Solidaritat davant la criminalització i detenció de defensors de drets humans a El Salvador

El passat 11 de gener, sis defensors de drets humans, pertanyents a l’Associació ADES Santa Marta i a la comunitat del mateix nom, van ser detinguts. La Fiscalia els acusa d’un assassinat ocorregut fa 30 anys durant la guerra civil d’El Salvador.

 

Els homes detinguts tenen un paper molt rellevant en la defensa del territori enfront de les empreses mineres.

 

Les organitzacions de drets humans, d’El Salvador i internacionals, exigim la posada en llibertat dels detinguts o que puguen esperar la celebració del judici en les seues comunitats. Exigim també la fi de la criminalització de defensors i defensores del territori i els drets humans.

La criminalització dels qui defensen els drets humans s’aguditza a tot el món, també a El Salvador. Els membres de ADES tenen una llarga trajectòria en la defensa del territori a la regió; van ser líders en la construcció de la Llei de Prohibició de la Mineria Metàl·lica i de Metalls. Ara han sigut acusats d’un assassinat que va tindre lloc en la guerra civil que va afectar el país fa més de 30 anys; un conflicte en el qual es van cometre per part de l’Estat salvadorenc crims de lesa humanitat que encara no han sigut jutjats.

Per tot això

  • Vam mostrar la nostra solidaritat i suport als familiars i a la comunitat de Santa Marta. També a l’organització a la qual pertanyen, ADES Santa Marta. Confiem que la situació puga resoldre’s al més prompte possible, amb garanties legals i de respecte als drets humans.
  • Reconeixem a associacions ciutadanes com ADES com a expressions socials imprescindibles per a impulsar un projecte integral de desenvolupament en una de les regions més empobrides del país. Gràcies al treball que venen desenvolupant, s’ha aconseguit un dels índexs de desenvolupament humans més alt de la zona, i nivells organitzatius amplis en la defensa dels drets humans i del territori.
  • 31 anys després dels Acords de Pau, reconeixem el paper actiu de líders i lideresas de Santa Marta a garantir la cerca de veritat, justícia i reparació per a no repetir l’ocorregut.
  • Com a organitzacions de cooperació per al desenvolupament que treballem a El Salvador des de fa dècades de la mà de la societat civil organitzada, continuarem difonent, secundant i acompanyant la defensa del territori, dels drets ambientals, dels drets de les dones, la infància, la població LGTBI. Donarem suport a la defensa del territori lliure de mineria metàl·lica -prohibida per llei en tot el país- i les propostes ciutadanes per a la construcció d’una vida digna, justa i equitativa per a la població de la zona i per a tot el país en el seu conjunt.
  • Continuarem atentes per a assegurar i demandar que les persones detingudes compten amb un procés transparent que respecte la legalitat i les normes internacionals de drets humans.
  • Seguim alerta davant el possible increment de la criminalització, persecució i/o captura de persones defensores del territori i organitzacions dels moviments socials per part de l’Estat salvadorenc.

,

Desplaça cap amunt