Síria: 10 anys de conflicte, sis de cada deu persones sense aliments

13,4 milions de persones necessiten ajuda humanitària a causa del conflicte. Són el doble que en 2011.

La població, exhausta després de deu anys de conflicte, està desenvolupant mecanismes d’adaptació extrems. Els equips d’Acció contra la Fam estan veient com nombrosos xiquets i xiquetes deixen l’escola per a posar-se a treballar i un perillós augment del matrimoni infantil.

Siria 10 años de conflicto Acción contra el Hambre

A Síria, molta gent ha reduït a dues el nombre de menjars al dia, compra aliments a crèdit o ha venut el seus animals i béns per a aconseguir diners per a alimentar-se. És un fenomen massiu al país, especialment en Idlib i Aleppo, en el nord-oest, que il·lustra els estrets vincles entre la guerra i la fam: la violència està produint fam massiva al país.

Amb la lliura siriana pels sòls i la inflació disparada, la població, exhausta després de deu anys de conflicte, està desenvolupant mecanismes d’adaptació extrems. Els nostres equips estan veient com nombrosos xiquets i xiquetes deixen l’escola per a posar-se a treballar i un perillós augment del matrimoni infantil.

Necessitats urgents

L’accés als aliments és assenyalat per la població com la primera necessitat en aquests moments, seguit molt de prop per l’ocupació o mitjans de vida i del refugi. L’escassetat de combustible al país està agreujant enormement la situació humanitària: els costos de funcionament de la maquinària agrícola s’estan fent inassumibles per a nombrosos agricultors i els jornalers han de reduir hores de treball per a fer hores de cua en les gasolineres.

Dones sirianes, decisives en el futur del país

La fi de la crisi de Síria només serà possible amb la inclusió i participació plena i activa dels milions de dones afectades per la fam i el conflicte. La seua capacitat de recuperació i determinació continua prosperant malgrat deu anys de guerra i dels innombrables riscos de protecció que han patit i continuen patint. Han perdut als seus sers estimats i els seus mitjans de vida i no es rendeixen, una vegada i una altra. Es converteixen en la sustentació de la família, troben la manera de treballar, obtindre ingressos i assegurar-se de cuidar a les seues famílies al mateix temps. La fi de la crisi només és possible si se situa a les dones en el centre dels processos de participació.

En l’altra cara de la moneda, l’anèmia de les dones i la malnutrició de les embarassades és una de les qüestions que més ens preocupa en Acció contra la Fam: més de mig milió de dones embarassades no tenen accés a serveis de salut adequats, i l’anèmia derivada de la falta de micronutrients serà determinant en l’estat de salut en nàixer dels seus bebés. Moltes d’aquestes conseqüències seran irreversibles, limitant la seua capacitat d’aprenentatge i el seu creixement físic. A més del matrimoni infantil, les dones han patit l’augment de la violència domèstica i assetjament sexual que es multipliquen exponencialment en contextos de conflicte.

Hora de mirar cap al futur

Les necessitats hui al país són radicalment diferents de les de fa deu anys. Per a Acció contra la Fam ha arribat l’hora de, sense abandonar l’ajuda d’emergència immediata, desplegar i finançar programes de mitjà termini que permeten restaurar les xarxes d’aigua, escoles i hospitals i apostar per solucions per a produir aliments.

La distribució d’aigua en camions cisterna o de racions d’ajuda alimentària no pot continuar sent la solució. No és sostenible ni digne per a les persones després de deu anys. És hora d’abordar la rehabilitació d’un país exhaust després de deu anys de guerra, facilitant el retorn segur dels quasi cinc milions de refugiats que segueixen en situació de llimbs als països veïns i les més de sis milions de persones desplaçades dins del país.

Sancions internacionals

En el curt termini, des d’Acció contra la Fam advoquem també per una exempció urgent de les sancions internacionals a l’ajuda humanitària, que facilite la transferència de fons des de l’exterior a bancs del país.

Acció contra la Fam, des de 2008 a Síria

Acció contra la Fam treballa en siriana des de 2008 amb un equip de 140 professionals humanitaris. La nostra ajuda arriba a 2,3 milions de persones en 14 governacions. La nostra ajuda ha sigut decisiva des de l’inici del conflicte per a garantir aigua potable a la població més afectada. També hem donat suport a mitjans de vida i desplegat ajuda alimentària, programes de salut mental i refugi. Acció contra la fam és una de les poques organitzacions internacionals que ha pogut treballar dins de Síria des de l’inici del conflicte.

10 anys de conflicte i fam

  • 13,4 milions de persones necessiten ajuda humanitària. Són el doble que en 2011.
  • 9,3 milions de persones viuen en inseguretat alimentària (sense aliments disponibles o accés sostingut en el temps per a tindre una alimentació sana). 2,2 milions més estan en risc imminent d’entrar en aquesta situació.
  • La canastra bàsica d’aliments ha augmentat un 250%. Inclou productes com l’arròs, el pa, el blat, les llentilles, el sucre i l’oli vegetal.
  • 6,1 milions de persones són desplaçades internes i cinc milions de refugiats han fugit del país. Més del 90% de les persones refugiades es troba als països veïns (Turquia, Líban, Jordània, l’Iraq).

Pots trobar ací el dossier complet #SYRIA10: TIME TO LOOK AHEAD.

,

Scroll to Top