Situació crítica a Gaza: UNRWA exigeix un alto-el-foc i que es garantisca l’accés d’ajuda humanitària

La situació humanitària en la franja de Gaza, on el 70% de la població són persones refugiades de Palestina, continua deteriorant-se de manera alarmant en el huité dia d’intensíssima ofensiva militar.

UNRWA_Gaza

Els bombardejos israelians han provocat fins anit la mort de 212 persones, entre elles 61 xiquets i xiquetes i 36 dones, mentre que 1.400 han resultat ferides, segons el Ministeri de Salut palestí. Entre les víctimes es troben almenys 18 alumnes i alumnes de les nostres escoles a Gaza.

En aquestes condicions l’accés d’ajuda humanitària, que ha romàs tancat des del 10 de maig, és fonamental. La població necessita urgentment accés a aigua, aliments, productes d’higiene i serveis de salut. UNRWA exigeix un alto-el-foc i que es garantisca l’accés d’ajuda humanitària.

Accés tancat

Des del començament de l’ofensiva, els dues principals creus d’accés a la Franja romanen tancats i no pot entrar productes bàsics com a ajuda humanitària o combustible a l’enclavament. Aquest matí obria per primera vegada el pas de mercaderies de Kerem Shalon, però fins ara, UNRWA, la major operació humanitària en la franja no ha sigut autoritzada per a entrar l’ajuda necessària.

Això unit als constants bombardejos que han afectat gran part de la xarxa elèctrica, fa que la població s’enfronte a entre 6 i 8 hores sense electricitat al dia, en algunes zones fins i tot més, això també afecta a hospitals i serveis bàsics de la franja de Gaza, a més tindre un impacte en l’accés dels ciutadans als serveis d’aigua i sanejament.

Escoles com a refugi

Les escoles de UNRWA han obert les seues portes per a oferir refugi a les persones desplaçades pels bombardejos. Ja són 46.875 les persones desplaçades pels atacs aeris israelians acolliments en 58 de les nostres escoles a Gaza. En total es calcula que en tota la Franja hi ha més de 58.000 persones desplaçades. Però les dades podrien seguir augmentat amb el pas de les hores.

Preocupa especialment la possibilitat d’una transmissió descontrolada de la COVID-19, sobretot en refugis, a causa de l’amuntegament, la falta d’higiene i el accés limitat a aigua. Ara mateix Gaza compta amb una taxa de contagis superior a la de l’Índia i una taxa de vacunació molt baixa a causa de la falta de vacunes, les dificultats perquè aquestes entren en la Franja, i ara al conflicte, que ha paralitzat tots els esforços de vacunació. A més, els bombardejos també han afectat l’única instal·lació de proves COVID i als hospitals que ja es trobaven en una situació crítica a causa de la pandèmia i al bloqueig.

Condemna i commoció

UNRWA condemna la matança de civils i està commocionada pel nivell i l’escala de destrucció. Milers de persones estan fugint de les seues llars per a trobar refugi a les escoles de UNRWA, entre l’augment dels casos de COVID-19. Fem una crida a les parts perquè exercisquen la màxima moderació i complisquen amb les seues obligacions en virtut del Dret Internacional, fins i tot pel que fa a l’ús de la força, en tot moment. Han de realitzar-se els màxims esforços per a evitar més pèrdues de vides.

UNRWA també demana que es duguen a terme investigacions exhaustives, independents i transparents en relació amb aquests incidents per a garantir la rendició de comptes en estricta conformitat amb les normes internacionals.

UNRWA sol·licita suport financer perquè l’Agència puga gestionar els serveis essencials de salut, sanejament i altres serveis crítics, a més d’implementar una operació contínua de resposta d’emergència. En aquest moment estem demanant una pausa humanitària per a poder accedir a les víctimes i a les persones que necessiten ajuda urgent.

, ,

Scroll to Top