Segona ona de coronavirus a l’Índia: Més enllà de l’emergència sanitària, la crisi posarà al límit de la supervivència a milions de persones, per la fam i la pobresa

Els socis locals de Mans Unides, en la seua majoria pertanyents als Serveis Socials de les diferents diòcesis del país, estan vivint en primera persona el drama d’aquesta segona ona de Covid-19.

Si a les ciutats el coronavirus està sent difícil de manejar, en les àrees rurals, on la tos, els refredats i les febres tifoidals són presents en totes les llars, la situació serà molt pitjor, informa el IDSS.

En aquest infern sense precedents, la pobresa, la falta de menjar i un sistema de salut col·lapsat podrien tindre un efecte devastador en les vides dels més xicotets.

Covid india Manos Unidas

La segona ona de coronavirus continua causant estralls entre la població de l’Índia, amb unes xifres oficials que parlen de centenars de milers de contagiats i de milers de persones mortes cada dia. Unes xifres que, segons la major part dels socis locals amb els està en contacte Mans Unides, no reflecteixen en absolut la vertadera situació que travessa el país asiàtic i que seria molt més dramàtica.

Per a fer front a les nombroses sol·licituds d’ajuda d’emergència derivades d’aquesta crisi sanitària, Mans Unides ha reactivat el compte d’emergència del coronavirus, que es va destinar a fer costat a països vulnerables, com l’Índia, en la primera fase de la pandèmia.

Els socis locals de Mans Unides, en la seua majoria pertanyents als Serveis Socials de les diferents diòcesis del país, estan vivint en primera persona el drama d’aquesta segona ona de Covid-19, de la qual, per a milions de persones vulnerables, molt afectades ja pel primer brot de la pandèmia, serà difícil recuperar-se.

La pandèmia en zones rurals

Encara que, en un primer moment, la segona ona de coronavirus semblava estar concentrada en les grans ciutats, la realitat és que ja està afectant les zones rurals, on habita una gran part de la població i on les mancances en matèria sanitària i d’infraestructura són més que evidents.

Des dels Serveis Socials de Indore (IDSS), en l’estat de Madhya Pradesh, molt afectat per la segona ona de Covid, expliquen que, malgrat les «estrictes mesures de confinament i del terrible de la situació», continuen treballant per a «socórrer tant a les persones de les comunitats més afectades com a les Administracions que ho sol·liciten».

«Si a les ciutats el coronavirus està sent difícil de manejar, en les àrees rurals serà molt pitjor perquè els problemes pulmonars i infecciosos com la tos, els refredats i les febres tifoidals són presents en totes les llars», expliquen des dels Serveis Socials de Indore. «En les zones rurals i tribals hi ha una gran falta de personal sanitari, de metges, de tests i d’instal·lacions i medicaments adequats per a tractar la malaltia», expliquen des de IDSS.

Confinaments i toc de queda

A això cal afegir que el toc de queda i els confinaments estan afectant en gran manera als treballadors que migren del camp a la ciutat a la recerca d’ocupació en la construcció i la indústria. «Ara s’estan quedant sense treball i sense jornal. Molts tornaran als seus llogarets sense estalvis per a fer front a l’època del monsó, la qual cosa portarà amb si un increment de la fam i de la pobresa», alerten des de IDSS.

D’altra banda, des dels Serveis Socials de Sagar, també en l’estat de Madhya Pradesh, mostren la seua preocupació per un altre dels sectors de població que es veuran més afectats per les conseqüències associades a aquesta segona ona de Covid-19: els xiquets. «Ens preocupa la supervivència dels xiquets i adolescents, que no sols es veu amenaçada pels contagis», asseguren. «En aquest infern sense precedents, la pobresa, la falta de menjar i un sistema de salut col·lapsat podrien tindre un efecte devastador en les vides dels més xicotets. Molts s’han quedat orfes sense ningú que els protegisca o han hagut de deixar l’escola per a ajudar a les seues famílies i estan en risc d’explotació, de treball infantil o de matrimoni primerenc», adverteix el soci local de Mans Unides.

Compte per a pal·liar l’emergència

«Com hem pogut comprovar, mentre no avance la vacunació, cap país del món estarà exempt de patir un rebrot de coronavirus perquè, amb una pandèmia que s’allarga tant en el temps és normal que es relaxen els comportaments i que disminuïsca el grau d’alerta, com ha passat a l’Índia», explica Ramón Álvarez, coordinador de projectes de Mans Unides a l’Índia. «Per això –contínua– Mans Unides ha reobert un compte per a poder fer front a les emergències que se’ns estan presentant a causa d’aquesta situació».

India programas COVID Manos Unidas«Cada dia rebem notícies dels problemes que molts dels nostres socis locals estan tenint per a dur a terme la seua tasca. Sabem d’alguns que, tristament han perdut la vida després d’infectar-se de Covid; uns altres estan ingressats en hospitals rebent tractament i molts altres han de romandre a les seues cases, bé per haver de guardar quarantena o per estar sotmesos a confinament estricte», explica Ramón Álvarez, que assegura que a l’Índia «encara estan intentant organitzar-se per a fer front a un desastre que no per esperat ha sigut menys devastador».

«En Mans Unides estem rebent ja peticions d’ajuda. La majoria, com sol ser normal en situacions com aquesta, són peticions de fons per a comprar productes sanitaris, medicaments i menjar», explica el coordinador de projectes de l’ONG de l’Església Catòlica a Àsia.

«Cal tindre en compte que les noves mesures de confinament, decretades pels governs una vegada acabats els processos electorals en quatre estats, posaran al límit de la supervivència a persones molt castigades ja des de l’any passat», explica Álvarez.

NUMERE DE COMPTE EMERGÈNCIA CORONAVIRUS: ES42 0049 6791 7420 1600 0102
BIZUM 01810

Medicaments i necessitats bàsiques

Mans Unides està permetent que part dels fons de projectes que estaven en marxa, s’utilitzen per a la compra de medicaments que ajuden a pal·liar les necessitats més immediates de les comunitats més vulnerables. Així mateix, s’està autoritzat el canvi d’activitats de més de 100 projectes per a cobrir les necessitats sobrevingudes amb la crisi sanitària i social.

Des que va començar la pandèmia, Mans Unides ha aprovat 37 projectes d’emergència per import pròxim als 400.000 euros, destinats a pal·liar les conseqüències del coronavirus entre els sectors de població més vulnerables de l’Índia.

, , , ,

Desplaça cap amunt