrocs.

Els refugiats i refugiades de Palestina que queden a Síria, ja es trobaven entre els més vulnerables abans de la guerra. El conflicte i ara el terratrémol tiben encara més la corda d’una població que depén de l’ajuda humanitària per a sobreviure.

Acción contra el Hambre

En una primera avaluació en les zones afectades de Síria i Turquia s’ha identificat la necessitat de distribuir kits per a dormir (matalassos i mantes), escalfadors, combustible i kits d’higiene. Al mateix temps, la rehabilitació de sistemes de sanejament i higiene, suport psicològic a les víctimes i lliurament de diners en efectiu per a les llars afectades.

L’equip d’emergències està col·laborant directament amb les organitzacions locals i les autoritats que estan coordinant la resposta en tots dos països.

Acción contra el Hambre  treballa a Síria des de 2008. En 2021, els nostres equips van arribar a més d’un milió de persones en comunitats sirianes afectades per múltiples crisis amb programes d’aigua, sanejament, higiene, salut, nutrició, alimentació, seguretat i suport als mitjans de vida, treballant tant en intervencions d’emergència com amb suport a la creació de resiliència a llarg termini.

Donacions a través de la seua pàgina web.

ACNUR

ACNUR treballa ja sobre terreny a Síria, proporcionant articles de primera necessitat, com a mantes tèrmiques, matalassos i altres materials d’ajuda humanitària bàsics.

En Türkiye, entre les persones damnificades pel desastre s’inclouen milers de refugiats sirians, així com les comunitats que els acullen generosament des de fa quasi dotze anys. Els equips d’ACNUR estan atenent tant població refugiada com local, en resposta a la crida del govern per a proporcionar ajuda d’emergència. “La situació és tràgica”, va declarar el Representant d’ACNUR en Türkiye, Philippe Leclerc. “En aquest moment ACNUR, juntament amb altres Agències de l’ONU, està aportant el que les autoritats turques sol·liciten: utensilis bàsics de cuina, matalassets, tendes de campanya, de manera que puguem complementar els esforços liderats per les autoritats del país en el rescat tant de ciutadans turcs com de refugiats”.

Informació sobre com contribuir amb donacions en el seu web.

Bosco Global

Els nostres germans salesians d’Alep han començat, com han pogut, a donar resposta a la situació d’emergència tal com ens diu don Alejandor León, Inspector salesià del Mitjà Orient: “Encara no sabem com ens organitzarem, però entre el fred, la neu i la situació de molts edificis després de quasi 12 anys de guerra, la població necessita ajuda urgent”.

Donacions

 • Titular compte: Inspectoria María Auxiliadora
 • IBAN ES31 21002542610210059715
 • BIZUM: 04998

Amb concepte: Donació SIRIA (Important que es pose amb claredat el concepte)

Càritas Espanyola

Càritas Espanyola ha mobilitzat una partida inicial de 200.000 euros per a atendre l’emergència humanitària provocada pels terratrémols registrats aquest dilluns en el sud-est de Turquia i nord de Síria. La resposta humanitària de Càritas en tots dos països s’està centrant en aquest primer moment a obrir canals d’escolta per a facilitar informació als afectats sobre espais de refugi.

En el cas de Turquia, Caritas Anatolia, en coordinació amb les autoritats, està reunint les persones desplaçades en espais oberts i assegurances i tractant de distribuir alguns menjars calents i roba. Les diòcesis de Izmir i Istanbul estan secundant i recol·lectant materials per a enviar ajuda a la Regió de Anatolia.

En el cas de Síria, la primera resposta està centrada en habilitar centres de refugi per a donar recer a les persones que han perdut les seues cases. “A més, s’està facilitant menjar i sobretot abric, ja que les persones han fugit de les seues llars amb el posat”, subratlla Bàrbara Lorenzo, de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

Les oficines de Càritas Síria a Alep i Latakia van patir greus danys, i gran part del personal, així com 4.500 famílies afectades, dormen dins d’edificis religiosos o en els seus automòbils, a causa del clima particularment sever. Caritas Síria està mobilitzant personal i voluntaris de Damasc i Homs, i està realitzant una avaluació de les necessitats per a implementar una resposta ràpida.

Davant el devastador impacte dels terratrémols, les Càritas nacionals que operen en tots dos països han alertat sobre les dificultats que tenen en el terreny per a rebre i distribuir ajuda en espècie. “L’ajuda en espècie és molt complicada, per la qual cosa es prioritza el lliurament d’efectiu”, precisa Bàrbara Lorenzo.

Per a donar suport al pla de resposta, Càritas recull donacions a través del seu web, i també a través d’aquests comptes bancaris:

 • Banc Sabadell ES66 0081 1490 7900 0101 5905
 • Banc Santander ES58 0049 2318 9419 1006 8400

Cesal

Un grup de cuiners voluntaris de Cesal partiran aquest dijous 9 de febrer cap a les zones afectades pel terratrémol de Síria com a part de l’equip START, un hospital de campanya llançat per l’AECID. Durant quatre setmanes, la missió dels nostres cuiners serà proporcionar menús i donar tot el suport possible als equips sanitaris i d’emergències que atenen els ferits del terratrémol.

Cesal porta treballant a Orient Mitjà des de l’any 2015. A Síria comencem a treballar a Alep i Latakia, de la mà d’Associació Pro *Terrea *Sancta. A Alep, a l’est de la ciutat la nostra ajuda va beneficiar a 200 persones: treballem per la reconstrucció d’habitatges, millora d’accés a l’aigua potable, atenció mèdica i suport educatiu. A Latakia, donem suport al Centre humanitari de la Parròquia del Sagrat Cor de Jesús, atenent a desplaçats, proporcionant aliments, assistència mèdica i contribució al cost de lloguer de la casa, electricitat i combustible.

Necessitem la teua ajuda! Pots realitzar una transferència bancària al compte ES26 0049 0001 5620 1005 8858 indicant el concepte Turquia – Síria. Recorda, que per a poder desgravar-te aquest donatiu, hauràs d’enviar-nos un email amb el justificant de l’operació, el teu nom complet, DNI i codi postal a colaboradores@cesal.org.

Cruz Roja

La Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja (FICR) ha llançat una crida d’emergència valorat en 70 milions per a respondre al mortal terratrémol. La Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Roja Àrab Síria s’han mobilitzat immediatament per a fer costat a les comunitats afectades: les necessitats creixen minut a minut. Els equips de rescat treballen en les zones més afectades, on els supervivents romanen atrapats sota els enderrocs.

A Turquia, equips de la Mitja Lluna Roja Turca es van desplegar en deu províncies afectades a les regions sud i sud-est amb reserves d’aliments i articles d’ajuda bàsica, com a tendes de campanya i mantes per a ajudar a les persones ferides i evacuades. Els seus equips també brinden suport psicològic, distribueixen menjars calents i envien el seu estoc nacional de sang i plasma a les regions afectades.

A Síria, la Mitja Lluna Roja Àrab Síria ha estat responent sobre el terreny des de primera hora, donant suport a les operacions de cerca i rescat, brindant primers auxilis, realitzant evacuacions mèdiques d’emergència i transportant a les persones ferides als hospitals.

Necessitem la teua col·laboració per a recolzar en les tasques de rescat i atenció a les persones afectades amb atenció sanitària, psicosocial, alberg, cobertura de necessitats bàsiques, etc.

Donatius a través de la seua pàgina web.

Entreculturas

És urgent atendre la població, prestar-li ajuda de primera necessitat, serveis d’higiene i aigua potable i suport psicològic. Especialment als xiquets i xiquetes que, a més, en molts casos, necessiten la reunificació amb les seues famílies.

Des de Entreculturas i Alboan, al costat del Servei Jesuïta a Refugiats, hem posat en marxa el nostre protocol d’emergència per a atendre les persones més afectades, especialment en la zona d’Alep. En aquesta zona ja comptàvem amb presència des de fa més de 10 anys facilitant serveis de salut i repartiment de medicaments a les persones més necessitades entre les desplaçades internes, els membres de la comunitat local i els retornats, que vivien en condicions precàries. Sempre amb un focus especial en els xiquets i xiquetes, ja que molts es trobaven sense escolaritzar, treballant en condicions d’explotació per a mantindre a les seues famílies i afectats per malnutrició i malalties respiratòries.

Per a col·laborar en la resposta, consulta la nostra web.

Farmamundi

Farmamundi, una vegada confirmada la sol·licitud internacional d’ajuda humanitària per part del govern turc, i en plena coordinació amb les autoritats europees i internacionals, ha activat el seu protocol d’actuació en emergències a través de dues vies: el subministrament de medicaments, material sanitari i kits de traumatologia, i l’acció humanitària i d’emergència dins de Turquia i Síria.

A Síria treballarem en la zona nord de la frontera, a la ciutat de Jindris i els camps de refugiats de Atma i Edleb.
A Turquia, assistirem a la població més afectada des de la ciutat de Hatay, Al Rihaneya i Kork khan.

Línies de treball:

 • Adquisició i lliurament de kits nutricionals, articles de recer (mantes i matalassos), llet infantil, medicaments i materials sanitaris.
 • Previstes 3 unitats mèdiques mòbils, 1 unitat radiològica, laboratori mòbil i ambulància per a trasllats a hospitals de referència.

Des de Logística Humanitària estem preparant subministraments de medicaments i Kits de traumatologia, que tenen per objecte proporcionar material sanitari per a les necessitats de pacients que requereixen atenció primària en situacions d’emergència.

Les persones que vulguen ajudar a la població afectada pel terratrémol a Turquia i Síria poden fer-lo a través de Farmamundi amb les seues donacions a través de tres vies:

 • Per transferència bancària en el número de compte ES17 01287 6327 10100013825
 • En Bizum amb el codi 04941 en l’apartat donacions o aportar a causa solidària
 • Amb targeta de crèdit a través de PayPal.

Donacions adequades de medicaments: des de Farmamundi recomanem a la ciutadania no fer recollides de medicaments. Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. No podem enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d’emergència, crisi o de pandèmia, com l’actual per COVID-19 o aquesta de guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una bona i correcta gestió dels recursos. Per a més informació pots descarregar la nostra guia de donacions.

Médicos del Mundo

Els equips de Médicos del Mundo es mobilitzen ja per a arribar a les zones més afectades per a una primera resposta d’emergència. Després de la identificació ràpida de les necessitats més urgents i immediates, s’iniciaran els treballs de distribució d’inputs de primera necessitat i d’atenció sanitària.

Médicos del Mundo treballa a la regió des de 2008. Fa costat a l’autoritat local per a garantir l’accés als serveis d’atenció primària de salut, incloent-hi desnutrició, assistència en epidèmies, salut mental i suport psicològic, així com atenció a la salut sexual i reproductiva. Ho fa en 14 centres de salut i clíniques mòbils que cobreixen una població d’aproximadament 900.000 persones en el nord-est de Síria i prestant directament serveis de salut en el nord-oest del país en 12 centres de salut, on s’arriba a més d’un milió de persones.

Les persones que vulguen col·laborar amb aquesta emergència poden fer-ho a través de:

 • La nostra web
 • Bizum: 33509
 • Compte bancari: ES54 2100 4466 9902 0002 0000
 • Telèfon: 91 567 86 01

Oxfam Intermón

Els equips d’Oxfam a Síria i Turquia estan avaluant, juntament amb les organitzacions sòcies en la zona, la resposta humanitària més ràpida i apropiada per a ajudar a les persones afectades després del devastador terratrémol d’aquest dilluns, el major a Turquia des de 1938.

Oxfam KEDV (Oxfam a Turquia) treballa en aliança amb 80 cooperatives de dones en les deu províncies turques més afectades pel terratrémol i actualment està avaluant plans de resposta amb elles donada la magnitud de la devastació. Un equip d’Oxfam viatja a les àrees afectades aquest dimarts per a avaluar la resposta com a part de la Plataforma Nacional de Resposta a Desastres oficial.

“Oxfam, juntament amb els seus socis, està recopilant informació urgent per a avaluar la magnitud de la devastació i el que la gent necessita amb major urgència”, assenyala Aslan. “Normalment, Oxfam i els seus socis ofereixen de manera immediata protecció, aigua i sanejament, refugi i suport alimentari i, a llarg termini, rehabilitació i reconstrucció. Sabem que tots els països afectats per aquest terrible terratrémol, i els supervivents, necessitaran molta ajuda i suport, no sols a curt termini, sinó en les pròximes setmanes i mesos”.

La ciutadania pot col·laborar amb Oxfam Intermón des de la seua pàgina web

I també en els següents comptes corrents:

 • Bankinter: IBAN ES42 0128 7680 49 0100121372
 • La Caixa: ES65 2100 0765 8602 0020 1027
 • Banc Sabadell: ES52 0081 7011 1300 0338 1644
 • BBVA: ES91 0182 6035 4302 0163 0646
 • TRÍODES: ES33 1491 0001 2621 6054 6129
 • Banc Santander: ES77 00491806952812112129

Save the children

Save the Children està treballant estretament amb les seues organitzacions sòcies i els governs de tots dos territoris per a avaluar la magnitud dels danys i proporcionar el suport que els xiquets i xiquetes necessiten desesperadament. La nostra intervenció, entre altres coses, inclou:

 • Refugi i distribució d’articles de primera necessitat, incloent-hi botigues, mantes, matalassos, roba d’abric, lones i escalfadors. Repartiment de  de kits d’emergència, incloent-hi extintors.
 • Distribució de cash on els mercats estiguen operatius. També subministrem aliments a les famílies afectades.
 • Suport a les institucions mèdiques incloent el lliurament de medicaments, combustible i dispositius d’assistència.
 • Suport en sanejament, repartiment de kits d’higiene, a més de transport d’aigua i recollida de residus sòlids.
  Primers auxilis psicològics per a les persones afectades, incloent-hi els equips de resposta.
 • Serveis de protecció de la infància i espais temporals per a xiquets i xiquetes, així com espais per a mares amb bebés.
 • Distribució de kits educatius, perquè els xiquets i xiquetes puguen continuar amb el seu aprenentatge.

Donacions a través de la pàgina web.

UNRWA

L’Agència de Naciones Unidas per a la població refugiada de Palestina (UNRWA) està avaluant els danys i treballant per a ajudar a la població mentre els edificis continuen caient i les persones ferides i mortes augmenten. En les primeres 24 hores s’havia comptabilitzat ja la mort de huit refugiats i refugiades de Palestina en els camps de Síria, tres d’ells eren xiquets. Dos dels xiquets morts eren estudiants de l’escola de UNRWA del campament de Neirab, prop d’Alep. Un altre dels xiquets afectats, també estudiant de UNRWA en el campament, es troba en l’UCI. Alguns edificis s’han esfondrat en el campament de Lattakia.

Número de compte per a donar suport a la resposta de la UNRWA a Síria: ES78 2100 2262 1202 0033 6276

Web per a donatius: www.soysiria.com

Vides

Les germanes salesianes presents a Síria tracten d’estar prop de la població atenent les necessitats bàsiques: acolliment en les seues instal·lacions, repartiment de roba d’abric. Les germanes de Damasc estan portant mantes, jaquetes i roba a la Comunitat d’Alep. Per a poder continuar oferint tota aquesta ajuda, les salesianes de Síria demanen ajuda a tota la família salesiana, perquè elles soles no poden atendre les centenars de persones que han perdut tot i que acudeixen a les salesianes buscant consol i ajuda.

Necessiten comprar roba d’abric, aliments, productes d’higiene. Des de les ONGD de les salesianes a Espanya hem posat en marxa una campanya de recollida de donatius que canalitzarem a les salesianes de Síria.

 • Transferència: ES76 0182 3191 8502 0166 9499
 • Bizum: 01015 (utilitza aquest codi per a donar suport a aquest projecte)

Recorda indicar «Síria», el teu nom i DNI perquè puguem gestionar la desgravació fiscal, que des de 2020 té importants novetats.

 

 

Desplaça cap amunt