Síria i Turquia: “Hem d’accedir sense obstacles als qui més ho necessiten”

Després dels terratrémols que s’han produït a Síria i Turquia el passat 6 de febrer, que fins hui han causat més de 20.000 morts i han afectat milions de persones, la Xarxa Internacional de Médicos del Mundo demana accés sense obstacles a les zones més necessitades i una ràpida mobilització de fons per a salvar vides i fer costat a les víctimes.

En el nord-oest de Síria 4,1 milions de persones ja depenien de l’assistència humanitària i viuen en condicions terribles degut a l’efecte de 12 anys de conflicte. Els terratrémols, enmig d’un dur hivern, han afegit una càrrega insuportable a una situació ja de per si mateix desesperada.

Després que les regions a banda i banda de la frontera turc-siriana s’hagen vist fortament afectades pels devastadors terratrémols, els equips de rescat encara lluiten per accedir a totes les persones necessitades, encara que la majoria dels serveis bàsics estan destrossats.

“Nombrosos edificis i refugis en el nord-oest de Síria han sigut destruïts i la població de les zones afectades lluita per tindre accés a infraestructures bàsiques com a aigua o electricitat, així com a refugis. A més, el nombre ja insuficient d’instal·lacions de salut ha quedat inutilitzable. Els hospitals estan danyats i sobrepassats, i totes les nostres clíniques en les zones afectades estan parcial o totalment danyades. Molts treballadors sanitaris també han suspés la seua activitat perquè estan bregant amb les conseqüències personals del desastre”, assenyala José Fernández, president de Médicos del Mundo.

“Existeix una gran necessitat d’una resposta mèdica d’emergència i una ràpida represa dels serveis de salut per a evitar més interrupcions en els serveis bàsics i evitar conseqüències en espiral, en àrees que ja estan plagades de brots de còlera i problemes de nutrició”, afig José Fernández. “Ara mateix, entre el més necessari es troben les farmacioles mèdiques, farmacioles de primers auxilis que inclouen embenatges, consumibles quirúrgics, cobrellits i matalassos”.

A més, Médicos del Mundo destaca que les necessitats específiques de les dones i els xiquets han d’abordar-se centrant-se en la salut sexual i reproductiva i les necessitats psicològiques, ja que l’ansietat i els trastorns d’estrés posttraumàtic estan augmentant.

“La desastrosa situació a la frontera turca de Síria està afectant la capacitat de les organitzacions humanitàries per a brindar ajuda en el nord-oest de Síria. La ciutat de *Hatay, a Turquia, on Médicos del Mundo comptem amb una oficina regional, era un dels principals punts de lliurament d’ajuda humanitària a Síria. Ara la ciutat està completament devastada, la qual cosa afecta encara més a la capacitat de les organitzacions humanitàries per a brindar ajuda al poble sirià”, afirma José Félix del Clot, vicepresident de Médicos del Mundo. Segons dades de OCHA del passat 8 de febrer, només en el cinc per cent de les poblacions de les quals es té informació s’estan duent a terme operacions de cerca i rescat.

“En Médicos del Mundo estem intensificant les operacions d’emergència en totes les àrees afectades, al mateix temps que ens estem preparant per a brindar suport a llarg termini a les persones que més ho necessiten”, conclou José Félix del Clot.

Davant aquest context, l’organització fa una crida a la comunitat internacional i a les organitzacions humanitàries a incrementar els seus esforços:

  • Totes les parts interessades, a saber Turquia, Síria, Nacions Unides i la comunitat internacional han de garantir que l’accés humanitari als qui més el necessiten no es veja obstaculitzat, d’acord amb els principis humanitaris:

– Les declaracions han de convertir-se en accions per a garantir l’accés sense restriccions a totes les zones necessitades, sense tindre en compte cap agenda política.

– Ha de facilitar-se el lliurament d’ajuda humanitària a Síria, inclosa l’entrada de materials, béns i personal, i l’eixida de ferits de Síria.

– Totes les parts interessades han de treballar per a obrir altres punts d’entrada transfronterers a part de Bab Al Hawa.

  • Les Nacions Unides i la comunitat de donants han d’intensificar el seu suport a les àrees afectades, de manera integral:

– Un enfocament que aborde la crisi en tot l’àmbit geogràfic de Síria i en totes les seues dimensions ha de guiar els fluxos de finançament dels donants per a garantir que es responga a les necessitats de la manera més pertinent.

– S’han de posar a disposició fons addicionals per a les organitzacions humanitàries a les regions que s’han vist afectades, amb un enfocament integral en les necessitats de salut, inclosos els primers auxilis psicològics i el paquet mínim de serveis inicials en salut reproductiva.

– El finançament addicional ha de prioritzar el suport a les organitzacions locals, que van ser i són les primeres a respondre.

  • Els donants i la comunitat internacional han d’invertir immediatament en programes destinats a restablir les infraestructures bàsiques vitals per a totes les regions afectades, centrant-se en les instal·lacions d’aigua, sanejament, higiene, salut, i planificar el suport a llarg termini de les regions afectades.

EL TREBALL DE MÉDICOS DEL MUNDO A la REGIÓ

A Turquia

Des de 2015, Médicos del Mundo treballa a la regió de Antakya brindant atenció mèdica, protecció i salut mental i suport psicosocial (MHPSS) a refugiats i immigrants que manquen de documentació.

A Síria

Des de 2018, en el nord-oest de Síria, Médicos del Mundo ofereix atenció primària de salut, salut sexual i reproductiva, i serveis de salut mental i suport psicosocial en 14 centres de salut i en un centre bàsic d’atenció obstètrica i neonatal d’emergència.

En el nord-est de Síria, Médicos del Mundo treballa des de 2017 garantint l’accés als serveis d’atenció primària de salut, inclosa la salut mental i el suport psicosocial, així com la salut sexual i reproductiva, en 14 instal·lacions de tres governacions. Així mateix, l’organització també respon a les epidèmies i a l’actual crisi de desnutrició. Des d’agost de 2022, Médicos del Mundo treballa en àrees controlades pel per el Govern, a través de diversos socis locals, brindant-los suport tècnic en atenció primària de salut, suport psicosocial, salut primària i clíniques i equips mòbils.

Desplaça cap amunt