Fundació Taller de Solidaritat (TdS) presenta el 15 d’octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals, una nova proposta i repte als centres de Formació Professional i Batxillerat de la Comunitat Valenciana a través del portal Questiónate per a treballar amb el seu alumnat conceptes relacionats amb la igualtat de gènere, l’emprenedoria femenina i els mitjans de vida dignes. A més, podran reflexionar i qüestionar-se la realitat de les dones rurals emprenedores.
Aquest nou mòdul ofereix cinc activitats que permetran conéixer alguns dels problemes als quals s’enfronten les emprenedores en l’àmbit rural a l’hora de posar en marxa els seus negocis, conseqüència de la bretxa de gènere existent, buscar possibles solucions a aquestes traves, entrevistar algunes d’aquestes dones i a partir d’aqueix coneixement plantejar una proposta d’emprenedoria femenina basada en la igualtat de gènere i la sostenibilitat social i ambiental.
Les activitats que es presenten hui plantegen la importància de conéixer com les dones rurals estan afrontant l’emprenedoria des d’un altre lloc, amb la sororitat i la sostenibilitat com a base dels seus negocis: “Jo he treballat aquestes terres amb la meua família i en la cooperativa, però moltes ens vam anar a la ciutat i quan vam tornar ens vam adonar l’important que era fomentar la igualtat de gènere als pobles i posar en marxa aquestes terres treballant en l’agricultura ecològica per a fomentar una producció local per a l’autoconsum i per a la venda local a un preu just”, assenyala Silvia Gonzalvo, agricultora de Castellnovo (Castelló).
El portal Questiónate és una iniciativa educativa digital que ofereix la possibilitat de treballar de manera lúdica valors relacionats amb diferents aspectes dels drets humans. Mitjançant activitats agrupades en mòduls i dividides en tres temàtiques: Igualtat de Gènere, Sostenibilitat i Justícia Global, els centres podran entrenar les consciències del seu alumnat i qüestionar-se realitats. Cada mòdul conté activitats teòriques, pràctiques, grupals, individuals i creatives, per a intentar atendre a tots els estils d’aprenentatge i perquè l’alumnat sempre estiga actiu en el desenvolupament. La duració és d’al voltant d’una hora, encara que sempre pot allargar-se amb treball per a casa o per a altres dies, ja que en estar dividit el mòdul en activitats es pot guardar el progrés i continuar en un altre moment. Ja hi ha disponibles un mòdul de Comerç Just i un altre de Medi Ambient en la categoria de Sostenibilitat, al qual se suma hui el mòdul Dona Rural Emprenedora en la categoria d’Igualtat de Gènere.
Aquest portal s’emmarca en la línia d’innovació educativa impulsada per Taller de Solidaritat des de Sensibilització i Educació per a la Ciutadania Global. “Al llarg dels últims anys hem vist la necessitat de poder oferir al professorat eines que puguen posar en pràctica a l’aula sense haver de comptar amb una intervenció externa, eixint dels típics tallers, i que els permeta fer aquesta tasca d’educació per a la transformació social d’una manera integrada i transversal; donant-nos suport en el mitjà digital, la qual cosa ens dona la possibilitat d’arribar més i millor a l’alumnat”, assenyala Clara Sayans, responsable de Sensibilització i EpCG de Taller de Solidaritat.
Sobre Taller de Solidaritat
En Taller de Solidaritat es treballa, des de 2001, per impulsar un model de desenvolupament que incloga i beneficie a totes les persones per igual, que respecte els drets humans, que pose el focus en la dignitat de, especialment, les treballadores i que fomente la construcció d’una societat justa i igualitària. Des de la Fundació s’impulsa l’emprenedoria a Guatemala, Nicaragua, Colòmbia, el Perú i Espanya, amb el focus posat en les dones i en les seues dificultats a l’hora d’accedir al mercat laboral. I ho fa a través de la formació tècnica, l’accés a finançament i l’acompanyament amb el que s’ha aconseguit impulsar el treball de 687 persones, de les quals 423 són dones, en l’últim any.
Més informació:
Sonia Carralafuente [Comunicació TdS] marketing@tallerdesolidaridad.org | 638 02 81 51- 91 535 95 58
Yolanda Lojo [Premsa TdS] comunicacion@tallerdesolidaridad.org 636 47 42 43
Clara Sayans [ Sensibilització TdS] proyectos2@tallerdesolidaridad.org 91 535 95 58
Taller de Solidaritat és una Fundació promoguda per les Serves de San José, que té com a fi impulsar la justícia social, la dignitat de les persones i la millora de les seues condicions de vida, transformant la societat, i optant pels col·lectius pobres i exclosos de dones, xiquets i joves dels països del Sud. Realitza la seua labor a través de projectes de cooperació al desenvolupament i promoció social, que potencien la capacitació i la dignificació del treball, així com amb campanyes de sensibilització i la promoció del comerç just i del voluntariat.