Tanquem un 2022 marcat per la guerra d’Ucraïna i l’assistència humanitària a més de 3,5 milions de persones

El 2022 ha sigut un any tacat per la guerra d’Ucraïna, en el qual des d’aquesta entitat s’han subministrat més de 110 tones de medicaments i material sanitari. D’altra banda, enguany s’ha aconseguit que més de 120 empreses i institucions s’hagen aliat per a contribuir en la millora de l’assistència sanitària i l’accés a medicaments on més es necessita, i en el qual ha nascut la I Xarxa Aragonesa de Comunicació per a la Transformació Social.

La guerra d’Ucraïna, que el pròxim 24 de febrer de 2023 complirà un any, ha marcat el treball de Farmamundi en 2022. Hem subministrat més de 110 tones de medicaments i material sanitari, dels quals prop de 80 tones s’han repartit en diferents centres hospitalaris del país, entre ells els de Dnipro, Leópolis i Odessa. Amb 130 projectes de cooperació, acció humanitària i educació en marxa, celebrem aquest any el nostre 30 aniversari enmig d’un escenari mundial convuls i amb constant violació dels drets humans en països com Nicaragua, el Perú, Iemen o Etiòpia, on l’ONG continua treballant.

A més del subministrament de prop de 80 tones de medicaments i material sanitari, hem dut a terme l’acció directa a Ucraïna, sobretot a la regió de Poltava. “Hem realitzat el lliurament d’estris de primera necessitat, kits nutricionals i d’higiene, grups electrògens, així com l’atenció sanitària i psicològica a milers de persones. La intervenció a Ucraïna continuarà durant tot el 2023 a través de diverses iniciatives centrades en la prevenció i tractament de la salut mental i la posada en marxa de centres d’estada temporal”, afirma el director general de Farmamundi, Joan Peris.

Encara que el focus principal ha estat a Ucraïna, no podem oblidar la greu violació de drets humans que es continuen produint en molts països del món on l’ONG treballa i s’esforça per mantindre els projectes en aliança amb les seues sòcies locals. És el cas de Nicaragua, el Perú, El Salvador, Uganda, Etiòpia o Iemen, per citar alguns països.

Aliances que sumen salut

Enguany hem aconseguit que més de 120 empreses i institucions s’hagen aliat per a contribuir en la millora de l’assistència sanitària i l’accés a medicaments on més es necessita. Tant per a recolzar en emergències com la d’Ucraïna, aportant al Fons Emergències o col·laborant en projectes concrets de l’ONG. “Generar noves aliances col·laboratives i empreses que volen aportar el seu granet d’arena és essencial per a actuar en situacions tan devastadores i que afecten tantes persones. Per això, agraïm el suport brindat tant a les empreses, com a institucions públiques i privades, així com a les persones sòcies i donants que han romàs al nostre costat enguany”, prossegueix Peris.

Educació activa

Amb 42 projectes d’educació en marxa, cal destacar la participació activa en el naixement de la I Xarxa Aragonesa de Comunicació per a la Transformació Social, l’important treball per a garantir l’equitat de gènere i dignificar les cures, el suport per a la visibilitat de les defensores guatemalenques i salvadorenques del seu territori en una gira per Espanya, les accions de sensibilització des del portal Raisa, sobre drets sexuals i reproductius de les dones migrants, així com la promoció de la salut i l’equitat al costat de la comunitat universitària.

Des del projecte Íledi: “com tu, com jo”, s’han llançat bones pràctiques per a promoure iniciatives educatives basades en l’art i la participació per a la transformació, centres de majors comparteixen experiències d’identificació d’actius per a la salut i hem fet costat a les dones rurals que reivindiquen l’erradicació de totes les formes de violència.

També hem alertat de l’impacte sobre el medi ambient dels residus de medicaments i material sanitari durant la pandèmia, hem recomanat un ús prudent dels antibiòtics des de les aules universitàries i realitzat accions per a activar la salut comunitària.

Alguns desafiaments per al 2023:

  • En cooperació, continuarem treballant en la prevenció de l’embaràs adolescent, amb accions de farmacovigilància i la restitució de DDHH a El Salvador. Impulsem els drets sexuals i reproductius i la prevenció de la violència sexual en països com República Dominicana, el Perú, Mali o República Democràtica del Congo. Així com millorar la nutrició infantil i la sobirania alimentària a Guatemala i l’Equador.
  • Alertem i denunciem la greu situació i la violació de drets humans en països com Ucraïna, Nicaragua, Etiòpia, Uganda o Iemen, on estan prevista noves accions per a millorar la salut i qualitat de vida de milers de persones. Destaquen les accions per a reduir la incidència de la malària entre la població refugiada congolesa a Uganda.
  • Avancem en el desenvolupament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de cara al 2030 amb moltes iniciatives i de la mà del Consell Assessor Social de Farmacèutics en el qual participa activament.
  • Sumem més aliances amb empreses, que donen suport al Fons d’Emergències i reivindicar un major espai en Congressos farmacèutics com Infarma, per a activar encara més la solidaritat del col·lectiu sanitari.
  • Aconseguir més persones sòcies que s’impliquen en la missió i celebren enguany el seu 30 Aniversari. “La nostra ONG inicia 2023 abrigallada per una nova Junta Rectora que lidera la farmacèutica Sara Valverde i comptem a més amb un gran pulmó, com és el suport incondicional de molts professionals de la salut, més de 6.000 farmàcies i persones sòcies, donants i col·laboradores que aposten també pel dret i l’accés a la salut. Gràcies i feliç any nou”, conclou Peris.

 

, , ,

Desplaça cap amunt