Solidaritat amb Ucraïna: subministrem a AECID medicaments i material sanitari de cura bàsic

El dissabte 26 de febrer eixia el primer subministrament des de la Base aèria de Torrejón de Ardoz per a enviar a Ucraïna, davant la greu situació de guerra que viu el país i que està produint un èxode massiu de famílies senceres que fugen del conflicte.

 

Farmamundi recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments que no complisquen les normes bàsiques de donacions adequades.

Farmamundi, a través de la seua àrea Logística Humanitària, ha activat el seu protocol d’emergència després de rebre una sol·licitud d’urgència de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID). El dissabte 26 de febrer eixia el primer subministrament des de la Base aèria de Torrejón de Ardoz per a enviar a Ucraïna, davant la greu situació de guerra que viu el país i que està produint un èxode massiu de famílies senceres que fugen del conflicte. En total s’envien 4.700 quilograms de medicaments i material sanitari. A més, Farmamundi recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments que no complisquen les normes bàsiques de donacions adequades.

En aquest primer enviament de 3.600 Kg, distribuïts en 6 pallets, destaca el material sanitari de protecció, com a màscares quirúrgiques, higièniques, FFP2, FFP3, bussos anti Covid i guants quirúrgics. “També material de desinfecció per a superfícies hospitalàries, gel i tovalloletes hidroalcohòliques i material de cura bàsic, com a compreses estèrils, benes, gases i degotadors. Aquesta setmana està previst un segon enviament amb medicaments essencials bàsics amb més de 1.100 quilograms amb analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums”, explica el director general de Farmamundi, Joan Peris.

L’Àrea de Logística Humanitària de Farmamundi és l’única distribuïdora de medicaments i material sanitari sense ànim de lucre d’Espanya. Comptem amb acreditació de la Comissió Europea en transparència i qualitat, per al subministrament internacional de productes farmacèutics i sanitaris de caràcter humanitari.

Alerta per l’èxode de famílies que fugen de la guerra

Després de setmanes d’augment de les tensions i escalada del conflicte en l’est d’Ucraïna, el passat 24 de febrer les tropes russes van entrar al país. Es van registrar importants atacs en tota Ucraïna, inclosa la capital, Kíev, que van sembrar la por i el pànic generalitzats i que està produint un èxode massiu de famílies senceres que fugen de la guerra cap als països limítrofs.

La societat civil i les organitzacions humanitàries estan entregant subministraments bàsics d’ajuda a les persones afectades, però la ràpida deterioració de la situació de seguretat ha tallat en gran manera aqueix accés. Les agències de l’ONU i les organitzacions internacionals s’han vist obligades a suspendre les activitats de resposta, encara que mantenen la seua presència en tot el país, excepte en algunes zones de les províncies de Donetska i Luhanska, on les ONG presten un suport limitat en un entorn operatiu cada vegada més complicat.

Malgrat els creixents reptes operatius i de seguretat als quals s’enfronten, les organitzacions humanitàries segueixen compromeses a romandre sobre el terreny i a respondre a les creixents necessitats humanitàries i als riscos de protecció.

“Els organismes de les Nacions Unides i les sòcies humanitàries com Farmamundi estem alerta per a ampliar ràpidament les operacions quan la disminució de les limitacions d’accés i seguretat permeta que les operacions humanitàries es duguen a terme íntegrament en les zones més afectades. Mentrestant, la comunitat humanitària ha respost mobilitzant el finançament d’emergència per a facilitar una resposta humanitària eficaç i a gran escala a Ucraïna”, conclou Joan Peris.

Donacions adequades de medicaments

Des de Farmamundi recomanem a la ciutadania NO fer recollides de medicaments (consulta ací el nostre fullet informatiu) Les donacions han de respectar sempre les necessitats del país receptor. No podem enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d’emergència, crisi o de pandèmia, com l’actual per Covid-19 o aquesta de guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una bona i correcta gestió dels recursos.

Cinc claus per a la correcta donació de medicaments:

  1. Les donacions de medicaments han d’estar basades en les necessitats expressades per l’entitat receptora, i d’acord amb les necessitats del país que els rep.
  2. Els medicaments han d’estar aprovats al país receptor per al seu ús clínic i han de figurar en la llista nacional de medicaments essencials. Han de provindre d’una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat, tant del país donant, com del país receptor.
  3. Les donacions de medicaments no poden incloure aquells que hagen eixit del circuit farmacèutic, això és, hagen sigut prescrits a altres malalts i després retornats (per exemple, a les oficines de farmàcia), ni daus com a mostres gratuïtes a professionals de salut.
  4. Els medicaments han de tindre una data de caducitat superior als quinze mesos i estar etiquetats en un idioma fàcilment comprensible pels professionals de salut del país.
  5. Els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i han d’anar acompanyats de la corresponent autorització d’exportació emesa per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Més informació en: BONES PRÀCTIQUES PER A les DONACIONS DE MEDICAMENTS (clic ací).

Donacions

Núm. de compte per a Donacions Solidaritat amb Ucraïna:
BANKINTER ES36-0128-7632-7701-0001-2607

, ,

Desplaça cap amunt