Sudan i República Democràtica del Congo: urgix garantir la pau i els drets humans

Els conflictes que patixen els dos països estan afectant greument la població amb alts nivells de morts i desplaçaments.

Sudan és una “crisi humanitària de proporcions catastròfiques”, ha denunciat l’ONU.

A República Democràtica del Congo, la situació continua sent molt tibant en el Kivu del Sud.

És urgent garantir la seguretat de la població civil, l’accés humanitari i la pau. Diverses organitzacions internacionals criden a seguir l’exemple dels països veïns i coordinar una acció global que salve vides i pose fi als conflictes.

© ACNUR/Ala Kheir

El conflicte que afecta a Sudan ha expulsat a quasi 13 milions de persones de les seues cases, un terç de la població. 26 milions necessiten assistència humanitària, tant a Sudan com als països limítrofs. Dos anys de conflicte han deixat milers de persones mortes i ferides. La fam afecta a àmplies zones del país i les infraestructures bàsiques, com a hospitals, mercats o escoles estan greument deteriorades. Les condicions de vida s’han tornat insostenibles en gran part del territori.

Els països veïns han respost de manera responsable i solidària, i han acollit a bona part de les persones que fugen. No obstant això, els seus recursos estan al límit. Tal com demanava l’alt comissionat de l’ONU per a la població refugiada va sol·licitar un compromís urgent de la comunitat internacional: “La comunitat internacional ha de reforçar el suport, no sols per a assegurar que es mantinga l’assistència d’emergència i la protecció, sinó també per a posar fi a la violència i restaurar la pau a Sudan”. Tal com recorda Nacions Unides “el futur de Sudan i dels seus veïns depén d’una acció coordinada, urgent i global per a salvar vides i posar fi al sofriment de milions de persones atrapaves enmig d’este conflicte devastador”.

República Democràtica del Congo: violència exacerbada sobretot contra dones i xiquetes

Els enfrontaments entre les Forces Armades i e grup armat M23 estan provocant una crisi humanitària greu que atempten contra les condicions de vida, els drets humans i, especialment, contra les dones, els xiquets i les xiquetes. La situació és especialment preocupant en l’est del país; on més de 150.000 persones s’han vist obligades a fugir, 85.000 d’elles s’han instal·lat en assentaments informals per falta de recursos.

Segons informacions de Nacions Unides, en Bukavu i Goma s’estan produint nivells d’inseguretat molt greus a causa d’execucions  extrajudicials, violència sexual, segrestos i reclutament forçós. La violència sexual contra dones i xiquetes s’està utilitzant com a arma de guerra. S’han reportat casos en els quals xiquets que han negat a participar en el conflicte han sigut assassinats.

Més de 56.000 persones han travessat la frontera de Burundi a la recerca de refugi i seguretat. Les condicions en eixa zona són extremadament precàries per l’escassetat d’aigua, aliments, medicines o sanejament. Cal recordar que Burundi ja acollia a més de 91.000 persones refugiades i sol·licitants d’asil.

La responsabilitat de la comunitat internacional

ONG internacionals i Nacions Unides estan demandant una resposta ferma per part de la comunitat internacional que garantisca:

  • L’assistència humanitària de manera segura, suficient i constant.
  • La fi dels atacs contra la població civil i dels abusos a dones, xiquets i xiquetes. Els drets humans han de garantir-se.
  • L’inici d’investigacions per part dels tribunals internacionals competents sobre els possibles crims de lesa humanitat comesos en els dos països. És necessari assegurar que les violacions de drets humans són ben documentades per a tal fi.
  • La firma d’acords de pau que inicien el camí de la reparació, la justícia i la memòria.
  • El protagonisme de la població civil i les comunitats en els processos de construcció de pau; el suport a defensors i defensores de drets humans i a organitzacions locals que treballen en defensa de la convivència i la pau.

, , ,

Desplaça cap amunt