El projecte Aules en Acció: per una Infància Socialment Transformadora, finançat per la Generalitat Valenciana (#GVA) i executat per la Fundació Joves i Desenvolupament, ha conclòs de manera exitosa, deixant un impacte significatiu en la comunitat educativa de la Comunitat Valenciana.
Durant el desenvolupament del projecte, es van dur a terme un total de 66 tallers amb alumnat de tres centres educatius: el CEIP Boqueres d’Almassora, el CEIP Malva-rosa de València i el Col·legi Nuestra Señora de la Salud de Xirivella. D’aquests, 11 sessions van ser especialment destacades per l’ús del teatre social com a eina educativa, guiades per Benjamin Prati i María Chaqués. Aquestes sessions d’impacte artístic van permetre abordar, de manera innovadora i dinàmica, qüestions fonamentals relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb especial enfocament en:
- ODS 5: Igualtat de Gènere.
- ODS 10: Reducció de les Desigualtats.
- ODS 13: Acció pel Clima.
La incorporació dels ODS en el contingut dels tallers respon al compromís del projecte amb l’Agenda 2030, aportant coneixement i eines pràctiques als més joves per construir un món més just, inclusiu i sostenible.
A més del treball directe amb l’alumnat, es van realitzar tallers dirigits al professorat dels tres centres, amb l’objectiu de fomentar metodologies innovadores basades en l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP). Aquestes sessions, facilitades per la Fundació Trilema, van oferir al personal docent recursos valuosos per implementar estratègies educatives centrades en l’alumnat i en la resolució de problemes reals.
D’altra banda, també es van organitzar tallers amb les AMPA (Associacions de Mares i Pares de l’Alumnat), on es van tractar temes clau sobre coeducació i l’ús adequat de les xarxes socials. Aquestes sessions van ser impartides per l’equip de Calandra, que va guiar les famílies en la promoció de valors d’igualtat i en la gestió responsable de l’entorn digital dels i les més joves.
L’èxit d’Aules en Acció no hauria estat possible sense el suport de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, així com de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, el suport de la qual ha estat fonamental per a la implementació i desenvolupament del projecte.
Des de l’organització, expressem el nostre més sincer agraïment a tots els centres educatius, professorat, alumnat i famílies que van participar activament, així com a totes les entitats col·laboradores que van fer realitat aquesta iniciativa.
El projecte Aules en Acció no només ha aconseguit sensibilitzar i formar la comunitat educativa en valors essencials, sinó que també ha demostrat el poder transformador de l’educació i l’art com a motors de canvi social.
Per una infància conscient, crítica i socialment transformadora!